Asus MeMO Pad HD 7: napodruhé lépe [recenze]

První generace malého MeMO Padu se Asusu moc nepovedla, druhá se ale zásadně zlepšila, a to jak v displeji, tak ve výkonu.

Menší tablet od Asusu se dočkal vítaných změn, rapidně se zlepšil displej a také výkon příjemně vzrostl. Konstrukčně i výkonově se tablet velmi přiblížil původnímu Nexusu 7. Jestli hledáte malý příjemný tablet za skvělou cenu, pak bude Asus MeMO Pad HD 7 to pravé.

Klepněte pro větší obrázek
Asus MeMO Pad HD 7 na tiskové fotografii

Klíčové vlastnosti:

  • nízká cena
  • rychlý systém
  • kvalitní IPS displej

Hlavní nedostatky:

  • absence 5 GHz Wi-Fi
  • občas skřípající záda
  • lesklé provedení

Asus Memo Pad HD7 (ME173X) 16GB Wi-Fi
rozměry a hmotnost: 197 × 121 × 10,8 mm, 302 g
displej: 7,0", kapacitní IPS LCD, 1 280 × 800, 216 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: USB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: ? mAh
procesor: Mediatek MT8125 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus
21 %
vybavenost
cena: už se neprodává

IPS namísto TN

Největší slabinou první generace byl displej, u novinky TN s nízkým rozlišením vystřídal IPS panel s rozlišením 1 280 × 800 px. Pozorovací úhly a barevné podání je naprosto v pořádku a udělá radost i majitelům dražších smartphonů. Panel kryje tvrzené sklo, které bohužel není zapuštěné, takže bych vám pokládání tabletu displejem dolů spíše nedoporučil. Nad displejem můžete zahlédnout přední kameru s rozlišením 1,2 Mpx a pod displejem uvidíte logo výrobce.

Klepněte pro větší obrázek
Z přední strany připomíná MeMO Pad HD 7 svého slavnějšího bratříčka Nexus 7

Plastový rám kolem displeje z lesklého černého plastu je pevně spojen se zadní skořepinou, která je bohužel také lesklá, takže se musíte s mířit s tím, že s tabletem budete v brašně tahat i hadřík na leštění. Dalším neduhem je poměrné měkký materiál – i při menším tlaku ucítíte prohýbání zad a občas i nějaké vrznutí či zapraskání. Na zádech najdete jen zadní 5Mpx fotoaparát, ten je zcela nahoře, hned pod ním je vylisované logo výrobce a úplně vespod umístil výrobce podlouhlý otvor, přes který na vás hrají hlasité stereo reproduktory.

Klepněte pro větší obrázek
Záda jsou bohužel lesklá a poměrně měkká

Na horní straně bude hledat nabíjecí microUSB a 3,5mm jack na sluchátka, mezi nimi při detailnějším pohledu uvidíte otvor pro mikrofon. Jediný slot na celém těle umístil výrobce na pravou stranu, tam vložíte microSD kartu. Zapínací tlačítko a regulace hlasitosti jsou na levém boku, pravděpodobně budete chvilku tápat, kterým směrem na tlačítka zatlačit, aby došlo ke stisku, protože jsou umístěna přímo v úkosu. Asi nejvíce se mi osvědčilo mačkání jakoby ze zadní strany proti displeji, protože zboku se vám to nemusí vždy podařit.

Čtyři dvojka

Asus použil poměrně aktuální verzi operační systému Google Android, takže máte k dispozici verzi 4.2.1. Kromě několika předinstalovaných aplikací, jako je například vylepšení zvuku, regulace barevné teploty, zámek aplikací heslem, správce souborů a další poměrně smysluplné záležitosti, uvidíte hlavní změnu ve stahovací roletce, která je typická pro Asus: najdete v ní rychlé přepínače bezdrátových sítí a notifikace. V nastavení se ale dá tato změna vypnout a pak v systému používáte známou dvojici rolet vlastní Androidu 4.2 Jelly Bean. Jediné co Asus z nabídky vyškrtnul úplně, je možnost vytvoření více uživatelských účtů, což je škoda.

Klepněte pro větší obrázek
Tablet rozhodně není z nejštíhlejší a nejlehčích, je to daň za vetší baterii

O chod celého systému se stará čtyřjádrový procesor o taktu 1,2 GHz, jde o čipset MTK8125 tchajwanského MediaTeku. Paměť RAM má standardní kapacitu 1 GB a svá data si uložíte na 16 GB vnitřní paměti. Asus vám také nabízí 16 GB volného místa ve vlastním cloudu po dobu jednoho roku. Určitě potěší i přítomnost plnohodnotného GPS modulu, Wi-Fi umí pouze 2,4 GHz, zato Bluetooth se dočkal verze 4.0.

Klepněte pro větší obrázek
V uživatelském prostředí udělal Asus proti čistému Androidu jen drobné změny

Procesor má dost výkonu aby zvládnul přehrávání náročnější Full HD filmů a poradí si i s náročnějšími hrami. Ostatně výsledky v Antutu benchmarku rozhodně nejsou špatné. Také fotoaparáty jsou velmi příjemným překvapením, v této cenové relaci bych opravdu nečekal takto použitelné snímky. I když se nejedná o kvalitu smartphonů, tak si se snímky na sociálních sítích ostudu určitě neuděláte. Hlasité reproduktory mají jasný a čistý zvuk, bohužel sluchátkový výstup není pro majitelé citlivějších sluchátek dostačující, citelně šumí už u nejnižších hlasitostí.

Ukázková fotografie:

Klepněte pro větší obrázek
Zadní 5 Mpx fotoaparát vás příjemně překvapí, na sociální sítě bude rozhodně stačit

Příjemná je také výdrž, MeMO Pad se vybil až po osmi hodinách přehrávání FullHD filmu při maximálním jasu a se zapnutou Wi-Fi. Za 4 tisíce korun získáte poměrně dobře zpracovaný značkový tablet s hezkým displejem, dostačujícím výkonem, aktuálním systémem a přijatelnou výbavou. Asus tak velmi dobře reaguje na sílící čínskou konkurenci, a pokud vybíráte levný tablet, rozhodně by tento model neměl chybět v užším výběru.

 

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Computer.

Diskuze (14) Další článek: Máte předplacenku? Můžete volat za 2,50 Kč/min.

Témata článku: Asus, , , , , Asus Memo Pad HD7 (ME173X), Asus Memo Pad HD7 (ME173X) 16GB Wi-Fi, Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, Mačkání, Ukázková fotografie, Sluchátkový výstup, Značkový tablet, Hlasité stereo, Leštění, HD +, Hezký displej, Čistý zvuk,