Asus P735: kvalitně postavená klasika

Kvalitní hardware, rychlý procesor a 3G navrch. To vše s několika bonusovými aplikacemi za přiměřenou cenu.
Kapitoly článku

Asus rozšiřuje se svým modelem P735 řady PDA s telefonním modulem. Nečekejte top model, který má u všech možných položek ano, ve funkční výbavě nějaké ty nedostatky přece jenom najdeme. Na druhou stranu to, co papírově umí, zvládá v drtivé většině bez sebemenšího zaváhání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti

  • UMTS
  • Wi-Fi
  • kvalitní fotoaparát
  • Mass Storage
  • MiniUSB
  • praktické aplikace

Hlavní nedostatky

  • absence EDGE a HSDPA
  • hlasitá tlačítka
  • nevhodně umístěná spoušť fotoaparátu

Kingston_partner_small.jpg

Žádná nudná šeď

Pocket PC na Windows Mobile s dotykovou obrazovkou se vesměs drží zaběhlého standardu displeje s navigačními klávesami na čelní straně, dalšími ovládacími prvky na bocích a fotoaparátem spolu s krytem akumulátoru na straně zadní. Občas si některý výrobce dovolí výstřelek v podobě absence některého z obvyklých prvků, případně přidá jiný, v tomto stylu se ale stále pokračuje už nějaký ten pátek. Nejinak je na tom i Asus P735. Tmavé plastové tělo nevybočuje z průměru svými rozměry 109 × 59 × 19 mm, u konkurence jsme však zvyklí vídat nižší hmotnost (143 g). Nudný vzhled mají za úkol rozbít povrchová úprava čela s vzhledem broušeného hliníku a světlý pruh kolem celého přístroje. Jak se jim to daří, posuďte sami.

Prohlídku začneme na zadní straně. Zcela oprávněně tu očekáváte a také najdete plastový kryt, pod nímž se ukrývá 1300mAh akumulátor. Zbývající třetinu plochy zad využil výrobce pro zasazení hlasitého reproduktoru, blesku a čočky fotoaparátu se zrcátkem. Ty nejen že nejsou chráněny žádnou krytkou, ale ještě vystupují nepatrně nad povrch. Fotografové budou muset před focením kontrolovat čistotu snímače. Stylus se zasouvá do otvoru v pravém horním rohu. Jeho vysouvání šlo až moc hladce, obávám se, že po určité době by mohl i samovolně vypadávat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Optika fotoaparátu je vystavena kontaktu s okolím
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stříbrný pruh hostí na horní straně vypínač a slot pro miniSD paměťovky (po rozbalení přístroje byla vsunuta plastová záslepka), na pravé najdeme tlačítko diktafonu (hlasového ovládání) a praktické zamykací šoupátko.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vespod telefonu sídlí mikrofon, miniUSB konektor a 2,5 Jack pro sluchátka, levý bok zůstal vyhrazen resetovacímu otvoru, kolébce regulace hlasitosti a nestandardně i spoušti fotoaparátu.

Je sice jedno, na kterou stranu se displej otočí při focení, tady ale měli u Asusu více přemýšlet. Orientace aplikace a umístění spouště si vynutí obsluhu pravou rukou, která se ale má problém poskládat kolem čočky. V mnoha případech pak bude nutné telefon při focení přidržovat i levou rukou, která může snadno pracovat s nabídkami nastavení. Umístění spouště na obvyklejší místo, na pravou stranu dolů, by umožnilo pohodlnější úchop a hlavně potřebnou jistotu při focení a ovládání jen jednou rukou.

Ani na přední straně nečekejte radikální designové objevy a novoty. Vedle reproduktoru v horní části najdeme čočku pro videohovory a informační minidiodu. Z té by si mohli brát příklad mnozí konkurenti. Nejen, že svým svitem a blikáním v různých barvách informuje perfektně o dění v telefonu (nabíjení, ztracený hovor, příchozí SMS, zapnuté bezdrátové moduly – telefon, Bluetooth, Wi-Fi), ale provádí to elegantně a hlavně přiměřeně. Podobný indikátor najdeme u řady konkurentů, často se ale jedná o velký a intenzivní zdroj světla, který může působit rušivě. Ovšem nikoliv u P735, zde je informační dioda perfektní.

