Analog? A co má být?

Mobilní telefon pro síť EuroTel Tip – Nokia 640
Mobilní telefon pro síť EuroTel Tip – Nokia 640
V minulém roce v České republice se národ mobilních telefonistů rozrostl o více než milion nových členů. Kolik uživatelů se z tohoto počtu rozhodlo pro síť EuroTel Tip pracující ve standardu NMT není známo, ale s počtem telefonů GSM se to nejspíš nedalo srovnat. Nechci nikoho přesvědčovat, že síť NMT je přesně to, co k mobilnímu životu potřebujete, ale když se k ní přidá velmi povedený mobil Nokia 640, mnohdy může uspokojit. Telefon je jednodušším dvojčetem mobilu Nokia 650, o kterém jsme se psali v Mobilitách 9/99. Rozdíl je snad jen v nepřítomností skupin volajících, mobil také neobsahuje rádio.

Liší se Nokia pro GSM a NMT?Na první pohled se Nokia 640 od svých sourozenců pro GSM moc neodlišuje. Nebýt jednoho většího rozměru, za který může baterie, a vysunovací antény, budete mít možná problém od sebe modely 5110, 6110 a 640 rozeznat. Příslušenství pro tyto telefony je také kompatibilní – sady pro hlasité telefonování, baterie nebo nabíječky je možné libovolně zaměňovat. Hmotnost Nokia 640 je sice větší (opět kvůli baterii), ale zcela srovnatelná s mobilními telefony GSM používanými ještě nedávno.

Jestliže už jste někdy nějakou Nokii drželi v ruce, nebudete mít problém s ovládáním modelu 640 – Nokia totiž dobré ovládání nemění. A i když jste žádný telefon této značky ještě nikdy používali, stejně si rychle zvyknete.

Nokia 640 se jiným Nokiím podobá i zevnitř – když vás o půlnoci vzbudím, nepoznáte, že se pohybujete v menu telefonu pro analogovou síť. Nechybí had, ani kalendář, kalkulačka nebo budík. Můžete si vybírat ze spousty vyzváněcích melodií, můžete používat vyzváněcí profily, pracovat s telefonním seznamem. Menu Zprávy naznačuje, že až EuroTel bude v síti NMT krátké textové zprávy podporovat, s tímto telefonem budete připraveni (dočkáme se vůbec někdy?).

Telefonování, jako … v NMT
Mobilní telefony pro síť Tip nemají karty SIM – telefonní čísla se ukládají do paměti přístroje a změna telefonu není tak jednoduchá. Samozřejmě máte kromě stovky míst pro telefonní čísla k dispozici i seznam promeškaných, odchozích a příchozích hovorů.

Kromě nesporných kladů má Nokia 640 i některé nevýhody – i když ty vyplývají především z nedostatků analogové mobilní sítě. Za ně telefon nemůže, ale zákazník k telefonu požaduje především služby. Kvalita hovoru v síti NMT není příliš dobrá, budete se muset smířit se šumem, občas se dovoláte až na několikátý pokus.

Luxus to není, ale používat dá
Jenže pokud potřebujete levný telefon na chatu nebo na zahradu, může být síť NMT správným řešením – volání o víkendech do všech našich sítí za 3 koruny za minutu jasně naznačuje, pro koho je tato síť určena. To vše při nulovém měsíčním paušálním poplatku (když budete platit inkasním způsobem). Chcete-li ale využívat moderních služeb digitálních sítí GSM, jako je třeba přesměrování, krátké textové zprávy, o datových přenosech nemluvě, budete se muset rozhodnout pro jinou síť. Přesto však nelze síť NMT odepisovat, svoje místo tady pořád ještě má.

Tento článek byl napsán pro časopis Mobility

Váš názor Další článek: Splnila se očekávání? Mobilní telefon Nokia 3210

Témata článku: Nokia, , Nový člen, Česká republika, Telefonování, Povedený mobil, Digitální síť, Analog, Mobilní telefonista, Analogová síť, Skupina volajících, Velký rozměr, Levný telefon, Dobré ovládání, První pohled, Vyzváněcí profil, Minulý rok, GSM, Vyzváněcí melodie, Moderní služba, Telefonní seznam, Telefon, Datový přenos, Promeškaný hovor, Mobilní život