Apple iPhone 5c: plastový, ale pořád drahý [recenze]

Barevný a polykarbonátový, ale jinak navlas totožný s loňským iPhonem 5. Takový je nový iPhone 5c.
Kapitoly článku

Fotí lépe než většina konkurence

Apple iPhone 5c je vybaven stejným 8Mpx fotoaparátem s možností nahrávání FullHD videa jako loňský iPhone 5. Přítomná zůstala i přední kamera s rozlišením 1,9 Mpx na videohovory FaceTime či Skype. Ve výbavě mu nechybí LED blesk a autofokus. Fotoaparát má BSI senzor, objektiv s paticí čoček krytých safírovým sklíčkem a světelnost f/2,4.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevné efekty ve fotoaparátu

Prostředí fotoaparátu iSight bylo kompletně renovováno a obohaceno o další funkce. Důležité je také připomenout, že iPhone má plně automatický režim a umožňuje upravit pouze použití blesku a HDR režimu. Zapnout si můžete ještě vodicí mřížku, pomocí které přesně trefíte zlatý řez. Další nastavení pokročilejších funkcí fotoaparátu známá z jiných platforem nejsou k dispozici.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Apple iPhone 5c nedisponuje funkcemi zpomaleného nahrávání videa při 120 obrázcích za sekundu, ani takzvaným burst módem, což jsou domény vyššího modelu iPhone 5s. Fotoaparát ale nově nabídne osm barevných filtrů, které známe z Instagramu. Aplikovat se dají před focením, nebo i dodatečně. Novinkou je na sociálních sítích velmi populární čtvercový formát s poměrem stran 1 : 1.

Ukázkové video:

Kvalitou fotek se iPhone 5c rovná loňskému iPhonu 5, který i rok po uvedení fotí ve většině případů lépe než většina konkurence. Měřit se s iPhonem mohou jen vybrané Lumie (1020 a 1520 ho hravě překonají) a některé nejvyšší modely s Androidem (např. LG G2, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z1). Důležité je vyzdvihnout, že na automatiku v iPhonech se dá plně spolehnout, což u některých konkurentů neplatí. Pro drtivou většinu uživatelů tak bude absence možnosti manuálního nastavení ISO, clony či vyvážení bílé barvy irelevantní. Na druhé straně, pokročilí uživatelé jsou tímto způsobem výrazně limitováni.

Raději neprodat, než zlevnit

Smartphone iPhone 5c je od dob iPhonu 3GS první model od Applu, který na vás přes velmi solidní kvalitu konstrukce neudělá dojem telefonu top třídy. Kdybyste si měli vybrat mezi plastovým a hliníkovým iPhonem se stejnou výbavou, který si koupíte? Odpověď je u většiny uživatelů jasná, proto Apple tuto možnost volby (koupi loňského iPhonu 5) ve svých oficiálních prodejních kanálech z preventivního důvodu již nenabízí.

Plusy:

  • prvotřídní zpracování
  • atraktivní barvy
  • příjemnější zaoblené tělo
  • kompaktní velikost
  • fotoaparát

Minusy:

  • vysoká cena
  • pro někoho plastové tělo
  • nulová přidaná hodnota proti loňskému iPhonu 5

Kdyby ještě před představením nekolovaly zvěsti o tom, jak bude iPhone 5c levný, veřejnost by se možná na telefon dívala úplně jinak. Bez očekávání nižší cenovky by totiž neexistovalo zklamání z ceny naprosto přestřelené (v oficiálním Apple Storu od 14 790 Kč za 16GB verzi). Nemůžeme se proto ubránit pocitu, že plastový iPhone 5c je vlastně nucený downgrade někdejší top třídy, ale s nepatřičně prémiovou cenou.

Klepněte pro větší obrázek

Z praktického i technického hlediska není mnoho věcí, které bychom mohli „céčku“ vytknout. Barevný plastový kabát mu sluší a pastelové barvy jsou dnes trendy. Konstrukčně má dokonce jednu výhodu proti kovovému modelu 5s, jeho hrany jsou zaoblené a telefon mnohem příjemněji padne do ruky, neřeže do dlaně. Displej je stále špičkový, i když proti konkurenci dnes s už podprůměrným „ani ne HD“ rozlišením. Úhlopříčka 4 palce už dnes pro uživatele namlsané velkými plackami může být málo.

Stále stejně dobrý je fotoaparát, jehož nastavení prostě Apple umí trefit, a systém iOS7 není výrazně línější, ani když 5c nedisponuje tolik diskutovanou 64bitovou architekturou. Zásadním problémem a také příčinou slabých prodejů iPhonu 5c je tedy opravdu přemrštěná cenovka. Jenže sebevědomý Apple než aby přiznal, že tentokrát přestřelil a za loňský model nemůže chtít skoro tolik jako za vlajkovou loď, raději prodá méně kusů iPhonu 5c a „zahojí se“ na modelu 5s, po němž se stále slušná poptávka.

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Apple iPhone 7, LG G2, LG Optimus, LG Optimus G, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z,