Asus Transformer Pad: supervýkonná skládačka [recenze]

Skládačka androidího tabletu a klávesnice, to je řada Transformerů od Asusu. Ten nejnovější má výkonu opravdu na rozdávání.

Rodina Transformerů je už poměrně známu rodinou hybridů mezi tabletem a netbokem s operačním systémem Android. Třeba na vysokoškolské půdě se starších Transformerů, které dobře plní funkci stroje pro zapisování a tabletu pro zábavu, vyskytuje poměrně hodně. Dnes testovaný kousek je již několikátým Transformerem v pořadí, přímo Transformer Padu Infinity je to druhá generace, i když Infinity už v názvu nenese. Asus jej také někdy označuje jako Nový Transformer Pad, každopádně, jedná se o Transformer Pad s modelovým číslem TF701T. Výrobce měl tedy dostatek času na to, aby dovedl k dokonalosti mechanismus konstrukce tohoto obojživelníka. Hardwarové parametry tohoto kousku jsou skoro dokonalé, přesto se na něm najde nejedna velká moucha, která jinak skělý stroj zbytečně sráží dolů. Jak se výrobci povedlo vše sladit dohromady a jak se Transformer reálně používá, ukážou řádky následující recenze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nový Asus Transformer Pad na tiskových snímcích výrobce

Klíčové vlastnosti:

  • skvělý displej s vysokým rozlišením
  • dostatek surového výkonu
  • plní funkci zařízení na práci i zábavu
  • dobrá výdrž na baterii (+ klávesnice)
  • konektivita (microHDMI, USB 3.0)
  • dedikované ovládací klávesy na klávesnici
  • Android 4.2.2 Jelly Bean

Hlavní nedostatky:

  • velká vůle spojovacího mechanismu
  • příliš tuhý stisk kláves
  • nepřesný a tuhý clickpad
  • neodladěné a nestabilní prostředí
  • těžko dostupná tlačítka na tabletu
  • vlastní proprietární napájecí konektor
  • nevyváženost celku - má tendence se překlápět
  • zašedlost fotografií i videa

Asus Transformer Pad Infinity (2. generace)
rozměry a hmotnost: ? × ? × ? mm
displej: 10,1", kapacitní Super IPS LCD, 2 560 × 1 600, 299 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: USB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 32 GB, SD, RAM: 2 GB, baterie: ? mAh
procesor: Nvidia Tegra 4 (4× Cortex-A15, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
25 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Povedený tablet a ...

Krabička (v kontrastu balení mobilních mazlíčků spíše krabice) s přístrojem podle obrázku na obalu rozhodně neodhaluje potenciál toho, co se skrývá uvnitř. Zařízení je na ní totiž zobrazeno jako celek a schopnostmi tohoto kousku nepolíbeného zákazníka tak vůbec nemusí oslovit. Po odklopení víka zde najdeme separátně zabalené oba kousky celé skládačky - tablet i klávesnici. Pod nimi si v plastovém výlisku hoví ještě nutná vícejazyčná literatura a adaptér do zásuvky spolu s nabíjecím či datovým kabelem, kdy na jedné straně je USB konektor a na druhé proprietární řešení od Asusu. Pokud čekáte ještě sluchátka, Asus zřejmě nepovažuje za nutné je k tomuto hybridu přibalovat a počítá s tím, že nejedny sluchátka již doma máte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrázek na balení Nového Transformeru nedává tušit jeho reálné schopnosti

Tabletová část rozhodně nezapře svoji příslušnost k rodině modelů značky Asus. Stejně jako třeba ultrabooky řady Zenbook, i tento Transformer má kovová záda, na kterých je patrné soustředné kartáčování okolo lesklého, mírně zapuštěného loga Asus. Jenom v horní části nalezneme plastový proužek, v němž je usazena čočka hlavní 5 Mpx kamerky a pod nímž jsou skryty všechny potřebné antény. Vespod zadní strany se potom skrývají nutná označení výrobce, místa výroby, označení modelu a recyklační informace. Bohužel, na zadní stranu se přemístila i tlačítka pro regulaci hlasitosti a tlačítko vypínací, v němž je integrována dvojbarevná dioda (červeně svítí při dobíjení, zeleně při úplném nabití). Nachází se okolo levého horního rohu a jejich umístění na zadní straně je spíše na obtíž, nežli k užitku. Jejich stisk je tužší, než by bylo zdrávo, a pro provedení požadované akce budete často muset opravdu přitlačit. Výčet prvků na zadní straně ukončuje hlasitý reproduktor umístěný u levé hrany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vcelku působí jako obyčejný netbook s masivním kloubem, jakých Asus nabízí požehnaně

