Apple Watch stojí i 300 tisíc, ale nevydrží ani den

Apple na své keynote znovu představil hodinky Apple Watch. Známe výdrž, ceny i datum zahájení prodejů.

Apple dnes na své keynote znovu představil již představené hodinky Apple Watch, zrekapituloval jejich funkce, ukázal možné využití hodinek, některé dostupné aplikace a hlavně prezentoval výdrž, cenu a datum zahájení prodeje. Tiskovou konferenci jste mohli sledovat na svých Apple zařízeních, případně jste si mohli to nejpodstatnější odnést z našeho online přepisu. To základní o hodinkách však víme již z loňského září, kdy byly Apple Watch světu poprvé představeny.

Vlastní ciferníky s různou funkcí

Hodinky Apple Watch funkčně navazují na konkurenční modely a umožňují měnit typy hodin (analogové i digitální), stačí na ploše delší dobu podržet prst a vybrat si z nainstalovaných vzhledů. Tim Cook na keynote dále zmínil, že i na první pohled obyčejné ciferníky budete moci dovybavit o další součásti, např. stopky, datum, nadcházející událost z kalendáře nebo informaci o nastaveném budíku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I jednoduchému ciferníku budete moci přidat informační detaily. Takto vypadá seznam aplikací na hodinkách Apple Watch, pokud nabídka „přeroste“ displej, můžete se v ní pohybovat do stran

Prstem můžete ze spodní hrany displeje vysunout obrazovky s informacemi, které Apple nazývá Glance. Na záložkách najdete např. informace o počasí, kalendář, ovladače hudby nebo monitor srdečního tepu. Naopak z horní hrany si můžete vysunout notifikace, příkladem je přijíždějící auto služby Uber nebo elektronická letenka s QR kódem. Pokud jste zvyklí využívat palubní lístky ve formě obrázků na displeji, díky hodinkám může telefon celou dobu zůstat v tašce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka Glance – počasí a zprávy ze CNN

Ovladače hodinek najdeme na pravém boku. Korunka slouží k nastavování hodnot (např. času budíku), jejím stisknutím spustíte hlasovou průvodkyni Siri. Ta zjistí lety, sportovní výsledky, počasí nebo uloží záznam do kalendáře. Dvojitým stisknutím korunky se spouští emulovaná karta pro platbu Apple Pay. Platby probíhají na podporovaných terminálech přes NFC, a jakmile použijete platbu přes Apple Pay, hodinky zavibrují a přehrají melodii. Apple se pochlubil i tím, že jeho mobilní platby jsou podporovány více jak 2 500 bankovními institucemi.

Digital Touch, komunikace a notifikace

Apple u hodinek přináší funkcí Digital Touch, která slouží ke zprostředkování kreseb a dotyků mezi vašimi hodinkami a hodinkami vašeho protějšku nebo kamaráda. Tím nejosobnějším gestem má být sdílení srdečního tepu. V hodinkách samozřejmě nechybí ani další způsoby komunikace známé z jiných konkurenčních modelů. Přes hodinky, které mohou být s iPhonem propojeny přes Bluetooth nebo Wi-Fi, můžete přijímat hovory, které směřují na telefon. Buď hovoříte do mikrofonu hodinek nebo můžete z hodinek nastavit přijmutí hovoru z telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přijmutí hovoru a přečtení zprávy na hodinkách. Nejzajímavější formou komunikace má být ale Digital Touch, tedy kreslení na hodinky, které se přenáší na vzdálené hodinky. Svému protějšku můžete dokonce zobrazit váš srdeční tep.

Na hodinkách se zobrazují příchozí textové zprávy, na které můžete odpovědět předpřipravenými texty nebo můžete využít hlasového zadávání. Vaši nahrávku pak můžete nechat převést do textu nebo ji odeslat jako hlasovou zprávu. Na hodinkách si zobrazíte i plnohodnotné e-maily, připravena bude dále aplikace Instagram nebo instant messenger WeChat. Hodinky dokáží zobrazit jakoukoliv notifikaci z telefonu, další funkčnost bude záviset na tom, zdali se tato notifikace bude moci opřít o stejnojmennou aplikaci v hodinkách pro rozšířenou funkčnost. Apple na keynote prezentoval řadu aplikací, které využívají Watch SDK, tedy vývojářské nástroje, které americký gigant uvolnil již v listopadu loňského roku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vybrané ukázkové aplikace – Uber, ovladač hudby, palubní lístek v hodinkách a aplikace k odemknutí hotelového pokoje

