Apple Music nabídne bezztrátový zvuk. Nepřehrají ho však ani drahá sluchátka AirPods Max

Apple v týdnu představil vylepšenou verzi Apple Music, která přináší různá vylepšení včetně hlavní novinky Lossless Audio. Za stávající předplatné si tak uživatelé vychutnají hudbu v bezztrátové kvalitě. Má to však jeden velký háček –nebude to fungovat na sluchátkách AirPods, ani na reproduktorech HomePod.

Klepněte pro větší obrázek
Vyšší kvalita hudby bude v Apple Music označena štítky

Tato zařízení totiž využívají výhradně Bluetooth kodek AAC s bitratem 256 kbps, který zde rozhodně nebude stačit. Lossless Audio totiž vyžaduje úplně nový kodek ALAC (Apple Lossless Audio Codec). S ním půjde na Apple zařízení v nastavení zvolit zvuk v CD kvalitě při 16 bitech a frekvencí 44,1 kHz nebo vyšší 24bitový s frekvencí 48 kHz. Problém je, že v obou případech je bitrate výrazně vyšší, než dokáže současným způsobem Apple do svých sluchátek přenést.

Od Applu bez Applu

U konkurence k tomuto slouží kodek LDAC s přenosovou rychlostí až 990 kb/s, který k přenosu bezztrátového zvuku využívá například Sony. Apple však zatím nic podobného nemá. To znamená, že Lossless Audio si vychutnají výhradně majitelé drátových sluchátek, ale ne od Applu. Jeho AirPods Max totiž bezztrátový zvuk neumí přehrát ani po kabelu, což je u nových sluchátek s cenou 16 500 Kč prakticky neomluvitelné. Apple tento fakt potvrdil serveru 9To5Mac.

Přestože už základní Lossless Audio bude kvůli technickým omezením pro mnoho uživatelů nedostupné, zašel Apple ještě dál. Pro opravdové audiofily si totiž připravil vyšší verzi High-Res Lossless Audio s 24bitovým zvukem při frekvenci až 192 kHz. Zde už vám, ale k poslechu nebudou stačit ani běžná Apple zařízení, ale je nutné speciální vybavení včetně externího DAC převodníku.

Spatial audio jako cena útěchy

Pro běžné uživatele je připravena alespoň funkce prostorového zvuku Spatial Audio s podporou Dolby Atmos. Ta bude s příchodem iOS 14.6 podporována u všech sluchátek AirPods nebo Beats, která obsahují procesor Apple H1 nebo W1. I zde však narazíte na omezení, a to v obsahu. Zatímco Lossless Audio bude do konce roku dostupné u 75 milionů skladeb z Apple Music, v případě Spatial Audio půjde zatím jen o několik tisíc skladeb. Nové funkce budou předplatitelům dostupné od června.

Diskuze (38) Další článek: LG přece jen vyrobilo ještě jeden nový telefon. Běžně ho ale nekoupíte

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , Spatial audio, ALAC, AirPods Max, Dolby Atmos, Hudba, Zvuk, Uživatelé, Sluchátko,