Asus Zenfone AR: na rozhraní mezi třemi realitami [recenze]

  • Asus Zenfone AR vás přenese do rozšířené i virtuální reality
  • Nekompromisní výbava uspokojí i ty nejnáročnějí uživatele
  • Celkový dojem kazí jen vyšší cena
Kapitoly článku

1. Design

Asus v posledních letech s řadou Zenfone již několikrát dokázal, že design a zpracování u něj hraje velkou roli. Výjimkou není ani nejvybavenější model Zenfone AR. Jeho předností je zejména rám z nerezové oceli, který přístroji zajištuje dostatečnou pevnost a také stylová záda imitující kůži. Sice nejde o pravou kůži, ale změkčený plast, přesto jsou velmi příjemná do ruky a telefon díky nim působí reprezentativně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záda telefonu vypadají stylově a hodně připomínají kůži, škoda jen, že jde pouze změkčený plast.

Když vezmete telefon do ruky, rozhodně nejde o žádného drobečka, přesto musím tentokrát rozměry hodnotit kladnými body. Jelikož jde teprve o druhý smartphone na trhu podporující rozšířenou realitu Google Tango, dokázal Asus potřebnou výbavu a senzory implementovat do daleko kompaktnějšího těla než konkurenční Lenovo Phab 2 Pro, které jste sotva strčili do kapsy. Asus je na druhou stranu téměř na desetinky milimetru stejně velký jako iPhone 7 Plus i když má proti němu větší displej.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Asus tentokrát přesunul čtečku otisků prstů do domovského tlačítka pod displej. Chválím rovněž, že se telefon zbavil zbytečně velké bradičky, kteru byly smartfony tohoto výrobce vyhlášené

Ten sice zabírá dominantí část čelní strany, přesto si troufnu říci, že má Asus s tloušťkou rámečků, stále co dohánět. Na přední stranu se také poprvé dostala čtečka otisků prstů, která je integrovaná do domovského tlačítka. Okolo něj jsou pak podsvícená senzorová tlačítka. V horní části pak můžete hledat sluchátko, senzory a přední kamerku. Nechybí zde ani notifikační LED dioda.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na bocích najdete standardní prvky jako je slot na nano SIM, paměťovou kartu, tlačítka pro regulaci hlasitosti a vypínání, mikrofony nebo repráček. Příjemným překvapení je pak USB-C s integrovaným DisplayPortem.

Na pravém boku hledejte regulaci hlasitosti a dobře ergonomicky umístěné vypínací tlačítko na levém pak hybridní slot na dvojici nano SIM, případně na kombinaci nano SIM a paměťové karty. Na spodní straně najdete 3,5mm jack, mikrofonek, repráček a samozřejmě konektor USB-C. Na té horní našel své místo pouze sekundární mikrofonek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Modul s trojicí fotoaparátů je narozdíl od konkurence poskládán rozumněji vedle sebe, což telefonu dopomáhá k menší velikosti. 

To nejzajímavější však najdete na zádech. Na mysli je samozřejmě vystouplý modul na kterém najdete rovnou trojici fotoaparátů nutných k technologii Google Tango. Ty pak doplňuje infračervený senzor, RGB senzor a duální LED blesk.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zenfone AR nabídne v balení téměř nevídané příslušenství. Nachází se zde Quick Charge nabíječka, USB-C kabel, ochranný zadní kryti i fólie na displej, kvalitní špuntová sluchátka a VR brýle Google CardBoard včetně čoček.

2. Displej

U displeje Asus sáhl po 5,7" Super AMOLED panelu s 2K rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů. To je sice více než dostatečné při běžném používání, ovšem u virtuální reality pro kterou je telefon primárně určený to stále není dost. Oproti Full HD je to sice znatelný skok, ovšem stále jasně vidíte jednotlivé pixely. 

S věrohodnostní barev to bylo u AMOLED displejů vždy na štíru a u Zenfonu AR tomu není jinak. Barvy jsou hodně syté až umělé, pokud však preferujete živější odstíny, bude se vám displej líbit. Díky technologii zobrazovače se může Asus chlubit také perfektní černou. Při používání si rovněž všimnete, že ve výchozím nastavení má velmi teplé podání barev. To lze ale velmi snadno upravit v košaté nabídce úprav displeje.

Mířným zklamáním pro mne byla ovšem horší čitelnost na sluncii, která je dána nižším maximálním jasem. Minimální jas pak mohl být naopak o trochu nižší, přesto vás displej za tmy ozařovat nebude. V noci také jistě oceníte filtr modrého světla. Pochvalu zaslouží i vestavěná gesta jako je probuzení či zhasnutím dvojitým poklepáním nebo rychlé spouštění aplikací nakreslením počátečího písmena. Podporován je i režim rukavice pro vyšší citlivost displeje a Always On pro neustálé zobrazení základních informací i po zhasnutí displeje.

3. Hardware

Vzhledem k tomu, že byl Zenfone AR představen už počátkem ledna, nabízí ještě loňský high-endový procesor Qualcomm Snapdragon 821 se čtyřmi jádry taktovanými na 2,35 GHz a s integrovanou grafikou Adreno 530. Za letošní špičkou tak sice o vlásek ztrácí, ovšem kromě výsledků v benchmarcích to stejně nepoznáte. Reakce telefonu jsou bleskové, spouštění i přepínání aplikací rovněž a telefon nezadýcháte ani při hraní těch nejnáročnějších her.

