Asus P750: podnikatel v teplácích (test)

Nový topmodel od Asusu vyráží do boje v plné polní. Silná data, WiFi, GPS, vysoký výkon a ke všemu přidává klávesnici navrch.
Kapitoly článku
Asus P750
P750 Komunikátor se širokou podporou datových přenosů, rychlým 520MHz procesorem, 64 MB RAM a třímegapixelovým fotoaparátem.rozměry a hmotnost: 113 × 58 × 17 mm, 130 g
displej: 2,6'', aktivní TFT, 240 × 320, 65 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth, Wi-Fi
paměť: 256 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1300 mAh, procesor: 520 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.0 Professional
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 3MPx (2048 × 1536), video, autofocus
N/Akatalogpreview
cena: ještě se neprodává

Klíčové vlastnosti

  • UMTS včetně HSDPA
  • WiFi
  • Mass Storage
  • MiniUSB
  • GPS

Hlavní nedostatky

  • Levné plasty
  • Jenom 64 MB RAM
  • Velmi špatné video

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Opět inovace

Matný černý povrch neparně oživuje stříbrná linka kolem boků telefonu. I zde se výrobce rozhodl pro matnou úpravu, otisky tak najdete nejspíš jen na displeji. Stejně jako u jiných zařízení, i zde hostí tento designový prvek řadu ovladačů. Na pravé straně najdeme krytku konektoru externí antény GPS modulu, dvoupolohové šoupátko, které plní funkci vypínače a zámku klávesnice, resetovací tlačítko, spoušť fotoaparátu a slot microSD paměťovek. Levá strana je vybavena méně, nese jenom klávesu diktafonu a kolečko Jog dial plnící funkci ovladače hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací prvky napomáhají k pověstné ergonomii komunikátorů Asus

Listování a průchod nabídek pomocí kolečka je elegantní a návykový, postrádá však dvě věci. Absenci potvrzovače (OK) lze vyřešit namapováním této funkce na klávesu diktafonu, s počtem poloh kolečka bohužel nic neuděláte. Lze jej totiž vychýlit jenom nahoru, dolů a stisknout pro potvrzení. Při průchodu nabídkami občas narazíte na pozici, kdy byste potřebovali udělat krok do strany (kolečko přiblížit či oddálit), zde budete muset použít stylus nebo hlavní směrový ovladač na čelní straně. Pětisměrové kolečko jako u starších telefonů Sony by zde nebylo vůbec na škodu, ani třípolohová varianta ale není k zahození. Vespod telefonu najdeme už jen 2,5 Jack konektor pro sluchátka, miniUSB pro datový kabel či nabíječku, mikrofon a očko na případné zavěšení. Stylus parkuje v pravém dolním rohu zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze spodu je to WindowsMobile-klasika, tedy miniUSB a 2,5 mm jack

Záda jsou tvořena plastovým krytem 1300mAh akumulátoru, nad nímž ve stříbrném rámečku nalezla útočiště čočka fotoaparátu spolu s hlasitým reproduktorem. Čočka postrádá jakoukoliv krytku, před nepříznivými vlivy ji chrání jen nepatrně zvýšené okraje rámečku. Čelní stranu z převážné většiny vyplňuje klávesnice a displej, nad kterým najdeme reproduktor a malou čočku VGA kamerky na videohovory. V mřížce reproduktoru se schovává i informační dioda, která mění barvu a blikání či svit podle momentálního dění v telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát je bohužel zcela nechráněný
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve štěrbině sluchátka se skrývá informační dioda

Témata článku: Asus, , Asus P750, HTC Tytn, HTC Tytn II, Špatný vtip, Podnik, Dvanáctka, Tom Tom, Velký bratr, Tep, Datař, Světoběžník, Špatné video, Test, Vyfocený text, Podnikatel