Apple iPhone: konečně hezky česky

Vyzkoušejte češtinu v iPhonu. K tomu česká autokorekce textů a možnost si telefon na týden zapůjčit.

Čeští uživatelé si Apple iPhone kupují smířeni s tím, že originální firmware od Applu prozatím nepodporuje náš mateřský jazyk. S masovějším příchodem na náš trh se ale postupně objevují první české lokalizace. Jednu z nich má na svědomí společnost Macwell, která právě dokončila práce na české lokalizaci firmwaru pro Apple iPhone ve verzi 1.1.1. Lokalizovaný je celý systém, v českém jazyce je nabídka telefonu, nápověda i chybové hlášky. V současné době se pracuje ještě na přidání podpory všech českých znaků do klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka českého prostředí iPhonu

Pokud máte zájem svůj iPhone naučit česky, instalace českého prostředí do přístroje vás u Macwellu přijde s DPH na 833 korun. Nahrání probíhá přímo na pobočce a výhodou za uvedenou cenu je registrace přístroje, na základě které bude zákazníkovi poskytována každá další vylepšená verze firmwaru v rámci upgradu zdarma. Budoucí aktualizace půjdou realizovat i vzdáleně, připojením na server společnosti. Lokalizační balíček obsahuje:

  • kompletní počeštění telefonu (menu, programy, chybové hlášky)
  • možnost vypnutí automatické korekce
  • budoucí aktualizace zdarma
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejnovější lokalizovaná verze 1.1.1

Jestliže zatím svůj iPhone nemáte a chtěli byste vyzkoušet, do jaké míry si s češtinou rozumí, Macwell nabízí zajímavou možnost pronájmu přístroje. Zapůjčit si jej můžete až na dobu jednoho týdne, v telefonu bude pochopitelně nahrána nejnovější verze lokalizovaného firmwaru. Zápůjční kusy jsou kompletně odblokovány, včetně funkčnosti YouTube či možnosti vypnutí autokorekce psaných slov.

Automatická korekce textu

Co dál potěší všechny uživatele iPhonu, je česká autokorektura. Kouzlo psaní na iPhonu se z velké části zakládá na inteligentním systému navrhování slov při psaní, včetně deaktivace okolních písmenek slova na klávesnici. To dosud bylo možné jen pro jazyky zemí, kde se iPhone oficiálně prodává (angličtina, němčina). Česká autokorektura je prozatím k dispozici pouze pro verzi firmwaru 1.0.2.

Kdo nechce platit za profesionálně odvedenou lokalizaci, může vyzkoušet fanouškovskou snahu jménem LanguagePack. Pro její instalaci je v iPhonu nutná přítomnost aplikace AppTapp Installer. Tato lokalizace je sice zdarma, ale zase neobsahuje český slovník pro autokorekci během psaní.

Diskuze (42) Další článek: Konec bitvy, Garmin se vrací k Navtequ

Témata článku: Apple, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Lokalizovaná verze, Český, Originální firmware, #Apple, Automatická korekce, Mateřský jazyk, APP, Nutná přítomnost