Americko-čínská smlouva problémy technologického světa neřeší. Na pozadí se chystá další zpřísnění

Americký prezident a čínský vicepremiér v týdnu podepsali první fázi obchodní dohody, která má uklidnit obchodní válku panující mezi oběma zeměmi. Trvá přibližně rok a půl a ovlivnila nejen ekonomiku zúčastněných, ale připisuje se jí i zpomalení globálního růstu. Čínská ekonomika loni rostla nejpomaleji za posledních 29 let.

Obsah dokumentu byl až do podpisu tajný, až poté z jeho 86 stran vyšlo najevo, že jde primárně o zemědělské produkty. Nás zajímá především to, jak se smlouva dotkne technologické oblasti. Jedním slovem: minimálně.

Text obsahuje spíše symbolický příslib čínské strany v oblasti respektování duševního vlastnictví. Stať, ve které by se Čína zavázala upustit od kybernetických útoků vedených proti americkým firmám, nakonec ze smlouvy vypadla úplně. Stejně tak si Čína nechala právo i nadále dotovat státní i soukromé firmy. Podle Američanů to deformuje konkurenci zejména v technologických oblastech, a právě kvůli tomuto bodu na podzim odmítli podepsat tehdejší návrh smlouvy. Tentokrát podepsali, přesto Trump mluví o historickém úspěchu a nové éře pro vztah obou zemí. Analytici většinou skutečný vliv smlouvy bagatelizují.

Co Huawei a spol.?

Konkrétně firmy Huawei se podepsaná dohoda zásadně nedotýká, takže i nadále zůstává v nejisté roli rukojmího. Firma i cca 40 jejích dcer zůstává na Entity List, takže americké firmy nesmí do Huawei dodávat hardware, ani software. Nákup technologií od Huawei do vládních struktur pro změnu zakazuje ban Ministerstva obchodu Spojených států.

A právě pravidla tohoto tzv. banu se mají zpřísňovat. Zatím je vše v rovině fundovaných spekulací (Reuters.com), ovšem zdroje tento trend jasně potvrzují a je spíše otázkou času, kdy a v jaké formě vejde v platnost.

Podle současných pravidel může americké Ministerstvo obchodu zakázat export ze třetích zemí do Číny, pokud dotyčné zboží obsahuje více než 25 % amerických komponent. Nová pravidla banu snižují tuto hranici na pouhých 10 %, což znamená zásadní zpřísnění nejen pro Huawei, ale i pro další čínské firmy.

Jinými slovy Trumpem mohutně oslavovaná první fáze dohody situaci pro technologickou oblast nezlepšuje a paralelně připravovaná legislativa Ministerstva obchodu ji zhorší.

Diskuze (10) Další článek: WSJ: Facebook zrušil plány na zavedení reklamy do WhatsApp

Témata článku: , , , , , , Entita List, Smlouva, Pro +, Zpřísnění, Pozadí, Soukromé firmy, Donald Trump, Reuters, Ministerstvo obchodu, Ban, Technologický svět, Cin