Asus Transformer Pad TF103C: mistr kompromisů [recenze]

Vypadá jako hi-end, stojí jako low-end. Není nejvýkonnější, ani nejlépe vybavený, přesto si najde majitele, kteří jej budou zbožňovat.
Kapitoly článku

Android s cool make-upem

Android je ve verzi 4.4.2, ale jak je u Asusu zvykem, překrývá jej nadstavba. Je relativně tenká, nesnaží se nahradit Googlem už vymyšlené a dobře fungující služby. Asus nezacpal systém haldou bloatwaru, najdete jen pár aplikací typu souborového manažera, dikrafonu, nebo přístup k firemnímu cloudovému úložišti. Ikonky předinstalovaných aplikací mají jednotný „plochý“ design, Asus přihodil i několik povedených widgetů a vůbec myslím, že po designové stránce se tahle nadstavba povedla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Lockscreen a homescreen s ukázkou widgetů od Asusu. 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Překrývací efekty při listování v menu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přímo v menu můžete sledovat spotřebu dat i energie.

Na tabletech (a smartphonech) s větší úhlopříčkou se výrobci stále častěji snaží o možnost zobrazení dvou aplikací vedle sebe. Zkouší to také Asus, a to pod jménem Duální aplikace. Moje oblíbená kombinace je mailová schránka a YouTube, kdy přehrávač funguje i když zrovna pracujete s poštou. V tomto zobrazení nelze pracovat s libovolnou aplikací, k dispozici je jen omezená sada. U YouTube jsem narazil na problém, že vidím všechno, jen ne obraz videa. Optimalizace tedy není stoprocentní, ale doufejme, že už v příštím updatu bude. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Takto může vypadat funkce Duální aplikace.

Není pro každého, ale ty zbylé nadchne

Největšími lákadly modelu Asus Transformer Pad TF103C jsou klávesnice a cena. Právě vzhledem k ní zde pochopitelně narážíme na kompromisy. Pojďme si tedy ještě jednou připomenout místa, ve kterých Asus šetřil, aby se dostal na výslednou prodejní cenu: hmotnost, rozměry, plastové šasi, rozlišení displeje, absence čidla pro regulaci jasu displeje, v klávesnici chybí druhá baterie, paměť má pouze 16 GB. To je vše a myslím, že cena pod hranicí pěti tisíc korun to bohatě vyvažuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Design je jedním z příjemných překvapení

Nebo ještě jinak. Toto není tablet pro náročné technické fandy, kterí požadují špičkový výkon a parametry. Není pro ty, kteří od tabletu požadují kvalitní fotky. Na cestách vydrží tolik, co konkurence, oproti vyšším Transformerům však ztratil výhodu druhé baterie umístěné v klávesnici. 

Naopak ideálně poslouží jako „obývákový“ tablet – skvěle vypadá, vždy je k dispozici pro rychlé vyhledání informací na internetu, bez kompromisu konzumuje obsah sociálních sítí včetně veškerých videí, fotek a článků, na které se můžete prokliknout. Já jsem jej používal hlavně jako mailový terminál (to jsem ocenil klávesnici kvůli snadnému psaní) a multimediální centrum (to jsem ocenil klávesnici jako stojan pro displej), nemá problém ani s rolí občasné herní konzole (to jsem klávesnici naopak odhazoval).

Aktualizováno: Skutečnost je bohužel trochu smutnější, zmíněná cena na hranici pěti tisíc platí pro samotný tablet, za klávesnici je nutné připlatit další asi dva tisíce. Viz bannery níže:

Plusy a mínusy

+ koncept laptopu s oddělitelným displejem a klávesnicí
+ displej
+ materiály, povrchová úprava, konstrukce
+ design

- v klávesnici chybí druhá baterie
- fotoaparáty
- chybí čidlo pro automatickou regulaci jasu displeje
- váha a tloušťka
- rozlišení displeje
- nová nadstavba Androidu ještě není stoprocentní, čeká na update

Kapitoly článku

Témata článku: Asus, , , , Asus Transformer Pad (TF103C), Asus Transformer Pad (TF103CG), Asus Transformer Pad (TF303CL), Asus Transformer Pad 300, Asus Transformer Pad 300 16GB 3G, Konvertibilní tablet, Kompromis, Duální aplikace, Nouzová, Nová nadstavba, Připojená myš, Transformer, Zobrazený obsah, Mistr, Ideální způsob, Komp, Druhá baterie, Obyčejný tablet, Špičkový výkon, Kvalitní ips, Rychlé vyhledání,