Asus Fonepad 7: tablet, se kterým si zavoláte [recenze]

Potřebujete velkou obrazovku na brouzdání po internetu a voláte spíše sporadicky? Pak by mohl být ideálním řešením Asus Fonepad 7.
Kapitoly článku

Povedené stereo

K přehrávání hudby a videa poslouží vestavěný přehrávač AOLink, nebo Hudba Play jen pro hudbu. Zvukový výstup ze stereo reproduktorů lze i při maximální hlasitosti označit za kvalitní, pomáhá mu zmiňovaná technologie SonicMaster. Zvláště dobře zvládá tablet basy. S výškami se trochu pere, nižší než maximální hlasitost však tento neduh řeší. Pro poslech je v aplikaci AudioWizard nejvhodnější zvolit nastavení Hudba, ostatní režimy se pro čistě audio výstup nehodí a dost jej kazí. Tablet přehraje všechny obvyklé zvukové formáty. Při přehrávání videa se už potíže s některými formáty objevily. Kontejner s příponou AVI nemá nativní podporu, což má za následek buď video bez zvuku, nebo neschopnost tabletu video vůbec přehrát. Pro sledování proto doporučujeme stáhnout aplikaci třetí strany z Google Play.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
AudioWizard nabízí několik zvukových profilů • AOLink a Hudba Play jsou jedinými přehrávači v tabletu, vlastní aplikaci Asus nepřidal

Tabletu se dostalo podpory ve všech pásmech sítí druhé generace včetně datové nástavby EDGE, stejně tak má plnou podporu v každém pásmu sítí třetí generace včetně datové nástavby HSPA+. To dosahuje maximálních rychlostí stahování 42 Mbps, respektive 5,76 Mbps při uploadu. Sítě 4G nejsou podporovány, chybí i NFC. Z bezdrátových modulů najdeme ve Fonepadu 7 ten pro Bluetooth ve verzi 3.0 a pro Wi-Fi se standardem 802.11 a/b/g/n.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webový prohlížeč v tabletu je funkcemi dost podobný těm stolním

Internetové prohlížeče najdeme v tabletu hned dva, první z nich je od Googlu – Chrome, ten druhý pochází od Asusu. Dokáže například pracovat s více kartami zároveň, kdy je řazení karet vizuálně podobné desktopovému prohlížeči. Při zmínce stolního prohlížeče nesmíme zapomenout ani na funkci vynucené verze webu pro PC, možnost anonymního režimu prohlížení nebo uložení stránky k pozdějšímu přečtení v režimu offline.

Potřebuje doostřit

Aplikace fotoaparátu je řešena jednoduše a přehledně. Jedním stiskem umožňuje vstup do nabídky efektů a různých nastavení, jako je například vytvoření animace GIF ze série snímků, zachycení panoramatického snímku nebo fotografie pořízená v režimu HDR. Pro pořízení snímku nebo natočení videa není nutné nic přepínat, virtuální spouště obou režimu jsou umístěny vedle sebe. Maximální rozlišení nabídne tablet 5Mpx, výsledné fotografie pak budou mít rozměry 2 592 × 1 944 pixelů. V noci nebo na tmavších místech moc fotografií nepořídíte, tabletu totiž chybí blesk.

Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu je jednoduché

Pořízené fotografie mají hned několik neduhů. Automat nedokáže dobře nastavit expozici a má pak tendenci k přepalování. Detaily zachycených snímků jsou rozmazané a často se slévají dohromady. Často narazíme na šum, který má být ale redukován deklarovanou automatickou regulací šumu. To je ale právě na úkor ostrosti snímku. Barvy zachycuje fotoaparát věrně a správně vyvažuje bílou. Také makrosnímky nejsou úplně špatné. Celkově tedy hodnotíme fotoaparát jako průměrný. Tablet však není k focení primárně určen a počítá se s jen občasným pořízením snímků.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové video:

Natáčet video umí tablet ve Full HD, problémy má stejně jako fotoaparát s nastavením expozice. Navíc nedokáže příliš dobře přeostřovat sám a musí se mu pomoci. Pohyb objektů dokáže zaznamenat dobře a barvy rovněž zachycuje věrohodně.

Závěr: Povedený tablet s funkcí volání

Téměř vše, co tchajwanský výrobce o tabletu Asus Fonepad 7 deklaruje, můžeme potvrdit. Za svou chloubu může vydávat displej, který umí vykreslit reálné a živé barvy. Pokud srovnáváme se smartphony, může se tablet pochlubit výrazně vyšší výdrží, mezi tablety jde o průměr. Testování nám zpříjemňovalo jednoduché a rychlé prostředí a poslech hudby pak kvalitní audio výstup v čele se stereoreproduktory. Výkon tabletu rozhodně není špičkový, nesmíme však zapomínat, že se jedná o zařízení nižší střední třídy.

Fotoaparát sice neprodukuje zrovna nejlepší fotky, u tabletu je však tato funkce spíše doplňková a nečeká se, že s ním budete fotit památeční snímky. Poměrně velkým minusem je konstrukce a tělo tabletu, které je nepohodlné pro úchop a působí levně. Proč Asus nezůstal u kovového těla zvoleného pro předchozí Fonepad? Nakonec ale při zhodnocení všech pro a proti můžeme vzhledem k aktuální cenovce 5 500 Kč tablet Asus Fonepad 7 pochválit a doporučit. A komu že se hodí? Lidem, kteří vyžadují velký displej k práci či zábavě a zároveň upotřebí i telefonní funkci, ale nechtějí si kvůli tomu pořizovat dvě zařízení.

Plusy:

  • kvalitní 7“ IPS displej
  • proti smartphonům delší výdrž baterie
  • funkce volání a posílání zpráv SMS
  • kvalitní audio výstup

Minusy:

  • příliš lesklý povrch displeje
  • nepohodlný úchop a psaní
  • nepohodlí při delších hovorech

Témata článku: Asus, , , , , Asus Fonepad, Asus Fonepad 16GB 3G, Asus Fonepad 7 (2014), Asus Fonepad 7 (FE170CG), Asus Fonepad 7 (FE375CL), Asus Fonepad 7 (ME175CG), Asus Fonepad 7 (ME372CG), Asus Fonepad 7 (ME372CG) 16GB 3G, Asus Fonepad 7 (ME372CG) 32GB 3G, Dlouhé používání, Fon, Pravá strana, Malý prostor, Kter, Dvoujádrový intel, Nadprůměrný zvuk, Velké minus, Rychlé prostředí, Měkký plast, Tab S,