Klepněte pro větší obrázek 
Dioda Asusu je elegantní, jednoduchý a skvěle fungující informační prostředek

Hlasitý ovladač

Rozlišení 240 × 320 bodů a 65 tisíc barev se už stalo obehranou písničkou, pochválit však musím dobrou čitelnost zobrazovače i na ostrém slunci. Pokud jste zvyklí ovládat občas PDA jenom prsty, bude to chtít u P735 trošku zvyku, jeho displej je zapuštěný. Pod ním najdeme obvyklou sadu ovladačů. Směrovou klávesu s potvrzovacím středem obklopuje další obdélník, jehož rohy zastupují čtyři tlačítka – dvě kontextové klávesy, tlačítko pro videohovor a přepínač aplikací. Jelikož obsahuje Asus i telefonní modul, z levé i pravé strany obklopuje tento soustředný ovladač dvojice kláves pro příjem a odmítnutí hovoru, která je jediná podsvícená. Tlačítka jsou dostatečně velká, při jejich stisku se bohužel ozve nezvykle hlasité cvaknutí.

Klávesám pod kontextovou dvojicí i tlačítku diktafonu lze přiřadit uživatelskou funkci, kromě videohovoru zvládnou ještě jednu i pro držení. Přednastavené funkce jsou: videohovor, hlasové ovládání a diktafon (dlouhý stisk), přepínač aplikací a rozsvícení blesku vedle fotoaparátu. Telefon tak velmi rychle proměníte ve svítilnu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Až na zmíněné cvakání se blok funkčních kláves povedl, a to hlavně díky možnosti konfigurace

Kožené pouzdro, které najdeme v balení spolu s P735, má jenom jediný nedostatek, poutko pro zavěšení na pásek. Většina uživatelů by asi raději přivítala klip, protože současné řešení vyžaduje se změnou oblečení i nepohodlné navlékání opasku. Zbytek krabice vyplňuje nabíječka, miniUSB kabel, obsáhlý manuál a cédéčka s Active Sync, Skypem a zkušebními verzemi dalších programů pro WM. Sluchátka jsou zakončena 2,5 Jack konektorem, vychutnat poslech hudby si tak můžete i během nabíjení. Absence paměťovky asi nebude mrzet tolik, jako nepřítomnost náhradního stylusu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klopa pouzdra drží v zavřeném stavu díky všitým magnetům
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přibalená sluchátka s mikrofonem, tlačítkem pro přijetí hovoru a regulací hlasitosti

Taktovači pozor

Asus P735 rozhodně nepatří mezi lowendy, čemuž odpovídá 520MHz procesor. Pokud je to pro vás zbytečně moc výkonu, nebo jen chcete šetřit baterii, určitě se bude hodit nástroj pro změnu frekvence. Ta může být měněna automaticky podle momentální potřeby, nebo ji lze nastavit natvrdo: standardní mód, turbo (maximální výkon), nebo nejpomalejší, který šetří drahocennou energii akumulátoru. Zařazení do vyšší třídy potvrzuje vedle 64 MB SDRAM také 256 MB ROM, parametry, které najdeme u konkurence jen zřídka. Paměťovou kapacitu lze rozšířit miniSD kartami, jejichž slot postrádá krytku. Pozitivní stránkou této absence je nemožnost ji ulomit či ztratit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Automatické taktování procesoru • uživatelský výběr módu procesoru 

Vzhledem k přítomnosti dalšího fotoaparátu na čelní straně už správně předpokládáte podporu UMTS. Podle požadavků na mobilní síť umožňuje Asus napevno zvolit pouze sítě 2G, 3G, nebo nechat automatiku pracovat za vás. Mimo signál sítí třetí generace máme k dispozici pouze GPRS, EDGE chybí, stejně jako rychlé HSDPA. Pokud tedy nehájíte barvy O2, budete datovat přes pomalé GPRS nebo shánět nejbližší hotspot. Bezdrát si poradí s oběma Wi-FI standardy (802.11 b/g).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Volba preferovaných telefonních sítí

Propojení s blízkým okolím lze realizovat přes Bluetooth, nebo miniUSB kabel. Podle nastavení se telefon synchronizuje jako klasické Windows Mobile zařízení, nebo poslouží jako datové úložiště díky podpoře Mass Storage. Příslušná volba dokáže zpřístupnit obsah vložené paměťovky, Asus tedy může sloužit i jako čtečka karet, která umí jenom jeden typ. Ani její rychlost není nijak závratná (zápis 400 kB/s, čtení 700 kB/s).

Klepněte pro větší obrázek
Možnosti připojení přes USB

Témata článku: Asus, , Asus P735, Ztracený hovor, Klasik, Výstřelek, Nošení dříví, Časový posun, Nudná šeď, Světlý pruh, Klasika, Jediný nedostatek, Post, Současné řešení, Telefon bluetooth, Posta, Plastová záslepka, Dokonalý přehled