Apple je největší firmou na světě. Jako první americká firma překonal hodnotu dva biliony dolarů

Teprve před dvěma lety překonala tržní hodnota Applu bilion dolarů, tento týden ve středu se firma přehoupla přes dva biliony dolarů. Posledního července Apple překonal saúdskoarabskou ropnou firmu Saudi Aramco a stal se největší firmou na světě (podle tržní kapitalizace).

Za letošek akcie připsaly téměř 60 %, jen za zmíněnou středu to bylo plus 5 %. Investoři věří, že se firmě v post-koronavirovém světě bude dařit ještě lépe. Applu se podařilo zvládnout uzavření čínských továren, které vyrábějí většinu jeho produktů, i uzavření kamenných prodejen Apple Store po celém světě. I přes veškeré problémy prodej meziročně vzrostl – zejména díky online prodeji. Firma vykázala velmi dobré hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí a její výkonný ředitel Tim Cook se díky růstu ceny akcií zařadil mezi dolarové miliardáře.

Podle agentury DPA je ale dosažený rekord také známkou současného extrémního přecenění technologických akcií. To vyvolal přetlak volných peněz na finančních trzích způsobený politikou americké centrální banky (Fed), která se tak snaží povzbudit ekonomiku postiženou koronavirovou krizí.

Dvoubilionovému ocenění na burze se začínají blížit i američtí konkurenti Applu, společnosti Microsoft a Amazon. Dnes trhy oceňují Microsoft na 1,6 bilionu dolarů a Amazon na 1,65 bilionu dolarů.

Diskuze (80) Další článek: S rouškami v září dorazí i eRouška 2.0. Zlepší ochranu soukromí, pracuje s enginem od Applu a Googlu

Témata článku: Apple, , , , , DPA, Koronakrize, Americká firma, Bilión, Největší firma, Hospodářské výsledky, Fed, Letošek, Firma, Dolar, F +