Asus P526: Cenu za ergonomii získává...

Otestovali jsme Windows Mobile komunikátor s netradičními prvky. Jeho GPS výbava je připravena pro autonavigaci.
Kapitoly článku

Asus P526 rozšiřuje možnosti výběru v oblasti Windows Mobile s GPS. Přítomnost navigace s sebou nese pro mnohé nepříjemné škrty v jiných funkcích a zůstává tak hlavní zbraní na konkurenci. Jenom aby to Asusu stačilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti

  • GPS
  • Mass Storage
  • praktické aplikace
  • neobvyklé ovládání

Hlavní nedostatky

  • absence Wi-Fi
  • absence UMTS a HSDPA
  • neobvyklé ovládání
  • nízký výkon

Kingston_partner_small.jpg

Podle modelového označení vychází P526 z P525. Pohledem do specifikací obou telefonů zjišťujeme, že následovník nemusí být vždy lepší. Přidává sice modul GPS, přichází ale o Wi-Fi a také výkonové parametry se vydaly na cestu dolů. Novinka se to snaží zachránit aspoň zajímavými hardwarovými prvky, revoluci v ovládání ale nečekejte. Pokud máte již zkušenosti s pocket PC, asi vás tyto změny příliš nenadchnou

Podivín se představuje

U Asusu P526 si rozhodně nemůžeme stěžovat, že by se výrobce nepokusil být inovativní, neobvyklých hardwarových řešení najdeme hned několik. Štítek na krabici ve znění Product Design Award 2007 také o lecčems vypovídá. Návrháři se opět odchýlili od zaběhlých řešení a na Asusu tak najdeme dotykový displej i klávesnici. Ta se podobá v mnohém svým kolegyním na klasických telefonech, čekáte-li QWERTY, poohlédněte se jinde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Možnosti ovládání jsou bohaté, na výběr máte klávesnici a dotykový displej

Parametry displeje zůstaly zcela standardní, tedy 240 × 320 bodů a 65 tisíc barev. O dění v systému podává informace přehledné, dobře čitelné a to i na přímém slunečním svitu. Alespoň minimální ochranu mu poskytuje nepatrné zapuštění, které sice zhoršuje ovládání prvků na okraji obrazovky prsty, díky koncepci Asusu však nejsou tyto scénáře až tak časté. Nad displej bylo zcela pochopitelně umístěno sluchátko, které doplňuje informační dioda. Ta svým svitem a blikáním informuje o nabíjení, událostech a zapnutých modulech telefonu, Bluetooth či GPS. Její intenzita by mohla být nepatrně menší, ani současný stav ale nijak extrémně neruší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Právě nad displejem Asus hrdě hlásí přítomnost GPS

Prostor pod displejem vyplňuje klávesnice, na které už na první pohled něco chybí. Směrový ovladač. Dvanáctku kláves oddělují od prostoru obrazovky dvě tenké lesklé dvojklávesy plnící funkci kontextových tlačítek, hlasového vytáčení a aktivace nabídky Start. Žádná čtyřsměrová klávesa, žádný potvrzovací střed, jenom zrcadlový proužek a numerická klasika, kterou doplňují dva přerostlé telefony spolu s mazací klávesou a přepínačem aplikací. Pro poslední zmíněné tlačítko a hlasové vytáčení (včetně dlouhého stisku) lze nastavit spuštění jiné aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasické čtyřsměrné tlačítko kupodivu chybí

Jednotlivé řady kláves mezi sebou hmatem odlišíte díky jejich vypouklému tvaru, rozpoznávání tlačítek vedle sebe už bude horší. Na klávesnici se nepíše špatně, tlačítka jemně cvakají a poskytují dostatečnou zpětnou vazbu, bílé podsvícení je decentní a rovnoměrné. Škoda, že jejich využití bude asi minimální, protože kromě obvyklých metod psaní textu (rozpoznávání textu či malá klávesnice na displeji) máme k dispozici jenom slovník T9, který používá hardwarové klávesy. Bez lokalizace je tato metoda bezcenná a s lokalizací to bude chtít pevné nervy. Přitom by stačilo přidat ještě jeden mód, kde by se klávesnice chovala jako u klasického mobilu.

