Amerika mobilům neholduje, starý kontinent vede

Velká většina lidí si představuje Ameriku jako zemi neomezených možností. Jaké je jejich zklamání, když zjistí, jak že v Americe nemá mobil téměř každý jako v Evropě.
Velká většina lidí si představuje Ameriku jako zemi neomezených možností. Jaké je jejich zklamání, když zjistí, jak že v Americe nemá mobil téměř každý jako v Evropě.

Podle nejčerstvějších světových statistik předstihlo používání mobilních telefonů v Evropě počet jejich majitelů v zemi za velkou louží – v USA. V oficiální zprávě, která byla zveřejněna v americkém tisku, se dočteme že USA (přestože patří mezi země s nejsilnější ekonomikou) jsou v používání mobilních telefonů za Evropou hodně pozadu. Rozdíl činí celých 200 procent ve prospěch starého kontinentu, kde mobilní telefon používá víc než 300 milionů lidí, zatím co v USA je to jen 100 milionů mobilních telefonistů.

Jak to v Americe vypadá?

Uživatelé v USA mohou využívat až tři různé druhy sítí – CDMA, TDMA nebo PCS 1900 (hodně podobný našemu GSM 900 a 1800). Tyto sítě jsou navzájem nekompatibilní a používání běžného mobilního přístroje je vázáno pouze na jednu síť. Nejvyužívanější sítí v USA je CDMA – její služby nabízejí dva mobilní operátoři – Sprint PCS a Verizon Wireless. Druhá ze sítí – TDMA – je provozování taktéž dvěma operátory (tentokrát to jsou však AT&T Wireless a Cingular Wireless. Majitelů mobilních telefonů využívajících sítě GSM (PCS 1900) je v Aamerice však velmi, velmi málo, protože tato norma není mezi tamními uživateli příliš populární. Signál sítě GSM v Americe zabezpečuje operátor Voice Stream Wireless.

Naopak standard GSM se používá ve 122 zemích celého světa. Její výhodou je tak možnost používat stejný mobilní telefon na opravdu velkém území.

Velkým rozdílem v používání mobilních sítí je také cena samotných přístrojů. Evropský trh se rozvíjí rychle především díky důmyslné cenové politice, která ceny jednotlivých mobilů staví na neuvěřitelně nízkou úroveň. Průměrná cena mobilního telefonu v Evropě se v přepočtu pohybuje kolem 700 korun (jedinou nevýhodou nízkých cen je nutnost upsat se operátorovi mobilní sítě). V USA se musíte upsat také, ale ceny nejlevnějších telefonů mnohonásobně převyšují ceny naše. Americká zpráva uvádí, že velká výhoda Evropanů je v možnosti platit své faktury prostřednictvím mobilního telefon (rozuměj: kupony do předplacených sad). V zámoří předplacenky totiž stále ještě neznají.

Něco úžasného

Podle průzkumu prý v Evropě až 77 procent mládeže ve věku 14 až 16 let vlastní mobilní telefon. Toto číslo je pro Američany naprosto nepochopitelné, protože mobil pro ně není věcí běžné potřeby jako u nás, ale nástrojem pro docela malou skupinku vyvolených.
Diskuze (26) Další článek: Mobily pro teenagery: Nokia 5110, 3210, 3310 a 3330

Témata článku: , MOBI, Starý, Mobil, Kontinent, Amerika, Starý kontinent