Asus Zenfone 2: černý kůň sezóny [recenze]

Chvástá se první operační pamětí o kapacitě 4 GB RAM. Asus ZenFone 2 však naštěstí nabídne víc, než jen jeden ohromující údaj...
Kapitoly článku

Konektivita: umí vše důležité

Jelikož se jedná o vlajkovou loď, je Asus Zenfone 2 po stránce konektivity náležitě vybaven. Pro datování můžete využít Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac, případně sítě LTE. Zařízení nabízí příkladnou podporu všech důležitých frekvencí, a to včetně pásma 800, 900 MHz. Přestože se jedná o Dual SIM smartphone, k 4G síti se připojíte pouze z primární SIM karty, u druhé si musíte vystačit s 2G (tedy v praxi je spíše jen na volání). Dále můžete využívat Bluetooth 4.0, NFC, či FM Rádio.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pod zadním krytem se skrává dvojice slotů pro micro SIM a jeden pro microSD kartu s kapacitou až 64 GB.

Pro polohové služby telefon podporuje všechny známe (i neznámé) systémy - GPS, Glonass, BeiDou i QZSS a SBAS. Pochválit musím i samotnou fixaci polohy, která je téměř okamžitá. Přítomen je také elektronický kompas. Trochu mě zamrzelo, že Asus zapoměl na bezdrátové nabíjení.

Vydrží i náročný den

Pod odnímatelným krytem nalezneme baterii s kapacitou 3 000 mAh, bohužel konstrukce přístroje nedovoluje její vyjmutí. S touto výbavou vydrží Zenfone 2 bez problémů jeden den intenzivního používání při zapnuté Wi-Fi/mobilních datech, občasného zkontrolování mailu a sociálních sítí a několika hovorů přes bluetooth handsfree. Pokud telefonu trochu polevíte a občas vypnete datové připojení či polohové služby, jste schopni výdrž prodloužit i o půl dne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K prodloužení výdrže můžete použít některý z úsporných režimů baterie.

Dvou dnů však dosáhnete jen s velkými ústupky. Pomoci k tomu může například některý z úsporných režimů. Nabití do plného stavu trvá přistroji zhruba 100 minut. Pokud vlastníte nejvyšší model se 4 GB  RAM dostanete v balení také 18W nabíječku pro rychlé nabíjení, která dokáže zařízení bez problému dobít na 80% kapacity už za 1 hodinu. 

Vyplatí se?

Rozhodně! Zenfone 2 se zkrátka povedl a je velice těžké mu něco vůbec vytknout. Jediné, co mě napadne je plastové tělo, čímž nechci říct, že by konstrukce telefonu byla špatná, ale kov by Zenfonu přeci jen slušel o něco víc. Přitom s kovem to Asus umí skvěle, což dokazují počítače ZenBook. Možná v příští generaci. ZenFone 2 potěší špičkovou výbavou, skvělou konektivitou a vynikajícím fotoaparátem i do horších světelných podmínek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zlatý telefon je varianta se 4 GB RAM, červený má operační paměť 2 GB a je z šedého dovozu. Na pohled však žádný rozdíl nepoznáte, u podporuy LTE však narazíte. Model ZE551ML se u nás prodává v bílé, černé, stříbrné, zlaté a červené barvě.

A myslím, že právě fotoaparát bude klíčem k úspěchu tohoto modelu. Za úzkou skupinou superphonů (iPhone, LG G4, Galaxy S6, špičkové Lumie) zaostává, ale v mnoha ohledech ne o mnoho. A tak zde dochází k zajímavému paradoxu. Sami od sebe bychom čekali, že se nám bude nejvíce líbit nejnašlapanější varianta ZenFonu, ale opak je pravdou. I v nejlevnější české verzi ZenFonu 2 (stále však mluvíme o typu ZE551ML, nikoliv o ZenFonu 2 ZE500CL, což je jiný telefon) totiž najdete stejný fotoaparát a v této cenové kategorii už patří ke špičce.

Co se ostatní výbavy týče, také zde ZenFone na superphony ztrácí, ale vše vyvažuje cenou a na hardwaru šetří na těch správných místech. 2K displej s klidným srdcem oželím a 4K video je stále spíše jen příslibem do budoucna. Takže chybí snad jen stereo reproduktory a bezdrátové nabíjení. Naopak ZenFone má navíc třeba dualSIM, což je technologie, které se superphony přímo štítí. 

Asus Zenfone 2 32GB
ZE551ML
rozměry a hmotnost: 153 × 77 × 10,9 mm, 170 g
displej: 5,5", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Intel Atom Z3580 (4× Silvermont, 2 GHz, 22nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
38 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Náš model s výkonějším procesorem, 4 GB RAM a 32 GB paměti se prodává za cenovkou kolem
10 000 Kč, za 64GB paměťovou variantu si přihoďte ještě 1 000 Kč navrch. Ceny budou klesat až časem, ale ušetřit můžete nákupem v zahraničí. Třeba osvědčený GearBest.comZenFone 2 (4 GB RAM, 32 GB ROM) za lákavých 258 dolarů. Přímý přepočet zní na snových 6 400 Kč, ale zde musíte přpočíst ještě clo. 

Na trhu narazíte i na slabší model se 2 GB operační paměti a o slabším procesorem, jehož cena činí sympatických 8 000 Kč. Je však nutné upozornit, že tato varianta se u nás oficiálně neprodává, takže se jedná o šedý dovoz. To by případnému zájemci vadit nemuselo, větším problémem však je absence důležitých frekvencích LTE. 

Plusy

  • Povedený design
  • Špičková výbava
  • Skvělý fotoaparát i do horších světelných podmínek
  • Podpora důležitých frekvencí LTE
  • Odladěné prostředí Zen UI
  • Nízká cena

Minusy

  • Plastové tělo
  • Vyšší hmotnost
  • Chybí digitální stabilizace u Full HD videa

Pokud mám hledat přímou konkurenci, jediný smartphone, který mě této cenové relaci napadne je loňský vlajkový model LG G3, který sice nabízí o něco nižší výkon, ale má naprosto špičkový foťák, podporuje bezdrátové nabíjení a má jemnější displej. Existuje samozřejmě několik čínských telefonů s podobnou či dokonce lepší výbavou, například Meizu MX4 Pro, nebo Xiaomi MiNote, ty ale bohužel nepodporují české LTE frekvence.

Na trhu najdete také nejlevnější Zenfone 2 s označením ZE500CL, ten už toho s výše zmíněnými modely nemá moc společného a došlo zde k ústupkům po všech stránkách. Zajímavou alternativou může být Vodafone Smart Prime 6, který nabídne podobnou výbavu (ale znatelně slabší foťák) o dva tisíce levněji, nebo Vodafone Smart Ultra 6, který nabídne lepší výbavu, větší displej a je stále zhruba o 500 Kč levnější. Nabízí se také Windows Phone konkurence v podobně Microsoft Lumia 640 / 640 XL.

Témata článku: Asus, , , , , Apple iPhone 4GB, Asus Zenfone 2, Asus Zenfone 2 (ZE500CL), Asus Zenfone 2 64GB, Asus Zenfone 2 Deluxe Special Edition, Asus Zenfone 2 Laser (5.0), Asus Zenfone 2 Laser (5.5), LG G3, LG G3 32GB, LG G4, LG G4 Stylus, LG G4c, LG G4s, Meizu MX4, Meizu MX4 32GB, Meizu MX4 Pro, Microsoft Lumia 640, Microsoft Lumia 640 Dual SIM, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB,