Apple watchOS 10: Pes Snoopy, cyklopočítač a nový designový jazyk pro větší displej

  • watchOS 10 přináší nový designový jazyk pro větší displeje hodinek
  • Sází na větší prvky, chytré widgety ale i na zábavné ciferníky
  • Vylepšily se také možnosti některých sportovních aktivit

Systém pro hodinky od Applu se dočkal své desáté generace, která si zasloužila změnu designu navazující na postupné zvětšování hodinek v posledních několika letech. S watchOS 10 se grafika informací zvětšuje a dovolí roztažení informací ještě více do krajů hodinek, například u komplikací ciferníků. Některé aplikace byly dokonce kompletně designově předělány, jako např. Hudba, Zprávy, Počasí a další, aby lépe využily větší plochu. Obsah je tak větší a celkově přehlednější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace se na watchOS 10 umí zobrazovat přes celou obrazovku. Nový designový jazyk mohou využívat i aplikace třetích stran.

Nejde přitom jen o zvětšení ciferníků a aplikací od Applu, ale o úplně nový designový jazyk, který dovolí otevírat aplikace ve full screen režimu. Využít co největší plochy displeje hodinek tak nově budou moci i aplikace třetích stran. Některé z prvních ukázal Apple už během keynote v čele s NBA, kdy si na celé ploše hodinek zobrazíte aktuální stav basketbalového utkání. Mezi prvními bude také populární aplikace Streaks, která dovolí aktuální úkoly zobrazit ve větším a přehlednějším layoutu.

Smart Stack: chytré widgety u každého ciferníku

Vzhledem k tomu, že dosud hodinky nabízely ciferníky s fotkami či portréty, do kterých šlo umístit minimum miniaplikací a widgetů nebo dokonce vůbec žádné, watchOS přináší úplně nový způsob interakce s widgety. Ten se nazývá Smart Stack a jde o sadu vybraných widgetů, které se zobrazí v seznamu u každého ciferníku. Stačí jen otočit korunkou směrem dolů, a máte vše pěkně po ruce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Otočením korunky získáte z každého ciferníku přístup k tzv. Smart Stacku, tedy chytrému seznamu widgetů, který se mění dle potřeby uživatele či části dne

Obsah Smart Stacku se navíc mění s ohledem na kontext či část dne, tedy tak, abyste vždy viděli to, co zrovna potřebujete. Reagují také kontextověna spuštěné aplikace. Pokud například spustíte odpočet v aplikaci Minutka, hodinky nově zobrazí aktuální odpočet hned v prvním widgetu Smart Stacku, abyste nemuseli příště aplikaci znovu otevírat

Pejsek Snoopy a paleta barev jako ciferník

Jak už to bývá s každou generací watchOS, i tentokrát došlo na úplně nové ciferníky. Máme zde ciferník s paletou barev, která mění odstíny v průběhu dne, a nebo ikonického pejska Snoopyho, který se bude líbit nejen dětem. Zde Apple trochu dohání resty, jelikož poslední komiksový ciferník, který se v systému objevil, je myšák Mickey Mouse s myškou Minnie, které v Apple Watch vídáme od úplně první generace systému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Systém watchOS 10 přináší nové ciferníky. Vsadit můžete na paletu barev či roztomilého pejska Snoopyho

WatchOS 10 se opět ještě více zaměřuje na sport a zdraví. V případě prvního zmíněného si Apple ještě více vyhrál se dvěma populárními aktivitami: jízdou na kole a chůzí. Například, pokud začnete trackovat jízdu na kole, Apple Watch začnou automaticky obsah přenášet i na obrazovku iPhonu, a to, buď v nenápadném malém okně, nebo přes celou obrazovku. Telefon si tak pak můžete připnout na řídítka podobně jako cyklopočítač a budete stále v obraze o průběhu jízdy. 

Hodinky jako cyklopočítač

Hodinky se nově dokáží přes Bluetooth připojit k různým cyklistickým příslušenstvím jako jsou měřiče výkonu, snímače rychlosti jízdy nebo snímače kadence. Tyto informace si pak můžete zobrazit, buď přímo na hodinkách, nebo v zrcadleném okně aktivity na iPhonu. Připojení příslušenství je navíc dostupné jak při jízdě venku, tak i uvnitř, jelikož je podporováno i v rámci GymKitu. 

Data však hodinky pouze nezobrazují, ale dokáží je využít i k výpočtu funkčního prahového výkonu (FTP), abyste věděli, jak vysoký výkon, resp. intenzitu jízdy, zvládnete udržet. K tomu se hodí i možnost během jízdy vytvářet různé power zóny, v rámci kterých můžete svoje výkony testovat a srovnávat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vylepšení se dočkala cyklistika, jejíž průběh lze nově zobrazit živě i na iPhonu, a také trasování v rámci hikingu

V případě turistiky se vylepšila aplikace kompasu. Ten byl loni přepracován s příchodem Apple Watch Ultra, kdy dokázal lépe interpretovat orientaci v prostoru a ukládat i určité body na cestě, abyste se i bez mapy dokázali správně vrátit. Nyní do této kompasové mapy zvládne umístit i další užitečné informace jako například poslední místo, kde jste ještě měli mobilní signál.

17 hlavních novinek z WWDC 23:

Stejně jaké předchozí verze, tak i watchOS 10 myslí na mentální zdraví uživatele. Dovolí monitorovat jeho psychický stav v kontextu s fyzickými metrikami, které hodinky měří. Kromě toho se hodinky, podobně jako iOS 17, naučí snazší sdílení kontaktů přes NameDrop, přehrávat přijaté zprávy v rámci FaceTime či stahovat Apple Mapy offline.

Apple watchOS 10 je v rámci vývojářské bety dostupný už dnes, veřejná beta dorazí v průběhu července. Plná verze dorazí do všech podporovaných hodinek na podzim.

Kompatibilita watchOS 10

  • Apple Watch Series 4 (a novější)
  • Apple Watch SE
  • Apple Watch Ultra
  • Rovněž vyžaduje iPhone XS/XR nebo novější s nainstalovaným iOS 17
Diskuze (36) Další článek: Apple zvyšuje soukromí a bezpečnost uživatelů iOS a iPad OS, brýle Vision Pro dostaly nový snímač Optic ID

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , Velký displej, Designový jazyk, Apple Watch Ultra, Snoopy, ? Displej, Streaks, Mickey Mouse, NBA, Ciferník, Minnie, Sportovní aktivita, Aplikace,