Asus R2H – (ne)praktický pomocník (test)

Dokáže malé UMPC plně nahradit notebook? Testovaný Asus je sice starší a výbavou slabší, ale překvapí třeba modulem GPS.
Kapitoly článku

Dnes vám představíme dalšího zástupce kategorie UMPC (Ultra Mobile PC), i když chceme-li být přesní, musíme podotknout, že Asus R2H je jedním z prvních zástupců této kategorie vůbec. Nedávno testované Sony VAIO UX1 se totiž na trhu objevilo o řadu měsíců později, a tak je mezi oběma zařízeními patrná propast nejen z hlediska ceny (Sony je zhruba čtyřikrát dražší), ale i technologií. U Asusu bychom například jen s těží hledali rychlý (a drahý) SSD disk a také procesor i čipová sada již nejsou nejnovější. Jedna věc jej ale posouvá z hlediska užitné hodnoty dále, než se nachází Sony, a tou je GPS modul.

DSC07096.jpg DSC07098.jpg DSC07129.jpg 
Asus R2H

Klíčové vlastnosti

  • malé rozměry a hmotnost (v porovnání s běžným notebookem)
  • bohatá výbava
  • vestavěné GPS

Hlavní nedostatky

  • relativně vysoká cena
  • velmi nízký výkon
  • nízká výdrž baterie
  • malé rozlišení displeje
  • chybí „opravdu mobilní“ internet
  • pouze USB klávesnice

První vyhrání, z kapsy vyhání...

Asus R2H je typickým zástupcem první generace UMPC, jež byla pro většinu nadšenců zklamáním zejména kvůli vysoké ceně (přes 1 000 USD), hmotnosti (okolo 900 g) a nízké výdrži akumulátorů – my jsme naměřili 1 hodinu 45 minut. V prodeji jsou i modely s přídavnou 6860mAh baterií, slibující mnohem více času (spolu s více gramy). To vše jej pasuje opravdu spíše do pozice „drahé manažerské hračky“, nežli plnohodnotné náhrady notebooku, protože ani výkonem nikterak neoplývá, ba naopak!

Vše tu díky pomalému procesoru, zastaralé čipové sadě, relativnímu nedostatku RAM a zejména nevýkonnému pevnému disku (zde mělo Sony velkou výhodu díky několikanásobně rychlejšímu SSD) nabíhá velmi, ale velmi pomalu. A místo, aby to výrobce reflektoval a pro tento účel „odladil“ instalaci operačního systému, předinstaloval sem naopak celou řadu více či méně nepotřebného a vcelku „rozežraného“ softwaru (po plném naběhnutí systému je využito 454 MB pro pouhý běh systému), což ve finále z nabíhání operačního systému činí nezapomenutelný zážitek. Celý systém se se všemi předinstalovanými programy spustí za neuvěřitelné 4 minuty a 20 sekund.

Slabinou je taktéž i chybějící vestavěná klávesnice, což znamená nutnost využívat přídavnou skládací USB verzi, anebo virtuální prostřednictvím dotekové obrazovky s nativním rozlišením 800 × 480. Ani jedno ale není příliš pohodlné, takže takové psaní delších textů řekněme na klíně ve vlaku či autobuse se stává opravdu neproveditelnou záležitostí.

DSC07102.jpg DSC07110.jpg DSC07115.jpg 
Toto řešení pro psaní dlouhých textů na cestách má k ideálu daleko

Klávesnice sice na první pohled působí jako zajímavá hračka, ale u toho však bohužel zůstává i po delším „ohledání“. Na seriózní práci se totiž dle našeho názoru vůbec nehodí, nemluvě o tom, že tam, kde nemáte pevný stůl, budete mít s psaním velký problém, protože není s počítačem nijak pevně spojena, takže musíte držet UMPC i klávesnici... Nebudeme se zde věnovat dlouhému výčtu nedostatků, raději si udělejte názor sami z obrázku. Všimněte si zejména malého Enteru, rozděleného mezerníku, titěrného pravého „Shiftu“, zvláštního joysticku, jenž plně nahradil šipky, apod. Stručně řečeno je zde „kompromisů“ směřujících k úspoře místa více, než dost.

Asus R2H je tak vhodný opravdu spíše pro čtení webu, e-mailů či sledování filmů. Musíte se však vejít do krátké provozní doby malého akumulátoru a být na místě s WiFi či mít opravdu dobrý mobil, protože tu není žádný 3G modul pro připojení se k internetu prostřednictvím mobilních sítí a chybí i PCMCIA slot. To je pak ale otázka, zda-li vám nestačí onen samotný mobil pro většinu úkolů, resp. si již raději s sebou nevezmete notebook na plnohodnotnou práci.

