Apple iPhone 5s: silák s citem pro dotyk [recenze]

iPhone 5s je prvním telefonem s 64bitovým procesorem a čtečkou otisků prstů. Předinstalovaný má nový systém iOS 7.
Kapitoly článku

Předurčen pro Instagram

Na fotoaparátu si Apple od počátku nechával záležet. Každoročně se tak iPhone řadil k telefonům s nejlepším fotoaparátem. Není proto překvapením, že tomu je tak i letos. Vše zde má na starosti 8Mpix snímač, přičemž velikost jednoho fyzického pixelu je 1,5µm. Velikost snímače pak je 1/3 a je složen celkem z pěti čoček. Před poškrábáním chrání fotoaparát safírové sklíčko. Světelnost fotoaparátu je f/2,2 a jeho součástí je rovněž BSI senzor. Na tiskové konferenci dostal mnoho prostoru také nový blesk True Tone, který je nově dvoudiodový. Optickou stabilizací však iPhone 5s nedisponuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelé, kteří měli předtím telefon s jiným systémem, si budou na minimální možnost nastavení fotoaparátu těžce zvykat. Naopak pokud chcete prostě fotit a neřešit nic jiného, právě vám pak bude iPhone 5s zcela vyhovovat.

Velkou proměnou prošlo i prostředí fotoaparátu. To se výrazně zjednodušilo a nově tak nemáte téměř žádnou možnost nastavení. Výběr rozlišení, scény, hodnoty ISO, vyvážení bílé, to tady nečekejte. Vše, co můžete ovlivnit je využití blesku, použití HDR módu režim. Režimů je zde celkem pět. Klasický Foto, dále Čtverec (pro Instagram), Panorama a pak dvojice video režimů Video, a Zpomalený záběr. Před i po vyfocení můžete obrázkům navíc přidat jeden z devíti filtrů. Pokud se rozhodnete k výběru filtru před focením, uvidíte danou scénu již skrze tento filtr.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí videokamery je dokonce ještě jednodušší.

Samotné snímky ze dne jsou vynikající, nepostrádají ostrost, mají reálné barvy a minimum šumu. Pokud však fotoaparátem fotíte větší plochy bíle barvy (zamračená obloha, zdi), mohou se tyto plochy mírně měnit do fialova. V noci pak díky větším fyzickým pixelům dokáže snímač pojmout více světla a fotografie jsou tak prozářenější a ostřejší. Ubylo také šumu, avšak stále ho tam v hojném množství najdete. Apple iPhone 5s tak zcela určitě patří (nejen) v oblasti fotografování k mobilní špičce, zvláště porovnáváme-li fotky ve dne. Na samotný vrchol (zejména u nočních fotek), kde je pevně usídlena Nokia Lumia 1020, však úplně nestačí. Na druhou stranu to vyvažuje jednoduchost jeho prostředí a použití.

V horších světelných podmínkách přijde často vhod blesk. Apple, jak již bylo zmíněno, poprvé nasadil dvoudiodový True Tone blesk, který by měl přinést zejména vyváženější podání barev. Jeho další vlastnosti je samozřejmě také vyšší intenzita světla vycházejícího z blesku.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky exteriéru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky v umělém osvětlení.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky ala Instagram.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie v noci.

Slow Motion se 120 fps

Využít můžete rovněž možnosti natáčení videa. To je nový iPhone schopný natáčet ve fullHD rozlišení (1080p) při 30 fps. Chcete-li zapůsobit na okolí, přepnete videokameru do režimu Zpomaleného záběru. V takovém případě se sice rozlišení videa sníží na HD rozlišení (720p), avšak snímkovací frekvence rapidně vzroste až na 120 fps. Pro FaceTime nebo Skype je připravena také 1,2Mpix sekundární kamerka na přední straně, která přenáší obraz v HD rozlišení.

Ukázkové video:

Mezi klasickým videorežimem a režimem zpomaleného záběru lze dokonce přecházet přímo během filmování. Při natáčení lze pomocí gesta pinch-to-zoom také přibližovat anebo fotit jednotlivé snímky. Ty mají však nižší kvalitu, než fotografie pořízené ve fotorežimu. Výsledky videí natočených iPhonem však jsou mírným zklamáním (vzhledem k očekáváním). Přeostřování na jednotlivé objekty není úplně plynulé a vzhledem k výkonu procesoru bych také očekával plynulejší výsledky. Při srovnání s ostatními telefony jsou však výsledky videokamery stále nadprůměrné.

Aura prémiového produktu

Co říci závěrem? Rozhodně, že nový iPhone 5s přináší více novinek, než jeho poslední předchůdci, a z tohoto hlediska se tak obměna jistě vyplatí. Sázet přitom bude zejména na čtečku otisků prstů TouchID a nový fotoaparát, iOS 7 je totiž dostupné pro téměř všechna mobilní zařízení od Applu. Dalšími silnými stránkami jsou tradičně podpora ze strany vývojářů a tedy velké množství aplikací a pevné spojení softwaru a hardwaru. Také po stránce zpracování patří telefon na úplnou špičku mezi mobilními telefony. Kombinace hliníku a skla prostě z módy jen tak nevyjde. Nepříjemností je však jeho náchylnost k mechanickým poškození, a tak je vhodné uvažovat o jeho rozsáhlé ochraně.

Samotný iOS 7 přináší mnoho nových funkcí, několik vylepšených, ale má také své mouchy. Horší pohyb v aplikacích zaviněný absencí možnosti kroku zpět. Multitasking s neomezeným množstvím spuštěných aplikací jsou toho příkladem. TouchID je velmi pohodlné a jednoduché řešení, avšak jeho potenciál rozhodně není využit naplno. Přehlédnout nelze ani občasné zamrznutí a restartování, na které uživatelé doteď nebyli zvyklí. V celkovém součtu je toho na telefon takových kvalit, jakých iPhone 5s je, celkem dost. Stále se přitom jedná o luxusní, prémiové zboží na trhu, které má vyšší cenovku než telefony ostatní. Nejsem si tak úplně jistý, zda za ty peníze opravdu odvádí tak bezchybnou práci, jak by měl. 

Plusy:

  • skvělé zpracování telefonu
  • 64bitový procesor A7 s dvěma jádry Cyclone taktovanými na 1,3 GHz
  • koprocesor M7 a čtyřjádrový grafický čip PowerVR G6430
  • čtečka otisků prstů TouchID
  • 1 GB RAM DDR3 paměť, vnitřní úložiště až 64 GB 
  • 4palcový Retina displej s rozlišením 1 136 × 640 pixelů
  • 8Mpx fotoaparát se safírovým sklíčkem a dvoudiodovým True Tone bleskem
  • možnost natáčet slow-motion HD videa se snímkovací frekvencí 120 fps
  • ekosystém aplikací a služeb
  • velmi kvalitní audio výstup pro sluchátka, sluchátka Earpods
  • nový iOS 7.0.4

Minusy:

  • velmi vysoká cena
  • horší kvalita fullHD videa oproti konkurenčním vlajkovým modelům
  • nedostatky nového iOS 7 (včetně samovolných restartů)
  • absence NFC a FM rádia
  • nepodporuje paměťové karty
  • nízká výdrž baterie
  • závislost na iTunes
  • nemožnost připojení jako USB Mass Storage
  • nanoSIM karta

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Apple iPhone 7, Nokia Lumia 1020, Samsung Galaxy S, Průměrný výsledek, Podprůměrná hodnota, Šestá generace, Pro +, Nakousnuté jablko, Běžná funkce,