Asus Transformer T100: renesance netbooku [recenze]

Rychlý Windows 8.1 tablet s výbornou výdrží na baterii a povedenou konstrukcí. Není už jen na konzumaci, ale i na tvorbu obsahu.

Testy ukazují, že zvěsti o vyšším výkonu a nižší spotřebě nové generace Atomu Intel nejsou nijak přehnané. Toužili jste po notebooku a tabletu v jednom a jen za deset tisíc? Už je tady.

Klepněte pro větší obrázek
Asus Transformer Book T100

Asus patří v oblasti notebooků a tabletů mezi největší inovátory a jeho Transformery jsou už proslulé. Tentokrát už ale nejde jen o androidové tablety, Tranformer T100 je založen na nových procesorech Intel Atom Bay Trail. Tedy klasických procesorech s architekturou x86, na kterých běží Windows 8.1 a všechny související aplikace. Pokud se tedy má zákazník rozhodovat mezi tabletem s Androidem a architekturou ARM a tabletem s Windows 8.1, na kterém se dá plnohodnotně pracovat, přičemž obojí stojí stejně, může to silnou pozici Androidu v tabletech značně nahlodat.

Technické parametry:

  • Displej: 10,1" (1 366 × 768), lesklý, IPS, LED
  • Procesor: Intel Atom Z3740, 4× 1,33 (1,86) GHz
  • Grafický čip: Intel HD Graphics
  • Operační paměť: 2 GB DDR3L
  • Pevný disk: 32 GB SSD
  • Výbava: Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, 1× USB 3.0, 1× microUSB (host), 1× microHDMI, webkamera, čtečka karet microSD
  • Baterie: Li-Ion, 31 Wh
  • Rozměry, hmotnost: 263 × 23 × 171 mm, 1,07 (0,55) kg
  • Systém: Windows 8.1, 32bit
  • Cena:

Stačí stisknout tlačítko

Tranformer T100 vsází na koncepci zabudování všeho do těla tabletu, který můžete zasunout do základny s klávesnicí a touchpadem, kde se ovšem již nenachází baterie. Jak ale zjistíte, není vůbec potřeba, jelikož vydrží tablet zasunutý v doku na baterii více než 11,5 hodiny práce v kancelářských programech (průměrný příkon jen 3 W) nebo dlouhých osm a půl hodiny surfování či sledování filmů (3,5 W). S takovou výdrží už se můžete s tabletem vydat na dlouhou cestu a dá se dokonce i oželet extrémně krátká délka napájecího kabelu – pouhých 90 cm.

Klepněte pro větší obrázek
10,1" displej tabletu má dostatečně jemné rozlišení 1 366 × 768 px a jde o typ IPS s vynikajícími pozorovacími úhly

Baterie tabletu má kapacitu sice jen 30 Wh, ale napájení probíhá přes microUSB konektor, takže je jen pětivoltové. Kvůli proudovému omezení můžete tablet napájet jen 2 A, tedy 10 W, a to ještě při použití jen dodávané nabíječky. Pokud tedy budete tablet při nabíjení uspávat, nabije se nejdříve za tři a půl hodiny. V zapnutém stavu se doba nabíjení prodlouží na sedm hodin. Zkoušel jsem i klasickou nabíječku k mobilnímu telefonu – tablet se nabíjel, ale ukazoval, že mu to bude trvat osmnáct hodin.

Klepněte pro větší obrázek
Tělo je sice plastové, na pevnosti to ale nic neubralo

Konstrukce tabletu je plastová, nečekejte tedy zázraky: při větším tlaku je možné jej i prohnout. Na druhou stranu ale nikde nic nevrže, odolné sklo dobře chrání displej a jeho okolí je mírně vystouplé, takže jej při položení na rovnou podložku nepoškrábate. Horší už je to se zadní stranou tabletu, která má plastový lesklý povrch. Nejenže na něm uvidíte každý otisk prstu, ale budete se také bát tablet někam položit, aby se nepoškrábal. Naštěstí je základna pevná s příjemně pogumovaným spodkem a matným odolným povrchem horní části. Kloub držící víko je pochopitelně kovový se dvěma vodícími trny. Můžete ale zapomenout na možnost zasazení tabletu opačně, jako je tomu u Lenova Helixe.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud chcete netbook proměnit na tablet, stačí stisknout tlačítko a trhnout směrem nahoru

Pokud se bojíte zmenšené klávesnice, vězte, že se na ní nepíše vůbec špatně. Chce to samozřejmě zvyk, ale díky příjemnému a jistému stisku, který není tak „gumový“ jako u nekvalitních klávesnic, na ní dokážete po několika dnech psát velmi rychle a bez překlepů. Také touchpad se Asusu povedl, i přes malé rozměry si zachovává pohodlí a funkčnost dospělých touchpadů.

