Asijský startup provedl historicky první telefonní hovor na blockchainu. K čemu je to dobré?

Když se řekne blockchain, většině lidí se vybaví bitcoin a digitální peníze, těm pokročilejším například chytré kontrakty či decentralizované aplikace. Schopnosti blockchainu však sahají dál. Asijský start-up Pundi X, který stojí i za stejnojmennou kryptoměnou se v minulém týdnu zapsal do historie prvním telefonním hovorem uskutečněným pomocí blockchainu.

Firma se jím pochlubila na Bali v rámci summitu XBlockchain, kde jej demonstrovala na vyvíjeném smartphonu zvaném XPhone s vlastním systémem Function X OS (základem je Android 9). Víc o něm bohužel nevíme, jelikož jeho ukázka byla hlavně promo na chystaný blockchain Function X, zkráceně F(X), který je zaměřený na komunikaci a sdílení souborů.

Tím, že každé zařízení v F(X) blockchainu bude mít vlastní jedinečnou adresu, půjde jej v síti snadno identifikovat. Skrze blockchain tak půjde mezi zařízeními volat, odesílat zprávy nebo sdílet fotografie či jiné soubory. Na blockchain půjde i nahrávat soubory, ke kterým se pak bude moci skrze speciální prohlížeč přistupovat, podobně jako dnes k webovým stránkám.

Bohužel zatím neznáme technologické pozadí, výkon ani stabilitu blockchainu pro takovéto činnosti, zatím není veřejně spuštěný. K jeho bližšímu představení má však dojít v průběhu října, zatím ale zůstane pouze v rukou vývojářů. Ostré spuštění blockchainu a start prodeje telefonu se totiž plánuje až na 2. čtvrtletí 2019. Již nyní si ale funkčnost zmíněných řešení můžete prohlédnout na YouTube kanálu Pundi X Labs.

První blockchainový hovor v akci:

Zdroj: Pundi X (Medium)

Diskuze (3) Další článek: Týden Živě: Problémy s aktualizací Windows 10 a další radosti

Témata článku: , , , , , , , , , , Soubor, Technologické pozadí, Pro +, Blízké představení, Channel, Telefonní hovor, Summit, Bali, CEM, Minulý týden, Function, Ostré spuštění, Webová stránka, Hovor, Speciální prohlížeč,