Asus P320: nejmenší svého druhu (test)

Zdají se vám rozměry WinMobile komunikátorů velké? Asus P320 vás těchto obav zbaví. Patří mezi nejmenší svého druhu.
Kapitoly článku

Datová komunikace všemi způsoby

Asus P320 si rozumí se sítěmi druhé generace ve čtyřech frekvenčních pásmech. V rámci datových přenosů nabízí vedle GPRS i rychlejší EDGE, což na rozdíl od podpory 3G sítí ocení zákazníci tří ze čtyř mobilních operátorů u nás. Prostřednictvím GPRS či EDGE můžete být navíc připojení neustále, nebo se připojovat v pravidelných intervalech, například při kontrole poštovní schránky.

V rámci osobních bezdrátových sítí nepostrádá Asus Bluetooth ani Wi-Fi. V případě modrého zubu hovoří specifikace o verzi 2.0, navíc s přídomkem EDR zaručující rychlost přenosu dat okolo 115 kB/s. To bohatě postačuje pro přenos fotografií nebo jednotlivých hudebních souborů. Profil A2DP pro poslech hudby prostřednictvím bezdrátových sluchátek je pak samozřejmostí. U tak malého přístroje by se mohly vyskytnout pochybnosti nad přítomností bezdrátové síťové karty. Opak je pravdou, Wi-Fi s podporou „géčkové“ rychlosti navíc nabízí slušnou citlivost i dosah. S pomocí bezdrátové karty se tak k internetu můžete připojit nejen v domácí síti, ale i na veřejných přístupových bodech.

Máme tedy v rukou bohatě vybavený přístroj, jehož základní parametry, procesor a paměť, však praktickou využitelnost těchto funkcí poněkud brzdí.

Vyšperkovaný operační systém

Nejnovější verzi operačního systému Windows Mobile 6.1 výrobce vyšperkoval několika vlastními aplikacemi. Na první pohled zaujme doplněk na hlavní obrazovce s příhodným názvem Asus Today. Zahrnuje informace o stavu textové komunikace (nepřečtené emaily, textové zprávy) a nadcházející události. Dále nabízí aktuální předpověď počasí pro dané území, pro Českou republiku se však nabízí pouze pět měst. Rovnou na hlavní obrazovce můžete číst nové zprávy z RSS čtečky. A konečně, doplněk propojuje Windows Media Player, zobrazuje informace o aktuálně přehrávané písničce. Asus Today výrazně neusnadňuje složité ovládání operačního systému, nicméně některé funkce a informace přináší ve velmi příjemném provedení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Asus Today v mnoha podobách
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení: česká města bohužel jen v pěti exemplářích

Také v dalších standardně dodávaných aplikacích se projevuje zkušenost výrobce s touto platformou. Nechybí zjednodušený task-manažer s možností okamžitého ukončení běžících aplikací dlouhým podržením křížku. Ostatní konkurenti také často opomíjejí přidat prostředí pro běh javových aplikací, samotný Windows Mobile si totiž s javovými soubory neporadí. Operační systém standardně nepodporuje vyzváněcí profily, které však Asus šikovně doplňuje vlastní aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Asus poladil v některých místech děravý operační systém

To nejlepší jsem si schoval na konec. Asus přidal vylepšené rozhraní pro komunikaci prostřednictvím textových zpráv, tak trošku opisující od Palmu a iPhonu. Pokud někomu napíšete zprávu, zobrazí se text jako odeslaný. Přijde-li odpověď, text se zařadí za vaši zprávu a tak stále dokola. Komunikace pak připomíná on-line kecálky typu ICQ. Velmi praktické. Nechybí dokonce utilitka pro vzdálenou synchronizaci s webovým kalendářem Google.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nastavení on-line synchronizace

Jediné, co Asus po softwarové stránce opravdu postrádá, je virtuální klávesnice pro psaní palcem ruky. Standardně jsou k dispozici pouze tři způsoby rozpoznávání textu a jedna miniaturní virtuální qwerty klávesnice, všechny vyžadují obě ruce. Lepší virtuální klávesnice existují, a dokonce i zdarma, musí si je však uživatel doinstalovat sám.

Dále si již uživatel může doinstalovat dle libosti cokoli. Pro Windows Mobile neustále vznikají nové aplikace i hry, a tak se může Asus P320 proměnit v pomocníka v jakémkoli směru. Windows Mobile samozřejmě nabízí standardní aplikace jako kalendář, úkolovník, poznámkový blok či diktafon. Nechybí ani upravené verze kancelářských programů Word a Excel, které však ani přes upgrade v rámci verze 5 nemohou nabídnout stoprocentní kompatibilitu.

Vystačíte se dvěma megapixely?

Asus disponuje integrovaným fotoaparátem s rozlišením dva megapixely a funkcí automatického ostření. Bohužel jakákoli vysoce svítivá dioda nebo dokonce blesk chybí. V rámci fotoaparátu nechybí žádná důležitá funkce, uživatel může ovlivnit expozici, využívat efekty či automatickou spoušť.

Snímky s maximálním rozlišením 1600 x 1200 obrazových bodů nabízí slušnou barevnou věrnost, v dalších parametrech hodnocení však budu spíše kritický. Snímky především trpí „bílým závojem“ po celé ploše. Scéna je jakoby zamlžená, s malým kontrastem a vybledlými barvami. Při focení umělých scenérií, například architektury, je ostrost velmi dobrá. Při focení přírody se však musíte smířit s „efektem vodových barev“, kdy dochází ke slévání barevných odstínů dohromady a výraznému úbytku detailů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jako by byl čip fotoaparátu schovaný za bílou mlhou

Asus P350 zvládne přehrávat i dlouhá videa z paměťové karty, jejich úpravě do nižšího rozlišení a datového toku se však nevyhnete. Slabší procesor zkrátka video určené pro osobní počítače neutáhne. Při honbě za multimédii vás také omezí malá integrovaná paměť. Ještě že jsou paměťové karty microSD doslova za hubičku. Asus podporuje formát SDHC, v přístroji jsme bez potíží používali kartu s kapacitou 8 GB.

Fešák za hubičku

Koupil bych si Asus P320? V podstatě má vše, co po komunikátoru s Windows Mobile požaduji: malé rozměry, Wi-Fi a integrovaný GPS přijímač. Nemusím připlácet za držák do automobilu. Vzhledem k tomu všemu musím cenovku označit za velmi lákavou. Ale co rychlost, stabilita a především aktivovaná statická navigace? Před koupí bych zřejmě ještě chvíli posečkal na novější verzi firmware, který by tyto zásadní nedostatky mohl vyřešit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Témata článku: Asus, , , Asus P320, HTC P3400, LG KS20, Opětovné spuštění, Pogumovaný povrch, Okamžité ukončení, Kalendář Google, Test, Hezký vzhled, Druh, Nedodělek, Nízká kapacita, Kapacita pamětí, Datová komunikace, Něžné pohlaví, Pomalý procesor, Důležitá funkce