Apple získá 10% zisku operátorů od zákazníků s iPhonem

Už na začátku minulého měsíce jste si mohli v britských či německých denících nebo v naší bleskovce přečíst o operátorské exkluzivitě na Apple iPhone. I přes to, že podobné informace mohou do značné míry působit jako pouhé zvěsti, v tomto případě je opak pravdou. Nakousnutým jablíčkem ve svém portfoliu se budou moci pochlubit tři evropští operátoři ve třech zemích. V Anglii si iPhone zajistil O2, u našich západních sousedů T-Mobile a ve Francii Orange. Dle dalších informací britských Timesů odmítají všichni jmenovaní operátoři v tuto chvíli poskytovat další informace. Na oficiální oznámení si tak musíme počkat na konec berlínský veletrh IFA, který se koná od 1. září.

Ve Spojených státech amerických byl iPhone k dostání pouze u jediného operátora AT&T a to ještě za podmínky uzavření účastnické smlouvy. List The Financial Times uvádí ještě jednu doslova šokující skutečnost. Operátoři totiž výměnou za výsadu nabídnout přístroj svým zákazníkům přislíbili společnosti Apple odvádět "desátky" ze svých příjmů. Z hlasových a datových služeb, které operátoři poskytnou svým klientům během doby trvání smlouvy, inkasuje Apple rovných 10%. Přitom evropský trend je spíše opačný, ten kdo musí dělat ústupky jsou výrobci.

A na závěr informace pro všechny nedočkavce. I když u nás působí dva z výše vyjmenované trojce, přijde na nás spolu s Asií řada až příští rok.

Diskuze (23) Další článek: O2 Sk: za neprovolané minuty vrátí peníze

Témata článku: Apple, Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, The Financial Times, Operátor, #Apple, Zákaz, Zisk, Zak, APP