Apple čelí žalobě kvůli duálním fotoaparátům v iPhonech

Apple čelí žalobě kvůli duálním fotoaparátům v iPhonech

Izraelský startup Corephotonics podal na Apple žalobu již před půl rokem a to kvůli údajnému porušení jeho patentů. Tehdy se jednalo jen o model iPhone 7 Plus. Nyní Corephotonics žalobu rozšiřuje i o modely telefonů iPhone 8 Plus a iPhone X.

Společnost Corephotonics podala žalobu proto, že iPhone 7 Plus prý porušuje hned čtyři její patenty (k nahlédnutí jsou zde: patent č. 1, patent č. 2, patent č. 3, patent č. 4 ). Ve zkratce jde hlavně o technologii konstrukce duální kamery. Protože tu ale obsahují i modely iPhone 8 Plus a iPhone X, rozšiřuje společnost žalobu i o tyto modely.

Obrázek 1.jpg
Duální kamerou v iPhonu 7 Plus to všechno začalo.

Problém je hlavně v tom, že se ve fázi vývoje iPhonů 7 Plus spolu zástupci obou společností sešli a použitou technologii vzájemně konzultovali. Následně Apple odmítl jakkoli se dohodnout na podepsání licenčního ujednání, a i tak poté technologii použil bez něho. Zástupci kalifornské značky prý navíc vystupovali velice arogantně a s nějakými patenty si příliš hlavu nelámali.

Následná jednání o podepsání licencí prý proběhla hned jedenáctkrát, avšak žádné nebylo úspěšné. Alespoň tedy pro Corephotonics, Apple z toho ale profituje relativně úspěšně. Ví totiž, že se spor bude táhnout dlouhé roky a žalující společnost bude stát miliony dolarů. Spoléhá tedy spíše na to, že situace tzv. „vyšumí“.

Obrázek 2.png
Patent číslo 9,857,568 například popisuje miniaturní teleobjektiv.

Od tak velkého technologického giganta to rozhodně není vhodný přístup. Nehledě na jeho finanční situaci, ve které by mu nečinilo sebemenší problém skoupit všechny licence, které by se jeho produktů mohly týkat i jen okrajově. Ego zástupců firmy je však asi natolik velké, že zde pro řádné jednání není prostor.

Společnost Corephotonics byla založena roku 2012, kdy bylo jejím hlavním zaměřením vývoj nové generace kamer pro chytré telefony. Zakládající členové přinesli do firmy desítky let zkušeností z oblasti optiky a vývoje miniaturních kamerových systémů. Na Mobile World Congress (MWC) 2014 ukázali svou novou technologii dvojité clony, za kterou získali velice pozitivní reakce nejen od přítomných médií.

Obrázek 3.jpg
Výsledek kauzy je pro společnost Corephotonics značně nejistý. Plyne z toho ale ponaučení – nikdy nepředávejte své know how bez patřičných podpisů.

Od podání žaloby vydala společnost ještě jeden patent, který nově porušují právě loni na podzim představené modely telefonů iPhone. Ty tak porušují nejen ty původní, ale nově i o tento jeden navíc. Úspěšnost případu bude záviset na tom, zda může, nebo nemůže, společnost prokázat, že Apple nemohl tuto technologii vyvinout bez její pomoci sám. Je totiž evidentní, že využívá všech získaných informací a technologií, o kterých se na řečených schůzkách jednalo. Dle společnosti Corephotonics však neprávem.

Určitě si přečtěte

Články odjinud