Apple Siri slaví 10 let. Hlasová asistentka nastartovala změnu, která trvá dodnes

  • Hlasová asistentka Siri je tu s námi již 10 let
  • Ukázala možnou budoucnost, ale stále má své limity
  • Stále se ale zlepšuje, jen bychom si už zasloužili i podporu češtiny

Je to už 10 let od doby, kdy na iPhone přišla hlasová asistentka Siri. Byl to jeden z prvních asistentů umělé inteligence (AI) pro telefony, jemuž šlo nejen zadávat různé povely, ale také s ním konverzovat. Siri byla představena spolu s iPhonem 4S a Apple už tehdy demonstroval, jak dokáže ženským hlasem předpovědět počasí, naplánovat trasu do práce, odpovědět na zprávy nebo přidat schůzku do kalendáře.

Klepněte pro větší obrázek

Vzhledem k tomu, že do té doby nic podobného neexistovalo, sklidila Siri velký úspěch. Bylo to přitom již podruhé v historii, kdy Apple ohromil mluvícím zařízením. Pamětníci jistě vzpomenou na legendární představení prvního počítače Macintosh z roku 1984. Zatímco, tehdy šlo jen o předprogramovanou řeč, Siri opravdu dokázala reagovat na dotazy a i Apple to na konferenci prezentoval tak, že pomalu přichází doba mluvení na věci, kterou jsme dříve znali jen z filmů.

Představení Apple Siri v roce 2011:

Nejen Siri, ale všem hlasovým asistentům obecně se předpovídala zářná budoucnost. Mnozí si mysleli, že se z ovládání hlasem a komunikace s umělou inteligencí se konečně stane nový normál. O deset let později vidíme, že tyto úvahy byly možná opět až příliš ambiciózní.

Víte, jak vznikl název Siri?

Je to zkratka pro Speech Interpretation and Recognition Interface, tedy rozhraní pro rozpoznávání a interpretaci řeči.

Diskuze (15) Další článek: Huawei strčilo sluchátka do pouzdra od rtěnky. Je to nápadité a překvapivě i vkusné

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , , , , , , , MacBook, SRI International, Asisten, Microsoft Cortana, Funkce telefonů, Macintosh,