Jediné USB

Po bocích tabletu najdete slot na paměťovou kartu, konektor microHDMI pro připojení externího displeje, microUSB pro napájení a sluchátkový výstup. Z tlačítek je samozřejmostí zapínací a regulace hlasitosti, ale namísto zámku otáčení najdete na boku tlačítko Windows, což je trochu škoda. Pro připojení externích periferií můžete využít jen jeden USB port na levé straně základny, jde však o vysokorychlostí USB 3.0.

Klepněte pro větší obrázek
V kloubu drží tablet pevně, přesto je zde vcelku vůle pro kývání. Kvůli víku těžšímu než základna a možnosti převažování lze kloub otevřít jen do úhlu 116°

Z další výbavy nabídne tablet pouze přední kameru, ale potěší dvoupásmovou Wi-Fi. Sice jen s maximální rychlostí 150 Mb/s (jedna anténa), ale zase zvládá i 802.11n v nezarušeném 5GHz pásmu. Reproduktory najdete na zadní straně tabletu a i přes málo prostoru, který mají k dispozici, hrají obstojně, hlasitě a vcelku věrně. Nezvládají samozřejmě hlubší tóny, ale lze je použít jak pro komunikaci, tak na sledování videí či poslech hudby. Pro lepší požitek je však samozřejmě lepší si připojit sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je sice zmenšená, ne však natolik, aby bylo psaní nepohodlné. Na cestách tak napíšete i delší texty; na malé rozměry kláves si lze zvyknout a po čase psát všemi deseti prsty bez překlepů.

Velkým a milým překvapením byla svižnost operačního systému Windows 8.1 a potažmo i práce na tabletu. Můžete na něm pracovat v programech, na které jste zvyklí, i když zde jsou jistá omezení. Tím hlavním je u 32GB verze tabletu pouhých 12,8 GB prostoru zbývajících pro vlastní data, který můžete rozšířit maximálně pomocí microSD karty. Proto je určitě lepší si připlatit 1 500 Kč za 64GB verzi.

V setu s Xboxem

Osazený SSD navíc není kdovíjak rychlý – při čtení jsem naměřil přijatelných 73 MB/s, u sekvenčního zápisu ale jen 32 MB/s. A nepotěší nakonec ani pouhé 2 GB RAM. Co však značně překvapilo, byla rychlost procesoru Atom Z3740. Podle testů je přibližně jen o třetinu pomalejší než Celeron 1007U a podobně je na tom i integrovaná grafika, která je v Bay Trail procesorech již od Intelu, ne od PowerVR.

Klepněte pro větší obrázek
Uvnitř základny není baterie, jde jen o klávesnici s touchpadem. Je ale velmi pevná a odolná a nehrozí zahřívání podložek rukou.

Za cenu 10 500 Kč jde o zajímavou koupi, počítejte ale s malým 32GB diskem SSD, na kterém zůstane jen asi 13 GB místa. Příplatek za 64GB verzi činí 1 500 Kč. Ovšem k dostání je také set tohoto přístroje s herní konzolí Xbox 360 za 11 499 Kč, a to už je velmi zajímavá nabídka.

Plusy a minusy:

+ Kvalitní klávesnice a touchpad
+ Extrémně dlouhá výdrž
+ Základna a MS Office v ceně

- Pomalé 32GB SSD
- Jen 2 GB RAM
- Pouze jediné USB 3.0

Diskuze (64) Další článek: ČEZ má vlastní Street View, můžete si virtuálně projít Temelín

Témata článku: Asus, , , , Asus Transformer Book T100, Webkamera, Net, Externí displej, Integrovaná grafika, Transformer, Zajímavá nabídka, Kancelářský program, Čtečka karet, Sluchátkový výstup, Napájecí kabel, Jemné rozlišení, Související aplikace,