Apple iPadOS 14 si hraje s ručně psaným textem a vylepšuje ovládání

iPadOS 14 následuje změny oznámené pro iOS 14 včetně widgetů či vylepšení aplikací iMessages, Home a dalších. Více se však zaměřuje na efektivní práci na velkém displeji. K tomu slouží tzv Sidebars, která v souborech, fotkách a dalších aplikacích při levé straně ukazují ostatní složky či fotoalba, což usnadňuje navigaci v aplikaci, ale i přenos souborů mezi složkami.

Do iPadOS se dostalo také univerzální vyhledávání podobné tomu z macOS. Umí vyhledávat aplikace, text a obsah v aplikacích nebo dotazy na webu. I zde je novinkou kompaktnější zobrazení Siri či příchozích hovorů z iPhonu. Co se surfování na webu týče, jistě oceníte integraci překladače cizích jazyků či kontrola síly hesel.

Velkou novinkou je Scribbles, funkce pro práci s ručně psaným textem pomocí Apple Pencil. Rukopis lze dodatečně editovat, převést na text, vyhledávat v něm, systém dokonce identifikuje klíčová data jako adresy, kontaktní informace, časy, data a umí s nimi dále pracovat, nabídne vytvoření nového kontaktu, navigaci na adresu či vytvoření události v kalendáři.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zásadním vylepšením jsou funkce pro práci s ručně psaným textem

Nově je možné ručně psát tužkou i do vyhledávacího okna či prohlížeče a aplikace s rukopisem pracují jako s běžným textem. Díky tomu není nutné opakovaně odkládat Pencil. Zjednodušena byla i práce s textem. Zakroužkováním slovo či větu označíte, začmáráním smažete.  Při psaní poznámek oceníte i automatické rozpoznávání tvarů. Nakreslené čáry, šipky, či geometrické útvary se automaticky samy opraví a přizpůsobí.

Apple iPadOS 14 je v rámci vývojářské bety dostupný již dnes, veřejná beta vyjde v průběhu července. Finálního uvedení se systém dočká na podzim. Těšit se na něj mohou i uživatelé letitých zařízení:

  • Apple iPad 5. generace a novější
  • Apple iPad mini 4 a novější
  • Apple iPad Air 2 a novější
  • Apple iPad Pro 1. generace a novější
  • Původní iPady Pro (9,7" i 10,5")
Váš názor Další článek: Honor založil novou designovou řadu. Patří do ní bezdrátová sluchátka s výdrží 6 hodin

Témata článku: Apple, , , , , , , , , IMessages, Zásadní vylepšení, Aplikace, Kontaktní informace, Ovládání, Scribble, Widget, Text, MacOS, Psaný text, Velký displej,