Tradičně bohatý popis boků zařízení dnes tolik bohatý nebude, jelikož tlačítka již máme za sebou. Začneme-li na pravém boku, zde se v horní části ukrývá pouze mikrofon. Horní strana je zcela prázdná. Na levém boku je to už zajímavější. Uprostřed najdeme slot na paměťové microSDXC karty, tedy až 128 GB. Vespod levé hrany se potom nachází microHDMI konektor a pod ním sluchátkový 3,5 mm Jack. Spodní hrana potom ukrývá dvojici šachet zámků pro připojení klávesnice a uprostřed zdířku na spojovací a zároveň dobíjecí proprietární konektor. Je škoda, že výrobce nepoužil tradiční microUSB, pravděpodobně je to však kvůli větší spotřebě energie a rychlejšímu dobíjení, jelikož microUSB (2.0) by potřebné hodnoty nabídnout nemohl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samotný tablet zaujme především kovovým šasi a soustředným kartáčováním

Dokud nezapnete displej, působí čelní strana zcela obyčejně. Široký a lesklý plastový rámeček se táhne po celém obvodu 10" displeje a jeho jediným viditelným narušením je vlevo nahoře logo Asus a skoro uprostřed horního okraje sekundární kamerka pro videohovory. Otazník visí nad použitým ochranným sklem - předchozí generace Transformeru Infinity měla krycí sklo Gorilla Glass 2, avšak tento nový Transformer na stránkách výrobce Corning zmíněn není. Každopádně, poškrábat se mi jej nepodařilo, proto předpokládám, že i zde sklo Gorilla Glass 2 přítomno je. Neviditelný je potom senzor okolního jasu a jelikož Transformer není vybaven telefonním modulem, společnost mu nedělá jinak tradiční senzor přiblížení, který by zde nenašel žádné využití. Celkové hodnocení tabletové části je až na nadměrné ulpívání otisků a na záda přesunutá tlačítka pozitivní a z hlediska konstrukce jí není co vytknout. K pevnosti tabletu v krutu však dodávám, že při namáhání se z tabletu ozývají zvuky, jako by se uvnitř odlepovaly a opětovně slepovaly nějaké součástky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily tabletu - tlačítka (vypínací s diodou), sluchátkový a microHDMI konektor, modul fotoaparátu

... klávesnice jedno jsou

To, co dělá Trasformera Transformerem, je samozřejmě klávesnice. Ve zkratce bych ji přirovnal ke klávesnici některého z 10" netbooků od společného výrobce, samozřejmě s dokovacím kloubem navíc. Onen dokovací kloub je opět řešen posuvným tlačítkem, kterým dojde k zasunutí aretačních paciček na dvojici zámků a zároveň k mírnému povystrčení tabletu na levé straně klávesnice, takže lze tablet pohodlně vyjmout. Při jeho zasunutí zpět na patřičné místo dojde k zatlačení této povystrkovací packy, čímž dojde k vysunutí obou aretačních paciček z obou zámků do těla tabletu tak, že jej z klávesnice bez posunutí uvolňovacího tlačítka nedostanete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily na spojovací kloub - posuvný zámek, mechanismus a aretační packy

Co se týče samotné klávesnice, jedná se o klasické počítačové QWERTZ/Y rozložení s tím rozdílem, že místo řady F-kláves jsou zde funkční klávesy pro snadné ovládání tabletu a systému Android. Na místě klávesy Escape je šipka zpět, na opačném konci potom tlačítko zámku, abyste nemuseli hledat to na těle tabletu, no a mezi nimi potom ovladače hlasitosti, přehrávání, jasu, rychlý přepínač Wi-Fi a Bluetooth, vypínač clickpadu, zkratka do celkového nastavení, tlačítko webového prohlížeče a pro nás recenzenty výtečná klávesa pro pořizování screenshotů. Tlačítko Windows je nahrazeno klávesou Domů a levý Alt potom tlačítkem vyhledávání. Klávesy Home, End, PgUp a PgDn jsou přístupné na kurzorových šipkách při stisku klávesy Fn.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnicová část je vyrobena z plastu a obsahuje druhou baterii

Na těle klávesnicové části nesmí chybět ani multidotykový clickpad. Na moje prsty je ovšem příliš malý a i když si v nastavení můžete navolit rychlost kurzoru, nepracovalo se mi s ním pohodlně. Přišlo mi, že je poměrně nepřesný, často vynechává, kurzor se zadrhává a hlavně pro stisk tlačítka je potřebná taková síla, že než jsem na něj celou plochou prstu pořádně zatlačil, už jsem si stihl kurzor posunout jinam. Výtka k tuhosti směřuje i na všechna tlačítka klávesnice. Nejsou sice tak tuhá, jako tlačítko touchpadu, ale pro dlouhodobé psaní se rozhodně nehodí. Celý set kláves je mírně zapuštěn, aby nedošlo k poškrábání displeje. A jak otestovat klávesnici? Mimo finální úpravy v systému administrace jsem celou recenzi sepsal na samotném Transformerovi a tak můžu s jistotou potvrdit, že se nejedná o klávesnici na psaní románů. A to z jednoho prostého důvodu - rychlé psaní znamená lehký stisk a ten znamená, že se díky tuhému zdvihu kláves spousta písmen nenapíše. A ač takový soud vynáším nerad, i další lidé, kterým jsem Transformera do ruky půjčil, mi potvrdili, že psaní na něm nelze označit jako pohodlné. I toto hodnocení ale může být subjektivní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na bočních stranách potěší konektorová výbava - sloty na paměťové karty, microHDMI či plnohodnotné USB 3.0

