AppGallery už je třetí největší obchod s aplikacemi. Huawei s ním má velké plány

Tak jako má Google svůj Play Store a Apple svůj App Store, má také Huawei svůj vlastní obchod s aplikacemi – AppGallery. V telefonech Huawei a Honor je předinstalovaný už několik let, ale dosud nás to příliš zajímat nemuselo ze dvou důvodů: 1. V každém smartphonu Huawei a Honor byl zároveň předinstalovaný i Play Store, 2. V AppGallery nebyly žádné příliš zajímavé aplikace a pokud ano, šly stáhnout i z Play Store. Ani jeden z výše zmíněných bodů už brzy nemusí platit.

Kvůli americkému embargu na obchodování tamních firem s Huawei už nově představené smartphony (např. Huawei Mate Xs, Honor 9X Pro, Honor View30) obchod Play Store od Googlu nemají. Huawei i se svojí dceřinou značkou se proto musí začít spoléhat jen a pouze na svůj vlastní aplikační obchod AppGallery. Nyní se celosvětově snaží přimět vývojáře, aby své aplikace dodali také do jeho obchodu a všemožně se jim snaží portaci zjednodušit. Samozřejmě je tu opět menší problém – nesmí jít o vývojáře podléhající americkému embargu, tedy vesměs žádné americké firmy.

Tím pádem ani dnes v AppGallery nejen že nenajdeme logicky žádné aplikace Googlu (např. Mapy Google, Google Pay, YouTube), ale ani celosvětově rozšířené aplikace od Facebooku (Messenger, Instagram, WhatsApp) a spoustu dalších. Huawei se pochopitelně snaží s největšími hráči vyjednávat, ale nikdo z nich se nechce dostat do křížku s americkou administrativou. V tuto chvíli proto v AppGallery najdeme převážně čínské, další asijské a některé evropské aplikace.

Z těch nejpopulárnějších nechybí TikTok, Viber, Snapchat nebo Office balík od Microsoftu, jenž na poskytování produktů a technologií pro Huawei dostal výjimku, dále spousta her, vybraný lokální obsah převážně od retailových obchodníků, nespočet utilit typu čtečka QR kódů atd. Poměrně cenným úlovkem do portfolia AppGallery jsou mapy Tomtom, jež budou u nově uváděných smartphonů na úrovni nativní aplikace, instalovat ovšem můžete také slovenskou mapovou aplikaci Sygic.

Huawei se i přes značná omezení v dodávkách titulů může pochlubit třetím místem mezi aplikačními obchody podle počtu aktivních uživatelů. Těch je 400 milionů měsíčně a většinu dosud tvoří samozřejmě hlavně Číňané. To by se ale v budoucnu mělo změnit, Huawei proto už nyní svůj market zpřístupnil a lokalizoval pro 170 zemí světa.

Bezpečnost především

Firma si uvědomuje citlivost západního světa zejména na ochranu soukromí a osobních údajů, proto šéf spotřebitelské divize Huawei Richard Yu rovnou ubezpečuje: „Ochranu soukromí a kybernetickou bezpečnost stavíme mezi hlavní priority všech našich obchodních operací a přísně ji implementujeme ve všech fázích našich produktů. V aplikaci AppGallery máme také nejpřísnější řešení v oblasti ochrany osobních údajů a počítačové bezpečnosti.“

AppGallery přichází s úplným zabezpečením a ochranou, včetně ověření jména vývojáře a procesu kontroly ve čtyřech krocích pro bezpečný provoz aplikace. Všechny aplikace procházejí přísným ověřovacím testem, který chrání zařízení uživatele před škodlivou činností. Zároveň má bezpečně izolovat nejcitlivější data uživatele – například biometrická data nebudou nikdy zpracovávána mimo samotné zařízení. Uživatel má také plnou kontrolu nad oprávněními každé aplikace. Všechna uživatelská data jsou anonymizována a ukládána lokálně.

Huawei tak s AppGallery pomalu ale jistě rozšiřuje svůj komplexní mobilní ekosystém, jehož součástí je vedle aplikačního obchodu také balík služeb Huawei Mobile Services (HMS) a nástroj pro vývojáře HMS Core, který otevírá řadu hardwarových i softwarových možností, a na jehož konci bude pravděpodobně i samostatný mobilní operační systém (Harmony OS). Huawei tak získá naprostou nezávislost a může se ocitnout v podobné pozici jako Apple, kdy má kontrolu nad veškerým svým hardwarem, softwarem i službami.

Diskuze (24) Další článek: Stačí položit. Xiaomi bezdrátově nabije telefon za rekordních 40 minut

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , , , HMS Core, Vývojář, Mat Xs, Wang, Obchod, Huawei Mobil Services, Aplikace, Play Store, Huawei Mobile Services, AppGallery