Americká Nokia 3300 vypadá úplně jinak

Sympatický hudební mobil Nokia 3300 si pomalu získává nejedno srdce z řad budoucích evropských uživatelů. Na americký trh však vstupuje s odlišným designem. Která z variant je povedenější? Musíte rozhodnout sami!

Jsou tomu dva roky, co světlo světa spatřil mobilní telefon Nokia 5510. Mobil s velmi netradiční konstrukcí a téměř plnohodnotnou klávesnicí. Jeho vysoká cena z něj na pár měsíců však udělala pouhý výstavní exponát. Jeho nástupce, jenž byl představený na CeBITu, nese označení Nokia 3300 a nedávno jste si na našich stránkách mohli přečíst jeho megarecenzi z pera Marka Lutonského. Je po všech stránkách vyspělejší, menší a lépe se s ním pracuje.

Proto bylo pro nás překvapením, že pro americký trh zvolila Nokia odlišnou strategii a Nokii 3300 vybavila jiným čelním panelem. Ten nepopiratelně vychází z nedoceněného modelu Nokia 5510 a tudíž se tamní uživatelé mohou těšit na dva bloky klávesnice umístěné po stranách displeje. Další schopnosti telefonu si popíšeme podle jednotlivých kategoriích.

 
Vlevo evropská varianta, vpravo americká

Hudba – stejně jako u evropské varianty je největší důraz kladen na poslech hudby. Tu můžete poslouchat přes hlasitý odposlech nebo stereo sluchátka. Hudbu do telefonu dostanete buď z počítače a programu Nokia Audio Manager, nahráním z FM rádia či připojením telefonu třeba k CD přehrávači. Vystačit si budete muset s přiloženou kartou MMC o velikosti 64 MB. Telefon dokáže pracovat až s dvaceti rozhlasovými stanicemi, které si můžete uložit. Rádio nebo přehrávanou hudbu lze poslouchat i při hraní her.

Zprávy – zde najdeme asi rozdíly. Americká Nokia 3300 by měla zvládat Instant Messaging, tedy nějakou variantu oblíbeného ICQ a také přístup k e-mailu prostřednictvím POP3 nebo IMAP4. Samozřejmě, že si poradí i s textovkami nebo s multimediálními zprávami MMS.

Hry – vše co se odvíjí s hraním, má základy v podpoře Java aplikací. Hry si můžete stáhnout z internetu pomocí GPRS. V telefonu najdete předinstalované čtyři hry. Jejich atmosféru dokreslují tóny polyfonní melodie. Vše ostatní je totožné s evropskou verzí.

Pro kontakty v telefonním seznamu se zde našlo 500 pozic a nechybí ani hlasové vytáčení či ovládání mobilu.

Podrobné technické údaje tohoto přístroje naleznete v našem katalogu.

Diskuze (21) Další článek: Jedeme s mobilem do Španělska (téma týdne)

Témata článku: Nokia, Nokia 3300, Nokia 5510, Jin