Apple iPhone 5: dlouhý, rychlý a skoro stejný [recenze]

Chtěli jsme revoluci, Apple zvolil evoluci a schytal za to kritiku. Teď máme v rukou iPhone 5 a musíme říct, že se to Američanům znovu povedlo.

Nové vnitřnosti a výdrž

O chod telefonu se stará dvojice procesor – operační paměť. Ani zde Apple nemá ve zvyku uvádět konkrétní hodnoty, ale díky dříve uniklým benchmarkům můžeme říct, že nový procesor Apple A6 je dvoujádro o taktu 1,05 Ghz, kterému vypomáhá 1 GB operační paměti. Ve spolupráci s novou integrovanou grafikou tak nemůže být o plynulosti nového iPhonu 5 pochyb. V současnosti nejsou aplikace, při kterých by se zadýchal starší iPhone 4S, „pětka“ tedy bude čekat na výkonovou výzvu v podobě nových a ještě náročnějších her. Test SunSpider podal výsledek v průměru okolo 920 ms, což je mnohem lepší, než starší iPhone 4S s výsledkem zhruba 2 150 ms, nebo Samsung Galaxy S III s 1 400 ms. Uvnitř iPhonu 5 najdeme paměťový modul o velikosti 16/32/64 GB. Pokrok na další dvojnásobek si Apple zřejmě schovává pro další generaci iPadu.

Kapacitu baterie Apple tradičně neuvádí, podle webu iFixit je to 1 440 mAh, důležitější však bude reálná výdrž. I přes větší výpočetní výkon Apple slíbil výdrž 8 hodin hovoru, 8/10 hodin surfování na LTE/Wi-Fi, 10 hodin videa a 40 hodin hudby. V pohotovostním režimu teoreticky až devět dní. Podtrženo a sečteno, je to v podstatě to samé, co Apple uvádí pro starší 4S. V praxi by tedy měla novinka vydržet to samé, jako rok starý iPhone 4S. To znamená den intenzivního provozu, ale třeba také tři dny bez push e-mailu a se staženým jasem displeje.

Konektivita rychlostí blesku/Blesku

Letitý dock konektor byl obrovský a nepraktický. Apple do iPhonu 5 (a krásných nových iPodů) integroval drobný, praktický, rychlejší, zkrátka ve všech směrech lepší konektor jménem Lightning (Blesk) a znovu za to schytal rozpačité reakce. Jde totiž o všechno to příslušenství, které mají uživatelé doma. Konečný soud je na vás. Budete staré příslušenství používat s redukcí? Koupíte si nové?

Já mám jen jedinou připomínku: opravdu by nestačilo standardní microUSB? Lightning je svébytná záležitost, není to zmenšený Thunderbolt. Je postavený na technologii USB 2.0 a při přenosu dat je oproti původnímu konektoru pouze o 20 % rychlejší. Jisté je ale to, že je to jen další z nepříjemností, která Applu projde a za pár měsíců si na ni nikdo ani nevzpomene.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lightning je kompletně digitální (ať už to znamená cokoliv) a Apple tvrdí, že takové možnosti nenabídne žádný jiný konektor. V praxi oceníte spíše to, že Lightning je oboustranný a už není nutné dávat pozor, jak jej do telefonu strkáte.

Další způsoby připojení a komunikace už se dějí bezdrátově. Třeba přes dvoupásmovou Wi-Fi (2,4 i 5 Ghz) s maximální rychlostí 150 Mbit/s a standardy a/b/g/n. Nebo přes Bluetooth 4.0. Zeměpisnou polohu vedle GPS určuje také ruský GLONASS, reálný dopad je však těžko pozorovatelný. LTE konektivita nám v našich končinách bude k ničemu, takže využijeme maximálně HSPA+ a DC-HSPA s teoretickým maximem 100 Mbit/s. NFC jde do módy, Apple jej ale vynechal a tenhle čip chybí. Je pravda, že jeho využití není zrovna veliké, ale situace se postupně zlepšuje a iPhone se nezúčastní. Škoda, zde se dle mého názoru Apple mohl jako průkopník vézt na vlně inovací a NFC nabídnout. Bude to historická chyba? Dožene to další generace iPhonu? Nebo to celé dopadne úplně jinak?

V prodejní krabičce najdete samotný telefon, nabíjecí adaptér, datový/nabíjecí kabel a sluchátka. A zde se vlastně udála další evoluce. Apple zároveň s novým iPhonem představil i nová sluchátka. Říká jim EarPods, a kromě nového designu, nově zpracovaného dálkového ovladače jsou to prostě jen další pecky. Díky svému provedení zasahují více do uší, hudbu prý posílají přímo do zvukovodů. Do mých uší jako by byly Earpods ulity, ale už jsem četl několik ohlasů, že v uchu sedí hůře než původní sluchátka. Zvuková kvalita šla znatelně nahoru, ale opět to není žádný hi-end. Co se zvukového výstupu týče, zlepšil se i iPhone, Earpods s modelem 4S tak dobře nehrají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Earpods dostaly vlastní krabičku. Pochybuji, že ji někdo bude používat na každodenní transport

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Rychlý, Obrazový procesor, #Apple, Stará dvojice, Skalní fanoušek,