Apple smí koupit službu na rozpoznávání hudby Shazam. Akvizici schválila Evropská komise

Loni v prosinci oznámil Apple nákup služby na rozpoznávání hudby Shazam. Neoficiální zdroje hovořily o transakci za 400 milionů dolarů (necelých 9 miliard korun). Některé státy EU ale daly podnět Evropské komisi, aby prověřila, zda transakce nepoškodí volnou soutěž na trhu hudebních digitálních služeb.

Komise nyní vydala stanovisko, že vlastní služba americké firmy Apple Music a britský Shazam si na trhu přímo nekonkurují, ale vzájemně se doplňují. Apple tak může obchod dokončit. Komise zvažovala i dopad na konkurenční streamovací služby. Nyní se totiž z rozpoznané hudby Shazam odkazuje např. na přehrání v Deezeru, na Spotify nebo zakoupení v Google Play Music. Z těchto odkazů získává Shazam část svých příjmů. Podíl přístupů z tohoto zdroje je ale pro jiné služby podle zjištění Komise zanedbatelný.

Rozpozná hudbu, ale i filmy

Streamovací služba Apple Music kromě domácího amerického trhu dlouhodobě prohrává boj se švédským Spotify. Akvizice Shazamu a jeho případná integrace do Apple Music by americké firmě mohla pomoci přilákat další uživatele k vlastní hudební službě. Spotify měsíčně používá okolo 70 milionů platících uživatelů, Apple Music má 45 milionů.

Shazam je britská služba pro rozpoznávání písní z krátkých hudebních ukázek, která vznikla už v roce 1999, kdy fungovala pomocí SMS kódů. Zlatá éra nastala až po roce 2010 ve formě aplikace pro smartphony. Nyní Shazam uvádí až 100 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Své služby rozšířil také o rozpoznávání filmů a seriálů – stačí přiblížit mikrofon telefonu a nechat naposlouchat zvukovou stopu.

Jak funguje aplikace Shazam ve smartphonu?

Diskuze (38) Další článek: Nubia Red Magic už se prodává v Evropě. Výrobce zvolil stejný přístup jako OnePlus

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , Uživatelé, Deezeru, Platící uživatel, Transakce, Neoficiální zdroj, Zlatá éra, Stanovisko, Zvuková stopa, Komise, Rozpoznávání, Streamovací služba, Google Play Music, SMS kód, Hud, Aktivní uživatel