Anketu Nejabsurdnější bankovní poplatek vyhrály autorizační SMS. Najdou se i další krásné pitomosti

Bezpečnost především! Tohoto hesla se drží i české banky a platí to i pro zabezpečení pomocí tzv. autorizační SMS. Neznamená to však, že si za ni nenechají zaplatit. Jinými slovy v některých případech zaplatíte za službu a ještě jednou za její zabezpečení.

Je to tak absurdní, že si autorizační SMS vysloužily vítězství v populární anketě Nejabsurdnější bankovní poplatek. Oproti minulosti tato praktika ustupuje, stále ji však mají v ceníku Komerční Banka, UniCredit, Raiffeisenbank a kupodivu i Moneta, která se profiluje jako technologický průkopník (účtuje 2,50 Kč za zprávu odeslanou na zahraniční číslo).

Druhé místo si vysloužila dlouholetá stálice – poplatek za vedení účtu. Třetí místo obsadil poplatek za dotaz úřední osoby, což je také krásná pitomost. Postup je takový, že se úředník oficiální cestou dotáže banky na vaši osobu. Důvodem může být spáchání trestného činu, dluh, nebo pouhá blízkost vyšetřované osobě. Problém je, že poplatek zaplatíte vy, i když neovlivníte, kdo kdy a jak často se na vás bude ptát. A poplatek není zrovna nízký, u některých institucí jde o 300 Kč.

I když na absurdní poplatky řadu let upozorňují média, poplatková politika se evidentně vyplácí. Banky za ně ročně vyberou více než 44 miliard korun.

Diskuze (7) Další článek: Aplikace na houby je už i pro iOS. Ukáže, jestli je houba jedlá, nebo vás otráví

Témata článku: , , , , , Bank, Pop