Asus Eee Pad Transformer: Tablet? Notebook? Obojí

Když k tabletu připojíte klávesnici, vznikne notebook? Asus představil atraktivní kombinaci obou světů. Uspěje v tvrdé konkurenci?

Na lednovém veletrhu CES byl představen notebookový tablet Asus Eee Pad Transformer. Je zřejmé, že výrobce to s tímto tabletem myslí opravdu vážně, protože byl znovu k vidění na CEBiTu, tentokrát už s nejnovějším Androidem.

Na první pohled běžný notebook bez jakýchkoli výstřelků, nebo inovací, ale po rozdělení klávesnice a displeje je najednou z obyčejného „šediváka“ nádherný a moderní tablet. Proč by se měl člověk rozhodovat mezi tabletem a notebookem, když může mít oboje? Asi tak uvažovali konstruktéři z Asusu – chtěli se odlišit od zástupů stejno-stejné konkurence, a to se jim rozhodně povedlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samotná klávesnice slouží i jako externí baterie a životnost přístroje se prodlouží až na šestnáct hodin, což je rozhodně příjemný čas. Při zavření není poznat, že by se jednalo o tablet a klávesnice se ničím neliší od notebookové. Najdete zde trackpad a klávesy jsou v klasickém rozpoložení, zkrátka jako na klasickém notebooku.

Celá konstrukce je unikátní a Asus tak vytvořil přístroj, který je na trhu ojedinělý. Kombinace příjemná lidem, kteří hodně píší a dotyková klávesnice jim nesedí. Navíc nebude nutné nic dokupovat, žádné příslušenství navíc což je taky jedna z příjemných vlastností této inteligentní placky.

V tomto bodě stojí za to připomenout podobný koncept od Motoroly – i zde se přenosný Android mění v laptop. Asus jde cestou tabletu, zato Motorola Atrix je smartphone kapesních rozměrů.

Klepněte pro větší obrázek 
Který koncept bude úspěšnější? „Tabletobook“ Asus nebo „Telefonolaptop“ Motorola Atrix

Vnitřnosti

Tablet je vybaven 10.1“ IPS displejem s rozlišením 1280 × 800 obrazových bodů, který je pochopitelně dotykový. Tahle úhlopříčka je prý ideálním kompromisem mezi do ruky padnoucí plackou a dostatečně velkým monitorem notebooku. Srdcem celého přístroje je NVidia Tegra 2 a 1GB RAM plus vnitřní paměť po vzoru Applu v trojkombinaci 16/32/64GB (plus microSD). Tato výbava by měla zajistit dostatečný výkon jak pro sledování HD videa, tak hraní náročnějších her a s externí baterií se nejen herní doba protáhne nad standard ostatních tabletů.

O komunikaci s okolím se postará již standartní výbava pro každý mobilní přístroj (80.211b/g/n Wi-Fi a Bluetooth 2.1). Na zadní straně se nachází 5MPx fotoaparát s autofokusem, přední kamerka je slabší: 1,2MPx. Dále G-sensor, gyroskop, elektronický kompas a senzor intenzity okolního osvětlení, možné bude připojit tablet k televizi přes HDMI například pro prezentaci fotek nebo sledování videa například z dovolené.

Z prezentace na CeBITu je zřejmé, že Android v tabletu nedostal žádnou grafickou nadstavbu a Asus je tedy zatím jediným výrobcem, který systém nechává prakticky netknutý. Zatím představená verze tabletu ještě není finální, a proto se vše okolo modifikace operačního systému může změnit.

Tablet se bude prodávat za příjemných 7000 Kč ve slabší verzi a 12 200 Kč ve verzi silnější, očekávat nástup tohoto hybrida na trh bychom měli očekávat v dubnu tohoto roku. V nedávno zveřejněné bleskovce jsme zmiňovali plán společnosti stát se celosvětově druhým prodejcem tabletů a s tímto přístupem není stříbrná příčka až tak nemožná. Nevýhodou pro Asus je fakt, že „tabletový vlak“ už se rozjel, bude tedy muset stahovat náskok ostatních.

Diskuze (40) Další článek: LG C320 Town: vajíčko s překvapením (test)

Témata článku: Asus, , , , Asus Eee Pad Transformer, Asus Eee Pad Transformer 32GB Wi-Fi, Asus Eee Pad Transformer Prime, Asus Eee Pad Transformer Prime 64GB Wi-Fi, Motorola Atrix, Pad, Dotyková klávesnice, Tab, Moderní tablet, Rozpoložení, T Tablet, Notebook, Velký monitor, Transformer, Note,