Když dám cihlu k cihle...

Pokud bychom měli hodnotit vzhled, možná budeme trochu zlí, ale přirovnání k cihle opravdu sedí. To nemusíte nutně brát jako výtku, i když rozměry už jsou v porovnání se „Sonym“ mnohem větší. Pro lepší představu pak přidáváme srovnání s mobilním telefonem či ultralehkým 11palcovým notebookem Sony VAIO TZ11.

DSC07164.jpg DSC07171.jpg DSC07176.jpg DSC07179.jpg
Kapesní zařízení, nebo přívěsek na krk? To sotva. K notebooku má Asus mnohem blíže

Rozhodně ale museli inženýři šetřit s místem i tak, takže nepřekvapí, že se zařízení samotné a procesor i pevný disk v něm celkem přehřívaly. Teplota CPU standardně oscilovala mezi 67 až 70 oC s maximem u 78 oC při zátěži (procesor má dle výrobce snést až 100 oC) a pevný disk bez problémů dosahoval 50 až 55 oC a paměťová karta byla hned po vysunutí ze čtečky horká. Všechny tyto teploty pak vnímáme coby vysoké, protože např. některé programy na sledování disku jsou nastaveny tak, že při 55 oC hlásí jeho přehřátí a chtějí jej vypnout, aby se ochladil. Větráček na procesoru pak jel pochopitelně neustále...

DSC07158.jpg DSC07159.jpg 
Myška byla rozdělena na dvě poloviny: zajímavé a ergonomicky přijatelné řešení

Nicméně akceptujeme-li Asus R2H především jako „čtečku“ dokumentů, musíme uznat, že se v rukou drží pohodlně a také rozdělení „myši“ na joystick napravo a tlačítka nalevo není nepraktické, i když joysticku lze vytknout přílišnou tuhost. Ani rozmístění konektorů a jiných periferií není nikterak zlé, např. umístění jednoho USB portu na horní straně je velmi praktické. Dále oceňujeme SD čtečku paměťových karet či vestavěný síťový port RJ45.

DSC07131.jpg DSC07134.jpg DSC07137.jpg DSC07139.jpg DSC07144.jpg DSC07146.jpg DSC07152.jpg DSC07153.jpg 
Konektory je Asus vybaven dostatečně, dobré je také jejich rozmístění

Tělo mladíka, vnitřnosti starce?

Procesor ani čipová sada nejsou nejmladší ani nejvýkonnější, protože čipset Intel 910GML jednak není vůbec výkonný a za současnou špičkou od Intelu zaostává již o dvě generace. Navíc není přizpůsoben úspornému provozu jako Intel 915GMS či novější verze 945GMS. Ani procesor se svými 900 MHz a pouhými 512 kB vyrovnávací L2 cache paměti uspokojí málokoho – např. při zapnutí ovládacího programu k webové kameře běží neustále na 100 %. Z hlediska úspory energie mu pak chybí zejména EIST (Enhanced Intel SpeedStep Technology) známá z plnohodnotných Pentií M, o nějakých dvou jádrech či podpoře 64bitů nemůže být ani řeč. Stejně tak 512 MB RAM pak vzhledem k pomalosti pevného disku (který by mimochodem mohl být také větší, než 40 GB) a množství předinstalovaných programů nedostačuje, protože také nesmíme zapomenout na skutečnost, že si z ní „ukrajuje“ integrovaná grafická karta 16 až 128 MB. Chtělo by to alespoň 1 GB, nicméně možné maximum operační paměti je dle výrobce pouze 768 MB. A to je dle našeho názoru opravdové minimum.

Sečteno a podtrženo se šetřilo de facto všude, kde se dalo. Pro pohodlnější práci bude nutná jistě větší investice, než-li do základního modelu... Na druhou stranu pochvalme, že vedle absentující (i externí) optické mechaniky, což znamená investici okolo 2 000 Kč, má zařízení vše, co byste teoreticky mohli potřebovat: Bluetooth, WiFi, webovou kameru i vestavěný mikrofon apod. Do auta se pak hodí GPS.

Témata článku: Asus, , Pomoc, Dlouhý text, Zajímavá hra, Pomocník, TDP, Test, Webová kamera, Norton, Dobrý mobil, Optická mechanika, Praktický pomocník, Masivní anténa