Asus PadFone: tři v jednom [recenze]

Tohle se mělo jmenovat Transformer – takovou skládačku jinde nenajdete. Smartphone, tablet a notebook, to je Asus PadFone.

Dva displeje, dvě baterky

Obě části zařízení se kvalitou displeje řadí mezi standard vyšší třídy. Smartphone disponuje panelem s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 540 x 960 bodů. Jde o typ Super AMOLED, se širokými pozorovacími úhly, dobrou čitelností na přímém světle a věrným barevným podáním. V případě tabletové části narostla úhlopříčka na 10,1 palce, rozlišení ale o stejný násobek neposkočilo. Zůstalo na tabletově-obvyklé hodnotě 1 280 × 800 bodů.

Dvojice displejů má nemalé nároky a proto bylo třeba myslet i na dostatečnou zásobu energie. Akumulátor v PadFonu má kapacitu 1 520 mAh, což postačí na celý den bez nabití při plné zátěži. Pokud budete s sebou nosit i tablet, máte k dispozici baterii s kapacitou 6 600 mAh. Když k tomu přičteme třetí baterii v klávesnici (znovu 6 600 mAh), dostaneme zařízení, které nemá obdoby. Baterie si dokáží energii předávat podle jasně stanovených priorit. Nejvyšší má telefon, pokud jej necháte delší dobu v docku, budete jej vyndávat nabitý. Stejně tak klávesnice předává energii tabletu. Ani když je klávesnice zcela vybitá, nepřijdete o ni, stále funguje včetně čtečky a USB portů.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Má váš Android tři baterie? Stav akumulátorů můžete sledovat pomocí widgetu, nebo přímo v informačním centru

Reálná výdrž celé trojkombinace je mnoho dní, ale pochopitelně závisi na způsobu používání. Snad vám více napoví můj zátěžový test: telefon, tablet i klávesnice jsou plně nabité, displej na maximální jas a začínám přehrávat 1080p video. Když jsou obě velké baterie prázdné, vyjímám telefon s 65 % baterie a video přehrávám dále. Test končí vysílením třetí baterie po 13 hodinách. A ještě nabíjení: všechny tři baterie jsou zpět na 100 % kapacity za 5 hodin.

Klepněte pro větší obrázek
Magazín Engadget.com srovnává výdrž PadFonu s konkurencí

Solidní výkon. Na papíře

Pohon celé soupravy zajišťuje grafický akcelerátor Adreno 225 a dvoujádrový procesor Snapdragon (čipset Qualcomm MSM8260A na frekvenci 1,5 GHz). Kapacita paměti RAM dosahuje 1 GB, interní paměť pro data je v případě českého trhu 16 GB, ale existují i varianty s 32 a 64 GB. Nezávisle na tom může uživatel pracovat s paměťovými kartami do kapacity dalších 32 GB.

Tabulkový výkon je tedy na slušné úrovni, v praxi má ale své mouchy. Graficky náročné aplikace mu nedělají žádný problém, kamenem úrazu je spíše samotný systém. Navzdory tomu, že jde víceméně o čistou verzi Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich, máme pocit, že je nedoladený. Mrzelo nás časté padání aplikací, ke konci testu jsme dokonce byli nuceni provést obnovu továrních nastavení, protože aplikace pro práci s účtem Gmail odmítla dále pracovat a nebylo možné ji vůbec spustit. Při plné zátěži se telefon zahřívá, až je to prstům nepříjemné. Zastrčení telefonu do tabletu problém vyřeší, ale rozhodně to není řešení ideální

Že by první nedoladěná ROM? Je ale vidět, že Asus na svých strojích pracuje, update se bohužel dostavil až těsně před koncem testu, a tak jsme si změn k lepšímu příliš neužili.

Ve srovnání s předchůdci napravil Padfone obrovský nedostatek. Dokáže konečně pracovat is mobilními sítěmi a to rovnou při rychlostech až do 21 Mbps pro download a 5,76 Mbps pro upload. Povinností je Wi-Fi s možností vytvoření vlastního hotspotu. Místně se připojíme pomocí Bluetooth nebo rozhraní USB, část s klávesnicí nabídne dokonce i běžný USB port pro připojení externího disku či jiného příslušenství.

Systém: Rozdílný a přece stejný

Asus nainstaloval téměř čistý Android 4.0 Ice Cream Sandwich a nesnažil se o odlišení vlastní grafickou nadstavbou. Někomu může chybět, jiný ocení rychlejší update na novější verzi Androidu. Už o tom byla řeč výše, nový Android se umí přizpůsobit malému displeji telefonu i tabletu, a to se Asusu při vývoji PadFonu náramně hodilo, protože na rozdíl od všech ostatních potřeboval obě tyto varianty naráz. Systém je tentýž, aplikace jsou stejné, ale když se o to vývojář zasadil, na tabletu lépe využívají větší plochu. Gmail na telefonu zobrazí jednu zprávu, v tabletu k tomu přidá i přehled ostatních zpráv, podobně na telefonu vidíte adresář, nebo náhled jednoho kontaktu, v tabletu máte obojí naráz.

Přesto je zde rozdíl v domovských obrazovkách, které si musíte vytvořit zvlášť na telefonu a zvlášť na tabletu. Je to výhoda či nevýhoda? Oba přístroje se používají jinak, na obou můžete mít jiné widgety a aplikace, jinou tapetu, takže to považuji za výhodu. Také se ptáte na rozdíl mezi jednoúčelovým tabletem a složeným tabletem PadFone - co se softwaru týče, žádný jsem neobjevil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stejný systém, ale na domovskou obrazovku tabletu se vejde více prvků než na telefonu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V menu je vedle aplikací a widgetů i vyhrazená obrazovka pro aplikace určené pouze pro tablet. Opravdu jsem se snažil tam dostat aspoň jeden kousek, ale neskončily tam ani aplikace na Google Play označené jako výhradně tabletové a nepomohla ani aplikace Tablified Market HD, která sdružuje aplikace uzpůsobené pro tablety

V oblasti bonusových aplikací se výrobce předvedl, najdeme zde vlastní aplikaci pro zálohování, úpravu videí, cloudové služby, čtečku elektronických knih či pokročilé poznámky s možností kreslení a vkládání souborů. Několik funkce si vyžádaly samostatnou položku v nastavení, výrobce je sdružuje pod vlastním jménem.

Klepněte pro větší obrázek 
Některé bonusové funkce se dostaly do nastavení

Témata článku: Asus, , , , , Asus Padfone, Asus Padfone + Station, Asus Padfone + Station 32GB 3G, Asus Padfone + Station 64GB 3G, Motorola Atrix, Zátěžový test, Zkušený uživatel, Kompaktní tělo, Plný kompromis, Protější hrana, Souprava, Zvuková kvalita, Bondovka, Normální telefon, Cvok, Obří kapacita, Konec konců, Stejný systém, Kvalitní provedení, Univerzální konektor,