Značně nestandardně

Kolem klávesnice a černého lemu displeje se táhne lesklý kovový lem. Na něj navazuje další, černý, plastový, který tvoří boky P526 a volně přechází v šedá plastová záda. Tmavý pruh na bocích hostí na pravé straně šoupátko-zámek klávesnice, spoušť fotoaparátu, resetovací otvor a nekrytý slot pro microSD paměťovku. V pravém dolním rohu se schovává stylus. Jde vysunout poměrně ztuha, jakmile celý spatří denní světlo, další překvapení je na světě. Dotykové pero tvoří jediný plastový výlisek, nikoliv jako u konkurence kovový střed doplněný konci z umělé hmoty. Na vlastní funkčnost nemá pochopitelně materiál vliv, obávat se zlomení také není na místě, jenom ten pocit je hodně laciný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Slotu pro paměťovou kartu chybí krytka

Na spodní straně našel útočiště systémový miniUSB konektor, 2,5 jack pro sluchátka, mikrofon a dva záhadné otvory, ze kterých se po odsunutí krytu akumulátoru vyklube očko pro poutko. S krytem souvisí i jedna zajímavost, Asus bez něj nezapnete a při jeho sejmutí se telefon vypíná – to vše má na starosti malý výstupek na vnitřní straně krytu. Na horní stranu zbyl už jenom vypínač.

Klepněte pro větší obrázek  
Pro komunikátor s Windows Mobile klasická konektorová výbava: 2,5 mm jack a miniUSB

Pokud si stále lámete hlavu, čím že to ten recenzent P526 ovládal, nebudu vás již déle napínat. Jako náhrada za směrový ovladač na čelní stěně slouží kolečko v horní části levé strany. To se neprotáčí, jako třeba u HTC TyTNu II, lze jej vychýlit na obě strany (nahoru a dolů) a po zvednutí prstu se samo vrací do výchozí polohy. Jestli je lepší protáčecí kolečko, nebo řešení Asusu, záleží nejvíce na osobních preferencích – někomu vyhovuje točení, jinému vychýlit a držet (nebo opakovaně rychle vychylovat). Pro potvrzení volby lze kolečko stisknout. Aby byl výčet ovladačů kompletní, máme k dispozici ještě tlačítko OK těsně pod kolečkem. Namítnete-li, že tato funkce je nelogická a mělo by zde být spíše tlačítko zpět, zamyslete se pořádně nad jeho významem. Zatímco stlačením kolečka potvrdíte aktuální volbu (např. spuštění aplikace, která je zvýrazněna), stisknutím OK se potvrzuje změněné nastavení, nebo zavírá okno. Funkce pro návrat tedy funguje v podstatě správně, jenom je trochu jinak pojmenovaná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zvláštnost a ergonomická výhoda Asusu: trojsměrný kruhový ovládací prvek a potvrzovací tlačítko pod ním

Zadní strana zůstala věrna obvyklému rozmístění, spodní dvě třetiny tvoří kryt 1300mAh Li-Ion akumulátoru, nad nímž najdeme už jenom čočku fotoaparátu, hlasitý reproduktor a konektor pro připojení externí antény GPS schovaný pod plastovou krytkou. Výše zmíněný hardware se podařilo vtěsnat do rozměrů 110 × 58 × 15,4 mm, ručička vah ukazuje hodnotu 115 g, což jsou hodnoty nijak nevybočující z těch, na které jsme u Windows Mobile s dotykovou obrazovkou zvyklí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka akumulátoru je aktivní. Jakmile ji sejmete, přístroj se vypne

Témata článku: Asus, , Alcatel Pop Up, Asus P526, Mitac Mio A701, Nejvhodnější čas, Odvážný krok, Ručička, Nainstalovaná aplikace, Tom Tom, Drobný příplatek, Malá klávesnice, Telefon bluetooth