Apple znovu uspěl, nanoSIM schválena jako standard

NanoSIM karta dostala zelenou. Můžeme se tedy „těšit“ na další peripetie spojené s výměnou telefonů, jež budou užívat různé standardy SIM karet.

Není tomu tak dávno, kdy jsme mohli v telefonu poprvé spatřit microSIM kartu. Psal se rok 2010, když Apple představil svůj nový iPhone 4, který právě tuto zmenšeninu SIM karty poprvé využil. Rozhodně se tento typ do dnešní doby nestal standardem pro všechny mobilní telefony. Klasickou SIM kartu totiž stále najdeme ve většině mobilních telefonů. MicroSIM kartu využívají výrobci spíše u svých vrcholných modelů, z poslední doby můžeme jmenovat především Samsung Galaxy S III, Motorola RAZR či všechny finské modely Nokia Lumia, a samozřejmě iPhone.

Apple ale ve zmenšování uspěl podruhé, institut ESTI (European Telecommunications Standards Institute) schválil další, novou formu pro SIM kartu, tzv. nanoSIM. Znovu se tak dočkáme zmenšení tohoto nepostradatelného kousku plastu. Nová forma bude o 40 % menší než její předchůdce microSIM. Její rozměry budou činit 12,3 mm na výšku a 8,8 mm na šířku. Tloušťka zůstává stejná, tedy 0,76 mm.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj velikostí od nejpoužívanější miniSIM z roku 1989 až po nejmenší letošní nanoSIM

NanoSIM karta tedy nebude mít žádné zbytečné okraje, prakticky jde o ořezání na samotnou hranici obsaženého čipu. Všechny funkce, jež zvládaly větší verze SIM, samozřejmě zůstanou zachovány. Výrobcům toto zmenšení umožní ušetřit další prostor v telefonu, kam budou moci nastrkat technologie jiné. Uživatelé je ale při manipulaci za tento krok budou proklínat.

Typ SIM kartyvýška [mm]šířka [mm]tloušťka [mm]
Plná velikost85,653,980,76
Mini SIM25150,76
Micro SIM15120,76
Nano SIM12,38,80,76

Všimněte si velikostního vývoje SIM karty. Zatímco první standardizovaná SIM karta plné velikosti (používaly ji velké telefony před 20 a více lety, např. známá kufříková Nokia) byla velikostně odvozená od bankovní platební karty, hned první zmenšování na Mini SIM přineslo výraznou prostorovou úsporu. Další ořezávání už je limitováno velikostí samotného integrovaného obvodu v těle karty. Za pozornost stojí také fakt, že během vývoje SIM karty se nijak nezměnila její tloušťka, která činí stále 0,76 mm. Při troše snahy by tak operátoři mohli dodávat s novým telefonním číslem jeden plastový kousek, ze kterého si uživatel podle potřeby vymáčkne v perforaci požadovanou velikost mini, mikro nebo nano SIM.

Klepněte pro větší obrázek
Návrhy provedení nanoSIM od některých výrobců (foto: slashgear.com)

Apple je ve věci kolem zmenšování SIM brán jako hlavní hybatel událostí, návrh nano verze SIM karty ale ESTI odeslalo více výrobců. Mezi nimi byla například Nokia, Motorola nebo kanadský RIM. Protože návrhy jednotlivých výrobců se drobně lišily, není v tuto chvíli zcela jisté, kterou realizaci institut nakonec uznal jako standard. Podle všeho to bude ale právě návrh Applu. S tím můžeme rozvinout teorii, zda se tato verze SIM karty objeví již v netrpělivě očekáváné páté verzi jablečného telefonu či nikoliv. S největší pravděpodobností se tak ale nestane, protože čas na její implementaci do telefonu by byl mizivý.

Diskuze (135) Další článek: Google koupil mobilní kancelář QuickOffice

Témata článku: Apple, , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Motorola Razr, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Nano, Jak, #Apple, Kufřík, STAN, Standard, APP, První standard, Nano S, Plná velikost