Abychom ale jenom nekritizovali, klávesnice má i mnohá pozitiva. Na levém boku najdete kromě stejného dobíjecího konektoru, jako má samotný tablet, i další diodku, která signalizuje nabíjení sekundární baterie umístěné právě v klávesnicové základně. Ta při nabíjení červeně bliká a při úplném nabití zeleně svítí. Druhý bok obsahuje plnohodnotný USB 3.0 konektor pro připojení flash disku či dalších periferií a také slot na SD kartu se záslepkou. Zde by Asus rozhodně potěšil, kdyby záslepka byla rovnou redukcí z microSD karty, která je dnes hojně používaná. Ano, jeden slot na microSD kartu je již na těle tabletu, ale když mám potřebu do velkého SD slotu strkat kus plastu jako záslepku, proč to prostě lépe nevyužít? Čelní i zadní hrana je zcela holá, další konektory již na klávesnicové základně nenajdeme. Zapomenout však nesmíme ani na třešničku na dortu, kterou klávesnice má, a tou je vestavěná baterie, která v případě potřeby může prodloužit výdrž tabletu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V zavřeném stavu vypadá Nový Transformer opět jako stylový netbook

Konstrukčně je klávesnice celá vyrobena z plastu. Pouze některé prvky spojovacího mechanismu jsou kovové a guma je potom přítomna v podobě nožiček na spodní straně klávesnice plus jako aretační podložky, aby se v zavřeném stavu displej nedotýkal klávesnice. Ani ne milimetr tenké gumové proužky najdeme také zvenku otočného spojovacího kloubu. Při otevření víka se totiž kloub zapře o podložku a celý komplet mírně nadzdvihne, aby měla klávesnice přirozenější sklon, a právě v tomto případě ony proužky slouží jako nožičky. Bohužel ale i přes toto nadzdvihnutí, vzhledem k dotykové ploše displeje, často dochází k tomu, že při úplném otevření a jednom jediném doteku na displej dojde k převážení celého setu. Je to způsobeno poměrně vysokou vahou tabletu a celoplastovou lehkou konstrukcí základny, která nemůže dělat dostatečnou protiváhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V ruce pocítíte zhruba tisíc sto gramů a při plném otevření se vám bude Nový Transformer často převracet

A tak zde v podstatě zopakuji hodnocení části tabletové. Kromě tuhého stisku kláves i touchpadu nemám ke klávesnici žádné konstrukční výtky. Samostatnou kapitolou je konstrukce spojovacího mechanismu. I přesto, že nejde o první generaci Transformera, má tablet při spojení se základnou poměrně velkou vůli, co se úhlu otevření týče, a tak si nejsem jistý, jestli se tímto vikláním tam a zpět spojovací konektor časem nepoškodí. Samozřejmě nemohu posoudit, nakolik lépe lze toto technické provedení zpracovat, vůle je ale dle mého laického názoru prostě pořád moc velká. Zcela na závěr, aby čtenář nebyl subjektivním názorem ovlivněn po celou dobu čtení kapitoly o konstrukci, jsem si nechal údaje o rozměrech a váze. Pro přehlednost je dávám do jednoduché tabulky níže.

Parametry rozměrů a hmotnosti kompletu Asus Trasformer Pad TF701T:

 TabletKlávesniceKomplet
Výška (mm)181181181
Šířka (mm)263263263
Hloubka (mm)8,9716,5 - 18,9
Hmotnost (g)5655701135

Témata článku: Asus, , , , Asus Transformer Pad (TF103C), Asus Transformer Pad (TF103CG), Asus Transformer Pad (TF303CL), Asus Transformer Pad 300, Asus Transformer Pad 300 16GB 3G, Asus Transformer Pad Infinity, Asus Transformer Pad Infinity, Asus Transformer Pad Infinity (2. generace), Asus Transformer Pad Infinity 32GB 3G, Asus Transformer Pad Infinity 64GB 3G, Plastový proužek, Koktejl, Venkovní režim, Povedený tablet, Přejít do Nastavení, Proprietární řešení, České slovo, Full HD panel, Bohaté nastavení, Ostříží zrak, Testovaný kousek,