Ani šroubky nepomohly. Rozborka Apple Watch Ultra ukázala, že hodinky nepůjdou snadno opravit

  • Apple Watch Ultra jsou větší, masivnější a dostaly i speciální šroubky
  • Ty ale k opravě nejdůležitějších komponent nepomohou
  • Oprava či výměna některých částí bude náročná

Apple tento měsíc představil své první odolnější hodinky Apple Watch Ultra, zaměřené na sport a outdoor. Hodinky jsou masivnější, větší, se silnou baterií a vyrobené z titanu. Vzhledem k vyšší cenně a také tomu, že Apple u hodinek poprvé změnil konstrukci s využitím pentalobe šroubků na spodní straně, dávají na první pohled dojem snadnější opravitelnosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přestože hodinky poprvé dostaly šroubky na spodní straně, odšroubováním dýnka se k mnoha komponentům nedostanete

Nyní se hodinky dostali do rukou techniků z iFixit, kteří je kompletně rozebrali do posledního dílku. Techniky však hned čekalo nemilé překvapení, jelikož spodní šroubky pomohou maximálně k výměně dýnka a v něm umístěných senzorů, ale nejčastěji měněné komponenty hodinek, jako je třeba baterie, z tohoto směru nevyměníte. 


Nejoblíbenější chytré hodinky

Apple Watch Series 9 45mm Apple Watch Series 9 45mm
nabízí 69 obchodů za ceny od 9 990 Kč
Porovnat ceny
Garmin fenix 7 PRO Sapphire Solar Garmin fenix 7 PRO Sapphire Solar
nabízí 23 obchodů za ceny od 16 159 Kč
Porovnat ceny
Xiaomi Redmi Watch 4 Xiaomi Redmi Watch 4
nabízí 60 obchodů za ceny od 2 030 Kč
Porovnat ceny
Xiaomi Watch S3 Xiaomi Watch S3
nabízí 68 obchodů za ceny od 2 719 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené chytré hodinky


Ke zbývajícím komponentám se dostanete jedině z horní strany, kde je nutné se dostat pod displej přes výrazný titanový rámeček, který je tentokrát kvůli dělící vrstvě pro průchod GPS signálu ještě více protáhlý. Tím že je strana plochá je výměna displeje mnohem náročnější a i zkušeným technikům z iFixit se nepodařilo dovnitř dostat bez poškození displeje, což rozhodně nedělá dobrý dojem z hlediska opravitelnosti.

Více místa pro větší baterku

Až po vyjmutí displeje je možné se dostat k baterii, která má, na rozdíl od té z tradičních Apple Watch, ochranný obal a kapacitu 2,1 Wh, což je téměř dvojnásobek proti 1,19 Wh u Apple Watch Series 8. Nelze se tak divit slibovanému nárustu výdrže, kterým se firma chlubila už při představení. U hodinek je také jasně vidět výrazně větší repráček, který se hodí například k funkci sirény.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky většímu tělu se do Apple Watch Ultra vešla výrazně větší baterka i repráček.

Celkově v iFixit hodinky sice pochválili za to, že už jsou snadno rozebíratelné obě části hodinek, ovšem to, že k nejčastěji vyměňovaným komponentám je nutné přistupovat přes těžce přístupný displej, hodinkám na opravitelnosti rozhodně nepřidává. Celá operace tedy bude velmi náročná. 

Rozborka Apple Watch od iFixit:

Diskuze (33) Další článek: Satelitní komunikace je v módě. Garmin inReach Messenger pošle textovku i z těch nejodlehlejších končin světa

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Apple, , , , , , , , , Výměna, Apple Watch Series, Displej, Repair, Komponenta, Šroubek, Šroub, Oprava,