Animace dat, která o nás uchovávají operátoři

Velký bratr je skutečný. Magazín Zeit použil data, která o nás operátoři uchovávají pro potřeby policie, a vytvořil názornou animaci. Kdo, kdy, kde, co a s kým.

Ústavní soud nedávno rozhodnul o zrušení části zákona o elektronických komunikacích, která ukládala mobilním operátorům povinnost uchovávat informace o komunikaci svých uživatelů, tedy nás všech. Víme také docela přesně, jaká data o nás operátoři uchovávali (uchovávají a, než novela vejde v platnost, ještě nějaký čas uchovávat budou). Ostatně zadání je součástí zákona a projít si jej můžete na stranách 8 a 9 tohoto dokumentu.

Co se ale dá z takové databáze vyčíst? Jak složité je převást databázi plnou čísel do reálného světa? Jako velice názorný příklad může posloužit kauza z Německa (kde byla donedávna uchovávána velice podobná data jako u nás). Politik Strany Zelených, Malte Spitz, žaloval tamního telefonního giganta Deutche Telekom za to, že po celých šest měsíců archivoval právě data, která za tuto dobu politik „vygeneroval“ svým mobilním telefonem. Data byla následně poskytnuta magazínu ZEIT k podrobnému zkoumání. Ten je spojil s politikovými veřejně dostupnými informacemi, jako jsou příspěvky na Twitteru, blogu, různých webových stránkách, atp.

Klepněte pro větší obrázek 
Když se data správně interpretují, vznikne až neuvěřitelně podrobná mapa našeho života

Výsledek naleznete zde. Jednoduše řečeno – stiskem tlačítka „play“ spustíte takřka kompletní šestiměsíční úsek života Malte Spitze. Můžete nastavit jak rychle daný úsek „projdete“, tlačítkem pro zastavení lze nahlédnout do jakéhokoliv zajímavého okamžiku a kalendář vám umožňuje jednak skok do určitého specifického data a navíc také ukazuje přesně místo, kde se politik v ten daný okamžik nacházel. Je vidět, kde se tento člověk pohyboval, kolik měl v daný moment příchozích i odchozích sms, hovorů a jak dlouho byl připojen k na internetu. Každý sloupeček pod mapou odpovídá jednomu dni v tomto šestiměsíčním období. 

Při troše snahy může mít takovou animovanou verzi svého života každý z nás. Také vám na mysl vyvstala podobnost s Orwellovým románem 1984? Velký bratr je skutečný.

Diskuze (40) Další článek: Anketa: Kdybyste mohli přidat jednu funkci...

Témata článku: , , , , Ucho, Animace, Podrobná mapa, Velký bratr, Kter, Ústavní soud, George Orwell, Podrobné zkoumání