Apple se chystá navrátit do světa PDA spolu s Palmem

Aspoň podle řady indicií to vypadá, že Apple připravuje vlastní PDA, které bude využívat operační systém PalmOS.
Aspoň podle řady indicií to vypadá, že Apple připravuje vlastní PDA, které bude využívat operační systém PalmOS. Vše je zatím zahaleno rouškou tajemství. Steve Jobs nic veřejně neprozradil, jen když představoval na posledním MacWorldu Carla Yankowski (CEO Palmu), uvedl jej slovy, že Apple s těmito lidmi nedávno velmi spolupracovala. Podle dalších informací by měla být do nového systému Mac OS X, který bude nabízen v druhé půlce letošního roku, zabudována podpora pro toto nové PDA. To by mělo v systému vystupovat jako běžný síťový disk s instalací komponent jejich přetažením na ikonku. Komunikace s počítačem bude přes sběrnici USB, tedy dostatečně rychle.

Apple má ve světě PDA jedno prvenství. Přišla jako první s Newton MessagePadem, který tu byl ale jednak moc brzy, neměl také pořádnou komunikaci s počítačem, jako to zvládají dnešní PDA. Možná si také pamatujete na prezentace Newtona na Invexu v zšeřelém sále pouze pro pár šťastlivců naráz. Newton ale neuspěl. Nová koncepce PDA, která nakonec díky Palmu zvítězila, byla doplnit klasický počítač o drobné externí zařízení schopné samostatného provozu, které by bylo schopné obsáhnout běžnou osobní agendu uživatele. Projekt Newtonu byl již před dlouhou dobou opuštěn a Apple tak v současnosti nemá nic, co by se aspoň trochu blížilo kapesním počítačům.

Z mnoha zdrojů se nyní mluví nejvíce o Palm Computing, pochopitelně by Apple nevyužila Windows CE a moc jiných řešení tu není. Navíc proč vynalézat kolo, když Palm nabízí licencování svého systému. Pochopitelně se dá předpokládat že toto zařízení bude mít průhledné plasty jako iMac či iBook a jistě se dá i tušit název iPad, i když ještě nic není definitivní. Sběrnice bude jistě USB, možná bude přístroj komunikovat i přes AirPort představený v iBooku. V době uvedení bude již Palm Computing nabízet barevné Palmy, toto řešení tedy bude možné i u Apple.

Již nyní se prý vyrábí první kusy těchto PDA na Taiwanu, kde byly viděny Palmy s logem Apple. Prý se jedná o hybridy mezi Palmem V a Visorem Handspringu s barevným displejem. Zařízení má útlé rozměry Palmu V a rozšiřující slot Visoru. Datum ohlášení produktu se předpokládá na květnové MacWorld Expo v New Yorku.

Váš názor Další článek: WAP prohlížeč Ericssonu pro Palm

Témata článku: Apple, , , , MessagePad, Airport, APP, PDA, Nová koncepce, Svět, #Apple