Asus P552w: nenápadný supersilák (test)

Nadprůměrný výkon, kompaktní rozměry, hromada softwaru a příslušenství. To je Asus P552w za cenu pod deset tisíc korun.

Odvrácená strana Asusu

Asus nezapomněl ani na přehrávač hudby a prohlížeč obrázků (EziMusic a EziPhoto). Oba lze v rámci možností ovládat prsty, u fotek se mohou hodit gesta na přiblížení, oddálení, či přechod mezi obrázky. Obdobně jako Glide nabídnou oba programy základní funkcionalitu, náročnější požadavky svěřte schopnějšímu programovému vybavení. Osobně mi u obou vadila přeplácaná grafika, která působila až kýčovitě a místy pokulhávala i plynulost přechodů jednotlivých animací. I tady bude ještě potřeba popracovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
EziMusic: hudební knihovna – výběr alb – seznam skladeb - možnosti
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
EziPhoto: přehled fotografií – možnosti - detail

Vysoký výkon potvrdily testy Javy, výsledky jBenchmark 1.0 33823 a 2.0 2354 nejsou zrovna obvyklé. Mnoho QVGA zařízení si neporadí s videem s větším rozlišením, než je jejich 320 × 240 bodů. Ne však Asus. Nepotřebujete-li šetřit s místem, neobtěžujte se s konverzí filmů a seriálů do menšího rozlišení, plné VGA zvládne P552w bez problému. Obdobně jako u VS Benchmarku jsem chtěl vyzkoušet i test v TCPMP (téma na fóru Smartmanie najdete zde), tento přehrávač se bohužel stejně jako starší Benchmark odmítl nainstalovat. Pokus se staršími verzemi tohoto multimediálního přehrávače dopadl obdobně.

Kvalita fotek se nastavuje na dvou místech. Přímo v prostředí fotoaparátu najdeme obvyklou nabídku Asusu, u P552w obsahuje ale jenom minimum položek. Pro další nastavení už musíme do prostředí Windows Mobile, jehož ovládání prstem je značně horší a počet kroků k požadovanému zatržítku či roletce narůstá. Při volbě barevných efektů se dokonce podařilo špatně poskládat příslušnou nabídku a je nutné se řídit tím, co je vidět, nikoliv tím, co se jeví jako nastaveno (normální režim je označen jako černobílý, ostatní jsou posunuté, jenom sépie je v pořádku). Necelé 2 megapixely dnes nikoho na židli neposadí a video v rozlišení 176 × 144 bodů lze označit za špatný vtip.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Efekty: normální - černobílá – negativ – sépie
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Makro v exteriéru
Klepněte pro větší obrázek
Na fotografii textu je vidět, jak moc chybíkus
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotka pořízená za šera bez a s aktivovaným nočním režimem
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Série devíti fotek (lze zvolit i 4)
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky v exteriéru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interiér

Testování fotoaparátu připomínalo místy ruletu. Zhruba třetina pořízených fotek měla tendenci se hned po vyfocení „rozsypat“ – výsledek po zmáčknutí spouště vypadal jako fotka nařezaná na kousky a následně kubisticky slepená dohromady. Mnohdy některé části prošly i změnou barev, často radikální. S obdobným jevem jsem se setkal i u Sony Ericssonu P1i, tam šlo ale jen o pár snímků a ty byly ve výsledku v pořádku. Asus zobrazenou mazanici i uložil. Nutnost ve dvou případech použít stylus a resetovací otvor, aby se odstranila nereagující bílá obrazovka, také nelze označit za stabilitu a uživatelsky přívětivé chování. A podařené výsledky? Slabší průměr, postrádáme větší ostrost, barvy také nejsou nic extra a obrázky mají na některých místech nádech do červena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podařený snímek – telefon stávkuje a dělá si co chce (stejná scéna)
Klepněte pro větší obrázek 
I takhle může dopadnout pokus o záběr makra v přírodě

Firmware evidentně projde ještě úpravami, testovaný model se nejevil jako úplně dokončený. Několik programů, které jinde fungují bez problémů, nešlo nainstalovat, případně moc nefungovaly. Např. screenshotovací aplikace sice našla nějaká hardwarová tlačítka, namapování snímání obrazovky na některé z nich už se ale nezdařilo. Dalším nemilým problémem byla neustále se objevující a mizející paměťovka – zde pomohla obnova továrního nastavení. I nepříjemnosti s fotoaparátem nasvědčují jisté nedodělky, snad se Asus pochlapí.

Stačí učesat

V internetových obchodech lze najít cenovku nastavenou na 9,5 tisíce korun, za které toho Asus nabídne víc než dost. Schopný výkon, plná data, GPS, příslušenství do auta v základním balení, stačí už jen zakoupit navigační software, případně nějakou paměťovku. Negativa, která by mohla případné zájemce odradit, hodně záleží na jejich preferencích – na design si udělejte názor sami, na plastový stylus a nešikovný vypínač se dá zvyknout (nikdo není dokonalý), foťák je mnohým ukradený a po softwarové stránce lze snad ke všem aplikacím, které Asus dodává, najít alternativu (mnohdy i značně schopnější). Určitě ale bude muset Asus popracovat na firmwaru, sebevýkonější zařízení, které není stabilní, si zákazníky nezíská.

Plusy a mínusy

+ Plná datová výbava
+ Mass Storage
+ 624MHz procesor
+ 128 MB RAM
+ autopříslušenství v základním balení
+ podpora microSDHC

- Průměrné zpracování
- horší čitelnost displeje v exteriéru
- plastový stylus
- umístění paměťové karty
- slabý fotoaparát

Témata článku: Asus, , Apple iPhone 4GB, Asus P552w, HTC Touch, HTC Touch 3G, Super, Mastodont, Sup, Kosmetický doplněk, VŠB, Klasické příslušenství, Špatný vtip, Nen, První počin, Test, Odvrácená strana, Šup, Zaběhlý zvyk, Nena, Přeplácaná grafika, Dvojník, Dlouhý seznam, Super +