Android TV: čtvrtý pokus Googlu ovládnout obýváky

Google se opět pokouší protlačit svůj systém na obrazovky televizí. Prý se poučil z neúspěchů a doufá v zájem vývojářů, kteří mají vyvíjet aplikace i hry.

Google se už čtyři roky snaží svůj ekosystém procpat na velké obrazovky v obývácích. Prvním pokusem byla Google TV. Do tohoto programu se zapojilo pár výrobců v čele s Logitechem, Sony a LG, avšak ve finále se jednalo o velký propadák. Multimédia přišla na řadu i v roce 2012, kdy Google na konferenci I/O představil kouzelnou kouli Nexus Q. Běžela na Androidu 4.0 a uměla spouštět videa z Youtube a Google Play. Kromě toho, že byla hezká a Google ji rozdal vývojářům na konferenci, upadla v zapomnění. Google toto fisko ukončil poměrně rychle – už v říjnu stejného roku.

Až třetí pokus o dobytí obýváků byl úspěšnější – chytré tyčinky Chromecast se prodaly miliony kusů. Oblibu si pomalu získává i u nás, a to navzdory tomu, že ji zde Google oficiálně neprodává. Většina z e-shopů však má Chromecast v nabídce s cenou kolem tisícovky.

Klepněte pro větší obrázek
Vzpomene si ještě někdo na kouli Nexus Q?

Android TV, znovu a lépe

V Mountain View se rozhodli, že na úspěch Chromecastu je třeba navázat a oklikou se tak trochu vrací na začátek. Android TV má být opět otevřenou platformou, kterou budou výrobci implementovat do svých televizí a přehrávačů. Protože bude vývoj pro platformu probíhat se stejnými vývojovými balíky jako pro běžný Android, snad se nechá nalákat i více developerů. Pevně věříme, že tento pokus nebude zabit nezájmem výrobců a přestřelenými cenami koncových zařízení. Letmý pohled do nabídek e-shopů však napovídá, že již v současné době panuje zájem o HDMI kolíky s úplně obyčejným Androidem. U zařízení s Android TV tomu snad nebude jinak.

Google se však přeci jen poučil z minulých neúspěchů a také ze současného vývoje konkurenčních platforem. Zatímco s Google TV se snažil přinést něco ze smartphonů a tabletů na obrazovky televizí, nyní pochopil, že to není správná cesta. Stejně jako Apple TV, Fire TV od Amazonu nebo Roku, přijde Android TV s dlaždicovým rozhraním a maximálně jednoduchým ovládáním. K tomu poslouží okolní zařízení s Androidem – tím může být smartphone či tablet, ale i chytré hodinky postavené na platformě Android Wear. 

Klepněte pro větší obrázek
Jedna z nabídek přehledného rozhraní Android TV

Pomocí těchto zařízení je možné procházet nabídkami, ale především diktovat hlasové příkazy. Vyhledávání je propojené pomocí Google Now a kromě běžného hledání v Play Store umožňuje pokládat i obecné dotazy. Zajímá vás kdo hrál v oblíbeném filmu některou z vedlejších rolí? Stačí tuto otázku položit hodinkám s Google Wear. Odpověď se ihned objeví na obrazovce televize případně doplněná o příslušné odkazy do Google Play. Během přednášky na Google I/O jako ukázka posloužil také dotaz na všechny filmy oceněné Oscary v roce 2002.

Klepněte pro větší obrázek
Hlasem vyhledáte oblíbený seriál, který je nabídnut ke zhlédnutí na Google Play. Jako bonus Android TV zobrazí, kdo v něm hraje a související filmy

Přehrávač i herní konzole

Primárním zdrojem multimédií pro Android TV bude samozřejmě Google Play. Ten si můžeme od tohoto týdne užívat i v Česku a věříme, že do příchodu prvních zařízení s Android TV se trochu zaplní českým videoobsahem. Alternativami a také povinností budou aplikace dalších streamovacích služeb – Netflix, Hulu, TuneIn, Showtime a samozřejmě Youtube. Multimédia bude možné přehrávat také přímo z mobilů, tabletů i počítačů – Android TV bude sloužit jako Chromecast. S tím také souvisí novinka této platformy – na obrazovku bude možné nově zrcadlit obrazovku telefonů a časem i tabletů.

Klepněte pro větší obrázek
Google Play samozřemě bude doplňovat Netflix, Pandora, Hulu, Showtime a další

Stejně jako Amazon se Google rozhodl, že nastal čas začít konkurovat herním konzolím. Z upraveného Play Store tedy půjdou stahovat hry přepracované do televizní podoby. K Android TV navíc bude možné připojit klasický gamepad a nahradit jím ovládání na tabletu nebo mobilu. Při ukázce na Google I/O proběhlo hraní arkádového basketbalu, kdy jeden hráč ovládá hru pomocí tabletu a druhý na gamepadu. Stejně jako u Fire TV od Amazonu asi nikdo nečeká, že by si na ní zahrál nejnovější GTA, pro občasné casual hráče je ale tento nastupující trend perfektní.

Klepněte pro větší obrázek
Konvertování na herní mikrokonzoli proběhně připojením gamepadu

Přímo v televizích, nebo formou krabičky

Všechny funkce a vlastnosti skvěle působí především při prezentaci a ukázkách na pódiu, k rozšíření mezi uživatele však povede ještě zdlouhavá cesta. Google ji však pojal v odlišném duchu než první pokus s Google TV. Začal spolupracovat s více výrobci čipů, samotných televizí a přehrávačů, a také se bude víc starat o vývojáře pro platformu. Mezi podporovanými čipy nebudou chybět ty od Qualcommu, Mediateku, Intelu a Nvidie. Právě na Tegře K1 od Nvidie je také postavený vývojářský kit, který bude Google developerům rozdávat.

Google se rovněž domluvil s trojicí výrobců televizí – na platformě Android TV poběží ty od Sharpu, TP Vision a Sony. A Sony dokonce na Android TV vsadilo vše – veškeré modely roku 2015 budou obsahovat systém od Googlu.

O přehrávače a mikrokonzole by mohl být mezi výrobci zájem. Ihned po představení platformy oznámili výrobu chytrých krabiček k televizi Asus, Philips a Razer. V případě Razeru se dá předpokládat, že víc než jako přehrávač bude produkt chápán jako levná herní konzole. A tomu by mělo odpovídat také dodávané příslušenství.

Klepněte pro větší obrázek
Plánovaná mikrokonzole od Razeru poběží na Android TV

Prvního reálného použití se nedočkáme dříve než na podzim, běžně k dostání budou produkty postavené na Android TV dostupné bohužel až v příštím roce.

Diskuze (5) Další článek: Prodej iPhonu 6 odstartuje 19. září. Prozradil to německý Telekom

Témata článku: Google, , , , Vývojářský kit, Razer, Casual, Oscar, Letmý pohled, Primární zdroj, Správná cesta, Velký propad, Obývák, Čtvrt, Model roku, Dodávané příslušenství, Nastupující trend, Reálné použití, #Android, Pokus, Pandora, Přehledné rozhraní, TV +,