Asus P735: kvalitně postavená klasika

Kvalitní hardware, rychlý procesor a 3G navrch. To vše s několika bonusovými aplikacemi za přiměřenou cenu.
Kapitoly článku

Šikovná výbava

Funkci systému plní Windows Mobile ve verzi 5.0. Popisovat všechny jeho funkce a možnosti by bylo ještě zbytečnější, než nošení dříví do lesa. Místo toho se podíváme na nadstandardní softwarovou výbavu, kterou se každý výrobce snaží malá okna doplnit o funkce, které nezvládají, nebo vylepšit ty, jejichž standardní realizace není úplně nejšťastnější.

Dokonalý přehled o stavu P735 poskytuje Asus Status. Po ťuknutí stylusem na příslušnou ikonu v pravém dolním rohu Today obrazovky se rozbalí okno s informacemi o módu procesoru, nastavení připojení přes USB, podsvětlení, nabití akumulátoru, dostupné paměti pro běh programů a volné kapacitě na paměťové kartě i v interní paměti telefonu. Zobrazované položky lze samozřejmě nastavit podle osobních požadavků a vypnout u nich grafický ukazatel. Přes jednotlivé informátory se snadno dostanete k nastavení příslušné funkce, není nutné složitě hledat v nabídkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Asus Status v grafické podobě • v textové podobě - nastavení

Díky schopnému fotoaparátu využije řada uživatelů skener vizitek. Jeho nejzásadnějším nedostatkem je neschopnost vypořádat se s diakritikou, rozumí si pouze s anglickými znaky. Připravte se tedy na dodatečné úpravy sejmuté vizitky, nicméně kromě znaků s interpunkcí si poradí s rozpoznáváním textu velmi dobře. U sejmutých informací většinou stačí opravit znaky s háčky a čárkami a nový kontakt uložit místo zdlouhavého opisování.

Meeting Time Planner ocení hlavně uživatelé-cestovatelé. Aplikace zobrazí až pro tři zvolená města časový posun, ihned tedy víte, kolik hodin má váš obchodní partner. Přepočtům času, abyste jej neobtěžovali třeba uprostřed půlnoci, je tak navždy konec.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Meeting Time Planner • nastavení měst • možnosti zobrazení • menší časový interval

Asus disponuje i zajímavou funkcí Remote Presenter, která z něj vytvoří dálkové ovládání pro PowerPointové prezentace. Stačí na počítač nainstalovat příslušnou utilitku, nastavit adresář s dokumenty a spojit telefon s počítačem přes Bluetooth. V tomto bodě se testování zastavilo, obslužný program odmítal kooperovat s Bluetooth modulem a počítač s Asusem spojit. Podle dalších recenzí, kde vše fungovalo bez problémů, šlo patrně o nekompatibilitu zařízení.

Wireless Manager najdeme v řadě dalších Windows Mobile zařízení, slouží pro rychlý přístup k bezdrátovým modulům a jejich nastavení. Bluetooth a Wi-Fi lze aktivovat i příslušnými ikonami vedle Asus Statutu, které doplňuje přepínač zobrazení naležato. Tlačítko přepínače aplikací může fungovat ve dvou různých módech – přepíná mezi běžícími aplikacemi (obdoba Alt + Tab u klasického PC), nebo slouží k rychlému přístupu k nastaveným funkcím (uživatelská nabídka).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Wireless Manager • přístup k nastavení bezdrátových modulů z Wireless Manageru
Klepněte pro větší obrázek 
Ikony pro přístup k Bluetooth, Asus Status, Wi-Fi a otočení obrazovky
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Výběr mezi módy přepínače aplikací • nastavení uživatelské nabídky
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Uživatelská nabídka v praxi

Vzhledem k přítomnosti telefonního modulu nezapomněli u Asusu ani na vyzváněcí profily, v P735 najdeme čtyři. Další možnosti softwarového rozšíření poskytuje i rychlá Java, což dokládají nadprůměrné výsledky testů - jBenchmark 1.0: 22553 a jBenchmark 2.0: 1067. Takové údaje u konkurence jen tak nenaměříte.

Klepněte pro větší obrázek 
Vyzváněcí profily
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Instalace Java aplikace • vyhledání dostupných aplikací • správce Java aplikací

Obrazový záznamník

Fotoaparát nepostrádá zrcátko ani blesk, vytknout můžeme snad jen minimální ochranu čočky a již zmíněné nevhodné umístění spouště. Kromě maximálního rozlišení 1600 × 1200 lze volit i z dalších pěti. Podle zvoleného rozlišení je dostupný i zoom, u největšího jej však nenajdete. Telefon nepostrádá většinu obvyklých voleb a nastavení, vyvážení bílé nebo kompenzaci expozice ale mohli návrháři umístit vhodněji, ne až hluboko do nabídek. Díky autofokusu lze s P735 vytvořit poměrně kvalitní obrázky, dodatečné úpravě na počítači se ale občas nevyhnete. Fotky jsou ostré s místy až moc sytými barvami, blesk pomůže, ani makro není k zahození.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázkové fotografie
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Efekty fotoaparátu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily a makro záběry

Video v rozlišení 320 × 240 není u dražších smartphonů nijak nezvyklé, najdeme ho i u P735. I při natáčení lze využít zoom, který je k dispozici také pro nejvyšší rozlišení, bohužel hlasitý zvuk tlačítek, která ho ovládají, jej předem vyřazuje ze hry. Asi nikdo nechce mít ve svém klipu cvakání při přiblížení.

Kvalita bez protestů

Po Asusu P735 sáhnou hlavně uživatelé, kteří požadují kvalitní hardware a nespokojí se s výkony lowendových smartphonů. Dodatečný software zaplňuje mezery, které ve Windows Mobile zanechal Microsoft, postěžovat si tak můžeme jen na hlasitá tlačítka a absenci rychlejších datových standardů jak pro 2G, tak i 3G. Absenci HSDPA alespoň trochu vyvažuje přítomné UMTS, P735 tedy zahrnujte do výběru nového komunikátoru podle používaného operátora a požadavků na rychlá data. Cena kolem 14 tisíc korun je zcela odpovídající, pokud se rozhodnete pro nákup, rozhodně své finance neinvestujete špatně.

Témata článku: Asus, , Asus P735, Klasik, Plastová záslepka, Časový posun, Klasika, Ztracený hovor, Výstřelek, Telefon bluetooth, Současné řešení, Jediný nedostatek, Světlý pruh, Posta, Dokonalý přehled, Post, Nudná šeď, Nošení dříví