Apple iPhone 5c: plastový, ale pořád drahý [recenze]

Barevný a polykarbonátový, ale jinak navlas totožný s loňským iPhonem 5. Takový je nový iPhone 5c.

Apple vyslechl nekonečné prosby uživatelů a dal vzniknout odlehčené variantě iPhonu. Porušil tak svůj léta zavedený cyklus jeden nový iPhone ročně a kromě opravdového nástupce loňského modelu iPhonu 5s nám naservíroval také iPhone 5c. Ten měl být podle internetových fám lidovou a dostupnější alternativou vlajkového top smartphonu. Skutečnost je ale poněkud jiná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iPhone 5c ve všech pěti existujících barevných variantách

Apple iPhone 5c 16GB
A1532
rozměry a hmotnost: 124 × 59 × 9,0 mm, 132 g
displej: 4,0", kapacitní IPS LCD, 640 × 1 136, 326 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: Lightning, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, RAM: 1 GB, baterie: 1 510 mAh
procesor: Apple A6 (2× Swift, 1 GHz, 32nm)
operační systém: Apple iOS 7
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
31 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Vyměnil kabát

Inženýři v Cupertinu to vymysleli opravdu famózně. Doposud to fungovalo s iPhony tak, že každý rok s představením eskového modelu (3GS, 4S, 5S) jeho předchozí verze (3G, 4, 5) zlevnila. Apple to vždy během prezentace zmínil, ale o sto dolarů cenově atraktivnějšímu loňskému modelu jinak nevěnoval výraznější pozornost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední strana iPhonu 5c je stejná s loňským modelem

To se letos změnilo. Loňský hliníkový iPhone 5 oblékl do plastů, nazval ho iPhone 5c a dal mu obvyklou nižší cenovku, kterou by si po vzoru předešlých modelů tak či onak rok starý iPhone 5 vysloužil. Je to tak, iPhone 5c není nic jiného než loňský iPhone 5, jehož hliníkové tělo po roce nahradil levnější, ale zato barevnější polykarbonát. Předchozí iPhone 5 zmizel z pultů oficiálních obchodů. Je nutno smutnit za kovovým telefonem, nebo se i na plastovém zpracování najdou nějaké výhody?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Polykarbonátový kryt iPhonu 5c sluší

Díky velké reklamní kampani barevný model iPhone 5c kupují uživatelé určitě mnohem více, než by kupovali iPhone 5 po uvedení iPhonu 5s. Tomu se prostě říká dokonalé využití skladových zásob a maximalizování marží, takže manažeři z Kalifornie zaslouží potlesk. Vůbec jim přitom nemusí vadit, že se iPhone 5c v absolutních číslech neprodává zase tak dobře, což nakonec ani nikdo nečekal. Vývoj a výroba plastového šasi byly bohatě zaplaceny a hlavně se podařilo zužitkovat rok staré komponenty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tloušťka nepatrně narostla, ale telefon stále patří mezi ty tenčí

Nový outfit pasuje k novému prostředí

O čem tedy vlastně psát, když jde jen o překrytovaný loňský model? Můžeme vás odkázat na recenzi iPhonu 5 a kvůli novému prostředí také na recenzi systému iOS7. Zbytek prosvištíme letem světem s tím, že největší pasáž této recenze bude patřit právě designu a konstrukci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spodní hrana iPhonu 5c s konektory a levý bok s podlouhlými tlačítky hlasitosti a přepínačem tichého režimu

Apple iPhone 5c přichází v pěti barevných provedeních. Svěží pastelové barvy zadního krytu novinky (bílá, modrá, žlutá, zelená a růžová) velmi dobře ladí s designovým pojetím výrazně přepracovaného systému iOS 7. Na test jsme dostali limetkově zelený iPhone 5c, který podle našeho mínění patří spolu s modrým k nejatraktivnějším barvám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko Home (u modelu 5c neobsahuje čtečku otisků), detail na telefonní sluchátko

Kvalita zpracování je na nejvyšší úrovni a jakékoliv vrzání je díky jednolité konstrukci bez odnímatelných prvků vyloučeno. Apple nezklamal a potvrdil, že kvalitní plastové telefony od dob iPhonu 3GS vyrábět nezapomněl. Polykarbonátový zadní kryt má lesklou povrchovou úpravu, otisky na něm nijak výrazně neulpívají, nebo minimálně na zeleném těle nejsou tolik vidět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily na záda a boční stranu

Připomeňme, že polykarbonát, který poprvé ve větším měřítku začala v konstrukci smartphonů používat Nokia, má v celé struktuře stejnou barvu. Není to jen na povrchu nabarvený plast. Pokud tedy dojde k nějakému pádu a následnému poškrábání, nebude tato rána na iPhonu 5c až tak viditelná. Trvanlivost materiálu zejména ve srovnání s hliníkovými slitinami je ale sporná a reflektovat ji budou až dlouhodobější uživatelské zkušenosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Atraktivní krabice s průhledným víčkem a tradiční obsah balení

Hrany iPhonu 5c jsou příjemně oblé, což je jedna z nejvýraznějších výhod modelu 5c proti loňské pětkové generaci, ale i letošnímu vlajkovému modelu 5s. Díky tomu telefon dobře padne do dlaně a nelze si stěžovat na zařezávání ostrých hran do ruky. Oproti staršímu iPhonu 5 či dražšímu iPhonu 5s ale testovaný model lehce nabral na hmotnosti i tloušťce. Namísto v hliníku zabalených 112 gramech o tloušťce 7,6 mm dorostl iPhone 5c do tloušťky 9 mm a hmotnosti 132 gramů. Rozdíly však poznáte jen při přímém porovnání obou iPhonů vedle sebe.

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Apple iPhone 7, LG G2, LG Optimus, LG Optimus G, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z,