Apple smazal z App Storu nejpoužívanější ruskou sociální síť VKontakte. Rusové požadují vysvětlení

Pokračující sankce na Ruskou federaci se tentokrát dotkly tamní oblíbené sociální sítě VKontakte. Apple ji ve středu 28. září smazal z App Storu. Aplikaci, které se přezdívá „ruský Facebook“, používá v Rusku 75 milionů lidí každý měsíc. Ruský regulační úřad pro komunikaci požaduje po Applu vysvětlení.

To je přitom poměrně jednoduché. Apple reagoval na rozšíření sankcí uvalených Velkou Británií poté, co v Ruskem okupovaných územích Ukrajiny proběhlo podle všeho zcela zmanipulované referendum, ve kterém se mělo na 99 % tamních obyvatel vyjádřit, že si přeje aby oblasti Doněcka a Luhanska připadly Rusku.

Vazby na Putina

Sankční seznam uvalený britskou vládou se v pondělí rozšířil na 92 ruských fyzických osob a společností. Mezi nimi je i generální ředitel společnosti VK (provozovatel sociální sítě VKontakte) Vladimir Kirijenko a jeho otec Sergej Kirijenko, který je ve funkci prvního zástupce náčelníka generálního štábu prezidenta Vladimira Putina.

Apple uvedl, že se řídí zákony v jurisdikcích, kde jeho společnost působí. A protože vydavatel aplikace VKontakte je kontrolován subjekty, na něž jsou uvaleny sankce, nezbyla jiná možnost, než vyhovět sankčním požadavkům a aplikaci smazat. VKontakte teď už nejde stáhnout z App Storu ani v zemích mimo Rusko. Uživatelům, kteří už ji v telefonu mají, samozřejmě zůstane.

Ruský regulátor označil rozhodnutí za diskriminační a uvedl, že porušuje právo ruských uživatelů internetu na svobodné informace a komunikaci. Je to přitom ten stejný regulátor, který v minulosti nutil Apple i další výrobce předinstalovat do smartphonů „vládně spřízněné“ aplikace od VK, vedle VKontakte například VK Mail.ru, a naopak blokuje „západní“ sociální sítě Twitter a Facebook.

V Týdnu Živě jsme řešili, jak vypadá ruská náhrada Instagramu:

Zdroj: South China Morning Post, Wionews

Diskuze (45) Další článek: T Phone. Operátor T-Mobile má vlastní telefony vyladěné speciálně pro české 5G sítě

Témata článku: , , , , , , , , , , App Storů, Sankce, Vladimir Putin, Aplikace, Velká Británie, South China Morning Post, Dema, SCMP, Vysvětlení, SMA, VKontakte, App Store, Britská vláda, Big Tech