Amerika rozšířila platnost dočasné licence pro Huawei až do 15. května

Americká administrativa se dohodla na rozšíření platnosti dočasné licence pro Huawei až do 15. května. Platnost stávající dočasné licence měla přitom skončit k 1. dubnu. Již teď je tedy jasné, že ani po roce se vůbec nic nezměnilo, protože USA stále přešlapuje na místě. Kauza odstartovala právě 15. května loňského roku, kdy byl Huawei umístěn na tzv Entity List, což mu znemožnilo spolupráci s americkými firmami s ohledem na možné bezpečnostní riziko. 

Jenže, pro zachování stávající konektivity na americkém venkově, která ve velké míře využívá síťové prvky od Huawei a ZTE, muselo Ministerstvo obchodu Spojených států amerických udělit Huawei alespoň dočasnou licenci, aby byl umožňovat servis a běžná údržba síťových komponent. A toto licence je až dosud pravidelně prodlužována. Podle vyjádření amerického Kongresu je navíc síťové vybavení od Huawei oproti konkurenci technologicky napřed o 12 až 18 měsíců, takže americký úřad FCC zkoumá, zda je vůbec možné síťové prvky od Huawei nějak adekvátně nahradit, a kolik by to ve finále operátory stálo.

Vyčkávací taktika ze strany americké administrativy tak nahrává spíše Huawei, protože USA ani po roce nenajde adekvátní náhradu za síťové prvky čínského giganta.. Zřejmě jediná oblast, kde Huawei zařazení na Entity List pocítilo nejvýrazněji, jsou smartphony, resp. nedostupnost Google služeb. Huawei však má podle agentury Reuters dokončený svůj vlastní ekosystém, který blíže představí po boku budoucího topmodelu Huawei P40.

Zdroj Reuters

Diskuze (1) Další článek: Note 9 Pro Max: Redmi oživuje zašlou slávu modelové řady Mi Max od Xiaomi

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , Google služba, Entita List, Amerika, Květen, Prvek, Síťový prvek, Kongres, Zařazení, Reuters, Platnost, Pro +, Údržba, Rich