Apple Siri: válečný veterán Pentagonu

Apple Siri není obyčejné hlasové ovládání, ale umělá inteligence. Původní technologie byla vyvíjená pro vojenské účely Pentagonu.

Siri je jedna z klíčových věcí, které se v mobilním světě za poslední období udály. Umělá inteligence, kterou Apple nabídl veřejnosti, byla původně vojenský projekt Pentagonu. Hlasem ovládaný asistent Siri je zkrátka válečný veterán, který uživatelům otevírá nové možnosti.

Siri pochází z projektu, který byl financován výzkumnou agenturou DARPA, která působí pod ministerstvem obrany Spojených států. Jejím úkolem je vyvíjet nové vojenské technologie. Přibližně před deseti lety začala s financováním programu známého jako PAL - Osobní asistent, který se učí. 

Multimiliónový grant na vývoj nové technologie od DARPA získala kalifornská společnost SRI International. SRI začala s vývojem nového programu s názvem Calo (Cognitive Assistant that Learns and Organizes = Kongintivní asistent, který se učí a organizuje), jehož programování se zúčastnilo 300 špičkových světových výzkumníků, programátorů a pracovníků z různých oblastí umělé inteligence. Původně šlo o projekt, který měl ozbrojeným složkám pomáhat lépe a rychleji vyhodnocovat situace. Adaptativní umělá inteligence Calo byla zaměřená na získávání a syntézu údajů, díky čemuž dokázala mnohem rychleji vyhodit situaci.

 
 

Celý projekt Pentagonu vedl před několika lety Adam Cheyer. V roce 2008 založil firmu Siri, která vyvinula prvotní verzi umělé inteligence a ve formě aplikace ji vrhla na App Store. V roce 2010 koupil společnost Siri kalifornský gigant Apple a z Cheyera je teď technický ředitel pro divizi iPhonů. Původní aplikace byla z App Storu odstraněna současně s premiérou Siri na iPhonu 4S.

Není to jen rozpoznávání hlasu

Cheyer pro MIT Technology Review uvedl, že Calo se snažil integrovat dialog, přirozenou řeč, vyprávění, strojové učení, plánování či myšlení do jednoho asistenta. Siri dělá vlastně totéž, jen v masovém měřítku. Mnozí měli pocit, že Apple s integrací Siri jen dobíhá Google, který hlasové ovládání ve svém systému už má, není to na stejné úrovni. Siri je mnohem sofistikovanější systém než Voice Actions for Android od Googlu.

Siri totiž rozumí lidské řeči. Dokáže příkaz rozpoznat na základě kontextu, historie či plánování. Například místo příkazu "Nastavit budík na 7:00" jednoduše řeknete "Vzbuď mě v sedm ráno". Pokud si například v autě potřebujete prohlédnout denní plán, váš příkaz nebude "Otevřít kalendář", ale například přirozená otázka "Co mám dnes na plánu?".

Klepněte pro větší obrázek

Vnímání věcí v kontextu je jedna z velkých výhod Siri. Hlasové ovládání smartphonů s operačním systémem Android něco takového nedokáže. Pokud se Siri zeptáte, zda v okolí nejsou mexické restaurace a Siri odpoví záporně, klidně stačí k vyhledávání dodat "A co nějaký McDonald?". Není třeba zadávat celý hlasový povel, Siri z kontextu rozhovoru porozumí příkazu.

Nová éra

Siri představuje nový začátek ovládání techniky. Konečně jsme se dočkali netrpělivě očekávané umělé inteligence pro masy. Dosud byly totiž podobné platformy založené na bázi umělé inteligence doménou laboratoří a výzkumných středisek. Siri určitě není dokonalá platforma, sám Apple ji označil za "beta" verzi. Určitě však můžeme do budoucna počítat s dalším vývojem a novou verzí umělé inteligence. Na trh zřejmě vstoupí i další velcí hráči jako Microsoft či Google.

Diskuze (57) Další článek: GLBenchmark: Apple A5 vs. Tegra 3

Témata článku: Apple, , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Denní plán, Nová éra, Nový začátek, #Apple, Apple Siri, Poslední období, Pen, SRI International, Veterán, APP