Assassin's Creed: středověká řež (test Java hry)

Hru Assassin's Creed jste si zatím mohli vychutnat jen na X-Box 360. Teď se objevila neméně povedená verze pro mobily.

Assassin's Creed patří k jedněm z nejsledovanějších her současnosti. Šťastnější majitelé X-Boxu 360 už si možná tuto hru vyzkoušeli, PC verze nás teprve čeká. Dlouhou chvíli si teď můžete vyplnit verzí určenou pro mobilní telefony. Převod na displeje mobilů dostala na starosti společnost Gameloft, která se může pochlubit celou řadou skvělých mobilních her. Jsem naprosto přesvědčen, že Assassin's Creed se mezi nimi rozhodně neztratí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tady celá hra začíná • a tady končí

Akrobat zabiják

Assassin's Creed patří do žánru akčních plošinovek. Musíte překonávat překážky, občas něco podlezete, občas přeskočíte a když narazíte na soupeře, přijde na řadu používání zbraní. Assasin's Creed se tak stává přímou konkurencí herní série Prince of Persia. Pokud ale mohu porovnávat, Assassin mi připadá mnohem dynamičtější a rychlejší. Grafickou stránku nebudu příliš rozebírat, posuďte sami z obrázků. Co ale nemůžete vidět, je opravdu skvělá animace postavy. Assasin je neskutečně rychlý a mrštný a výrobce si dal pořádnou práci s rozhýbáním postavičky. Když tedy přelézáte zeď nebo se odrážíte z jedné překážky na druhou, říkáte si, že takhle nějak by se mohl pohybovat (hodně šikovný) akrobat. Očekávání, jakým způsobem Assassin asi překoná další nové nástrahy, vás spolehlivě připoutá ke hře a donutí dohrát ji až do konce.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
vylézt po stěně není problém • musím se pořádně rozhoupat • hlavně nespadnout 
Celková herní doba ostatně není příliš dlouhá, proběhnout musíte přes tři levely, rozdělené do třinácti kapitol. Na úspěšné projití každé z nich nebudete potřebovat více jak deset minut. Čistý herní čas bych neodhadoval na déle jak hodinu a půl. Naštěstí hra nabízí několik úrovní obtížnosti, takže po dohrání můžete vyzkoušet svou misi znova a drsněji.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
výběr levelu a kapitoly
Souboje už tak dynamické jako překonávání překážek nejsou. Jedním tlačítkem utočíte, druhým se kryjete. Většina strážných je ale natolik tupých, že je zlikvidujete během okamžiku, chybí tu větší napětí. Když jich zabijete dostatečný počet, naučí se vaše postava efektní kombo, pro ještě rychlejší eliminaci nepřátel.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Než si mě všimne, bude mrtvý • stačí švihnutím meče roztočit kolo

Postrach templářů

Příběh hry pochopitelně není tak rozvinutý jako u konzolové verze, ale základní linie je shodná. Jako člen skupiny Assassinů se snažíte zastavit třetí křížovou výpravu. Způsob je velmi jednoduchý – postupně likvidujete klíčové templáře, kteří jsou za výpravu odpovědní. Na začátku každé mise dostanete od svého mistra několik pokynů a pak už je jen na vás, jak se vypořádáte se všemi nástrahami, které jsou na vás přichystány.
V průběhu hry se postupně podíváte do tří různých lokací, každá se liší nejenom graficky, ale musíte ji také přizpůsobit styl hraní. V počáteční Acre je to ještě pohoda, spíše se seznamujete s tím, co vaše postava umí a likvidujete nepřátele. V horském městě Masyaf už musíte přidat. Nejen, že nepřátel zde přibylo, ale navíc se musíte vypořádat i se zimou – když se včas nedostanete k ohni, jednoduše umrznete. Závěrečný Jerusalem je plný překážek a pastí, takže místo meče budete muset používat hlavně svaly a občas se i trochu zamyslet.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chvilka klidu • útěk z města 
Meč není jedinou zbraní, na kterou ve hře narazíte. Postupně najdete (a také budete muset rozhodně použít) vystřelovací hák, který vám pomůže překonávat větší propasti, poté dostanete kuši, pro pohodlnou likvidaci nepřátel z dálky a nakonec dojde i na bomby, kterými si probouráváte cestu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trocha řečí na úvod • výsledek mise

Chce to rychlé prsty

Hrou se prochází velmi hladce, u každého složitějšího místa vám totiž názorně poradí, které tlačítko je potřeba zmáčknout. To ovšem neznamená, že se vám to podaří hned napoprvé. Když visíte na větvi, která se každou chvíli zlomí, musíte se odrazit do vzduchu a pak ještě vystřelit hák, kterým se zachytíte na další budově, nápověda se hodí, ale pár pokusů to bude chtít. Naštěstí celou hrou jsou velmi logicky umístěny checkpointy, takže žádný strach, že byste některou kapitolu museli hrát úplně od začátku.
K ovládání sice použijete prakticky celou klávesnici, z devadesáti procent ale mačkáte hlavně tlačítko dopředu nebo nahoru a pak klávesu 5 pro boj.
Klepněte pro větší obrázek
Hlavní záporák je sice neviditelný, ale stejně za chvíli zemře 
Závěrečné hodnocení musí být jednoznačně kladné. Celou dobu hraní jsem se výborně bavil a jediná věc, které lituji, je kratší herní doba.
Diskuze (5) Další článek: Twist Bonus: textovky stále za padesátník

Témata článku: , , , Řez, Herní čas, Str, Chvilka, PC verze, Test, Rez, Assassin's Creed