Viděli jsme tak aplikace, přes které šlo objednat vozidlo Uber, otevřít garáž na dálku, rozpoznat přehrávanou hudbu nebo otevřít hotelový pokoj. Dále jsou připraveny aplikace pro stahování novinek z odběrů, pro zobrazení zpráv ze sociálních sítí či pro zobrazení zpráv a sportovních výsledků v reálném čase. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Centrum zdravotních funkcí, týdenní souhrn výsledků, měření cvičení a „motivace“ k pohybu

Apple Watch ale cílí i na zdravotní funkce. Mimo zmiňovaného snímače srdečního tepu je připravena aplikace, která v kruhových diagramech měří poměr pohybu, cvičení a sezení. Výsledné údaje se zanáší do týdenních souhrnů, na jejichž základě jsou navrhovány nové cíle pro další týden. Volitelně si můžete zapnout upozornění na to, že již dlouho sedíte na jednom místě. Energetický výdej monitoruje aplikace Workout, tedy např. uběhnutou vzdálenost, spálené kalorie či celkový čas cvičení.

Instalace nových aplikací jen přes iPhone

Apple již dříve zmínil, že jeho hodinky budou kompatibilní pouze s iPhony, konkrétně s těmi, na kterých poběží systém iOS 8.2, který bude uveřejněn ještě dnes. V něm bude připravena aplikace Apple Watch, která bude jedinou možností, jak do hodinek instalovat nový obsah (Apple Watch App Store). V aplikaci se navíc dozvíte základní informace o hodinkách, připraveny budou různé video návody a také si budete moci o aplikacích přečíst komentáře ostatních uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Apple Watch bude jediným zdrojem aplikací pro stejnojmenné hodinky od Apple

A teď to nejdůležitější – výdrž baterie. Apple se na keynote pochlubil celodenní výdrží hodinek, kterou následně zpřesnil na 18 hodin na jedno nabití. To je meta, kterou dokáží již nyní i dvojnásobně překonat současné prodávané chytré hodinky různých konkurenčních výrobců. Zatímco ale řada z nich používá nacvakávací nabíjecí kolébky, u Applu se jedná o nabíječku s magnetem, která se jednoduše přichytí na vnitřní stranu hodinek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabíječka se přichytí magnetem na vnitřní část hodinek, s baterií to moc slavné nebude, ale to už je úděl nositelného příslušenství

Dvě základní, jedna prémiová verze

Základní varianta hodinek označená jako Watch Sport, bude mít stříbrný nebo šedý hliníkový displejový modul. Menší model s 38mm ciferníkem bude stát 349 dolarů (cca 10 600 Kč včetně daně), větší model se 42mm ciferníkem pořídíte za 399 dolarů (cca 12 100 Kč včetně daně). Základní model se bude navíc vyznačovat silikonovými pásky v několika pastelových barvách.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Různé pásky – hodinky Watch Sport, Regular Edition a Apple Watch Edition

Edice hodinek, které nemají žádné speciální označení, ale říká se jim Regular, bude mít ciferníky ve stejných velikostech, budou však vyrobeny z nerezové oceli. Stejný materiál bude použit i na pásky, jako alternativa pak budou kožené řemínky. V závislosti na zvoleném řemínku budou ceny menšího modelu 549 až 1 049 dolarů (cca 16 700 až 31 900 Kč včetně DPH), větší model bude ve stejné konfiguraci vždy o 50 dolarů dražší. Prémiová edice Apple Watch Edition je nejvyšší a zároveň omezená série hodinek, u které budou použito 18karátové zlato na tělo i řemínek. Tim Cook u nich zmínil cenu od 10 tisíc dolarů, tedy více než 300 tisíc korun včetně daně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prezentace hodinek na prodejnách Applu začne 10. dubna, prodeje odstartují 24. dubna

Prodej hodinek Apple Watch začne ve Spojených státech a dalších významných světových trzích 24. dubna. Od 10. dubna budou hodinky dostupné k vyzkoušení na brand obchodech Applu v Austrálii, Kanadě, Číně, Francii, Německu, Hong Kongu, Japonsku, Velké Británii a USA. Dostupnost na dalších trzích včetně České republiky bude oznámena později.

Diskuze (187) Další článek: Apple (znovu)představuje Apple Watch. Sledujte živě

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone 4GB, Stejný materiál, Letenka, Vnitřní část, Korunka, Regular, Displejový modul, Hotelový pokoj, Bluetooth nebo wi-fi, Palubní lístek, Sto, APP, Prémiová edice, Nový obsah, Tisíc, O hodinkách, Watch, Tis, Apple zařízení, Loňské září, #Apple