Apple iPhone: Recenze na celou hodinu

Praktické zkušenosti z dlouhodobého používání jsou k nezaplacení. Přinášíme je společně s padesáti minutami videorecenzí.

Mapová aplikace

Widgety ze systému Dashboard, v podstatě pouze ty nejpopulárnější, jsou v iPhonu dostupné ve formě vestavěných aplikací. Jednou z nich je aplikace určená pro sledování aktuálních kurzů akcií. Velkým překvapením pro mě byla vestavěná mapová aplikace. Ta je sice plně funkční pouze při dostupném internetovém připojení, což však vzhledem k plánovanému využití iPhonu není problémem. Na mapu můžete nahlížet jak ve schematickém zobrazení ulic, tak i v režimu líbivější fotomapy. Je skvělé, že mapové pokrytí zahrnuje také naši republiku včetně názvů ulic ve všech větších městech, pouze fotopodklady pro venkovské oblasti disponují mizerným rozlišením. Velmi snadno a elegantně lze vyhledávat města nebo místa zájmu.

iPhone_Mapy.jpg

U některých místních názvů, především pokud obsahují českou diakritiku, nezafunguje vyhledávání vždy na první pokus. Přestože iPhone není vybaven přijímačem satelitního navigačního systému GPS, lze je pro základní navigaci v automobilu použít - po definování výchozího a cílového bodu je vypočtena tras a zobrazeny její podrobnosti. Poté je systémem křižovatka - křižovatka řidič navigován do cílového místa. Funguje to tak, že na každé křižovatce podle mapy potvrdíte klepnutím na displej její projetí.

Aplikace počasí vychází také ze stejnojmenného Widgetu systému Dashboard. Můžete definovat různá světová města, pro každé z nich máte poté k dispozici orientační předpověď počasí pro následující týden.

iPhone_Pocasi.jpg

Synchronizace s počítačem

Po připojení iPhonu k počítači lze veškerý jeho obsah synchronizovat prostřednictvím aplikace iTunes. Můžete tak využít všechny funkce a data, která používáte se současným iPodem nebo s Apple TV. Zcela automatické zůstává stahování nejnovějších epizod podcastů, práce s filmy i televizními seriály. Synchronizovat lze také hudbu včetně definovatelných chytrých playlistů. Kromě toho lze synchronizovat také kontakty, kalendář i poštovní zprávy. Synchronizují se také záložky webového prohlížeče.

infografika_6.jpg

Fotografie a obrázky můžete synchronizovat automaticky, fotky pak můžete bez zkreslení stahovat do počítače prostřednictvím aplikace iPhoto do počítače pro další úpravy.

iPhone a konkurence

Nejžhavější diskuse týkající se iPhone se odehrávají jednoznačně v oblasti jeho ceny. V zámoří je osmigigabajtová verze iPhonu dostupná za 599 dolarů včetně dvouletého úpisu. K dispozici jsou celkem tři datové tarify, které nabízejí dvě stě volných textových zpráv, neomezené hlasové hovory z mobilu na mobil, Visual Voicemail a samozřejmě neomezené datové přenosy. Tarify mají stát 60 (450 volných minut), 80 (900 volných minut) a 100 dolarů měsíčně (1350 volných minut), k dispozici jsou také volné minuty pro hovory mimo špičku (u nejnižšího tarifu 5000, u zbývajících neomezeně). Aktivační poplatek pak bude účtován ve výši 36 dolarů. Navíc celou aktivaci, nastavení tarifu a všeho bude možné provést přímo z prostředí iTunes na stolním počítači.

Přestože je prostý přepočet na české koruny nepříliš vypovídající, zkusme si to (přepočtový kurz použiji 24 korun za 1 dolar, což více odpovídá nárůstům při prodeji do Evropy). Tak tedy cena telefonu je v tomto případě 13 178 korun, měsíční paušály pak vyjdou na 1 440, 1 920 a 2 400 korun. Pokud by tyto ceny byly plus minus zachovány, byl by iPhone poměrně konkurenceschopný také v České republice: Například Nokia 95 je u operátora O2 dotována za 13 495 korun při minimálním měsíčním plnění 1 000 korun, nebo 12 495 korun při dvoutisícovém měsíčním plnění. To jsou čísla přibližně odpovídající. Problémem by mohl být zcestný přepočet 1 USD = 1 EUR, který často používá velká většina firem pro přepočet cen svých produktů na obou kontinentech. Závěr je takový, že iPhone rozhodně není předražený telefon a jeho cena, i s přihlédnutím k nutnému úpisu, je odpovídající jeho schopnostem.

Co nabízí ve svých telefonech konkurence? Konkurenční operační systém Windows Mobile a Symbian nelze s iPhonem srovnávat z pohledu uživatelské přívětivosti. Ano, zde iPhone zcela kraluje a konkurentem mu není ani Series 60, ani upravený Windows Mobile dostupný v opěvovaném HTC Touch, srovnatelný není také s LG Prada. Veškeré úkony provedete na iPhonu rychleji, než na přístroji s konkurenčním operačním systémem. To není propaganda, to je zkrátka fakt.

Na druhou stranu konkurence válcuje iPhone svou rozšiřitelností. Nejen že nabízejí pokročilejší hardwarovou výbavu (podporu rychlejších datových přenosů, záznam videosekvencí nebo plnohodnotnou satelitní navigaci), ale umožňuje do telefonu instalovat nové nativní aplikace nebo ovladače nového hardwaru. To v iPhonu nemůžete, zde si musíte vystačit s vestavěnými aplikacemi, popřípadě s webovými aplikacemi postavenými na bázi Ajax aplikací. Takže rozřešení: Pokud jste technoid, iPhone si vyzkoušejte a raději na něj zapomeňte. Pokud jste běžný uživatel, co chce smartphone, který ale vlastně jako chytrý mobil nefunguje, můžete být (a s velkou pravděpodobností také budete) s iPhonem spokojeni.

A naprostým závěrem zřejmě všem dlužím odpověď na poslední otázku: Je iPhone skutečně revolučním telefonem? Ano, jednoznačně je. Po několika společně prožitých dnech mohu potvrdit, že iPhone je revoluční ne z pohledu funkcí, ale z pohledu uživatelského rozhraní a přístupu k uživateli. A jak jsme již psal úvodem: iPhone zkrátka nemůžete přečíst, ten si musíte prožít. A jestli si iPhone koupím? Pravděpodobně ne. Přestože mám chytrý mobil, v naprosté většině případů jej používám pouze na volání a občas sáhnu k textovým zprávám. A stejně bych po několika týdnech, až by se člověk nabažil skvěle zpracovanými funkcemi, používal iPhone jen pro hovor a čas od času nějakou tu textovku. Ale jakmile se iPhone začne prodávat jako iPod (tedy bez mobilního telefonu a Wi-Fi), budu první ve frontě na jeho koupi. Jak prosté, pane Jobsi...

Za laskavé zapůjčení telefonů Apple iPhone děkujeme společnosti Kerio Technologies a prodejně iStyle Brno.

icon_kerio.png   icon_istyle.png

Témata článku: Apple, , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, LG Prada 3.0, Nokia 9300i, Typický uživatel, Prostý přepočet, Funkční režim, Ochranné sklíčko, Excelentní displej, Špatná hodnota, Velká většina, Bezdrátová sluchátka, Piedestal, Webová adresa, Hod, Revoluční systém, Stejný styl