Extrémní výkon se vám pak vám bude hodit zejména při používání Google Tango, které jej využije na maximum. Narozdíl od konkurence se vám tak rozšířená realita neseká a vše funguje na jedničku. Podobné tomu je i u reality virtuální, kde vše běhá naprosto plynule a i po stránce grafiky jsou virtuální objekty vykresleny na jedničku. Na druhou stranu telefon nezvládá podávat maximální výkon dlouhou dobu a po necelé půl hodince už vás kvůli přehřívání donutí režim VR ukončit.

Benchmark AnTuTu 6.2.7

Celkové skóre: 153 974 bodů

  • 3D: 58 838
  • UX: 50 920
  • CPU: 33 108
  • RAM: 11 108

Zapomenout nesmíme ani na paměťovou výbavu. K dispozici máte nadstandardních 6 GB RAM, ze kterých si náročné ZenUI nebojí ukousnout až 4 GB, zbylé paměti je však stále více než dostatek. K uložení dat vám poslouží 128GB vnitřní úložiště z něhož má uživatel přístupných více než 110 GB. Díky typu paměti UFS 2.0 se navíc můžete těšit vysokým rychlostem. Při měření aplikací Disk Speed Test jsem naměřil až 419 MB/s při čtení a 163 MB/s při zápisu. Bonusem pro uživatele je pak slot na paměťovou kartu s maximální teoretickou velikostí až 2 TB.

Stran konektivity Zenfone AR nabídne plnohodnotnou podporu LTE na všech důležitých frekvencích, dvoupásmovou Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 a také NFC. Z drátové konektivity je zde 3,5mm jack pro připojení sluchátek a také USB-C s integrovaným DisplayPortem.

Pochvalu Asus znova získává kvalitu polohových služeb GPS (A-GPS), GLONASS a Beidou s bleskovou a přesnou fixací polohy. Kromě toho je také vybaven také spoustou senzorů. Zmínit musím zejména digitální kompas, barometr, Hallův senzor, gyroskop a samozřejmě i čtečku otisků prstů umístěnou v domovské tlačítku s okamžitým ověřením.

Výdrž baterie

Přehrávání Full HD videa (Wi-Fi, 100% jas):

  • 7 hodin a 4 minuty

Surfování na webu přes Wi-Fi (50% jas):

  • 8 hodin a 23 minut 

Nabíjení z 0% na 100%:

  • 1 hodina a 37 minut

Antutu Battery Test:

  • 5 737 bodů

Uvnitř Zenfonu AR se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie o kapacitě 3 300 mAh. Ta při běžném provozu bez problému vystačí na jeden a půl dne běžného používání se zapnutou Wi-Fi, mobilními daty, polohovými službami a automatickým jasem. U běžného telefonu bych tak k výdrži neměl připomínky, ovšem u smartphonu pro virtuální realitu ano. Po připojení Zenfonu do brýlí totiž procenta baterie ubývají prakticky před očima. Na druhou stranu, když jsem telefon nijak netrápil, povypínal nepotřebné služby, případně využil některého z úsporných režim, telefon se zdárně dožil i druhého večera.

Pochvalu však zaslouží rychlé nabíjení Quick Charge 3.0 pomocí přibalené 18W nabíječky. S tou jste schopni telefon na plno nabít za hodinu a půl nebo v případě potřeby na 60% pod 40 minut. Škoda jen, že Asus stále ignoruje bezdrátové nabíjení.

Za zmíňku jistě stojí i pěti magnetový repráček SonicMaster, který si Asus hodně vychvaluje. A skutečně reproduktor díky technologii a softwaru od DTS opravdu hraje lépe než u běžných telefonů. Je dostatečně hlasitý, má čistý, úderný zvuk a díky pokročilému ekvalizéru si u něj přijdou na své prakticky milovníci všech žánrů. Největší škodou však je, že Zenfone AR stále zůstal jen u jednoho reproduktoru, a tak projevem stále zůstává za konkurencí, u které už stereo není výjimkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace DTS s přednastavenými zvukovými profily a ekvalizérem

Pochvalu zaslouží i stylově zpracovaná špuntová sluchátka v balení, která se pyšní dnes spíš marketingovou nálepkou Hi-Res audio. Zvuk mají na můj vkus poměrně přebasovaný, ale u některých hhudební stylů to může být plus. Hlavní je, že hrají čistě a jsou daleko za průměrem běžně přibalovaných sluchátek. Škoda jen, že na kabílku mají pouze tlačítko pro pauzování a přepínání skladeb.

4. Software

Smartphone běží na operačním systému Android 7.0 Nougat, který je ovšem překryt rozsáhlou grafickou nadstavbou ZenUI 3. Ta sice už není tak košatá a nenabízí tolik balastu jako dříve, ovšem stále je ho více, než by bylo nutné. Nabídka od Asusu je vesměs použitelná, najdeme zde aplikaci počasí, správce souborů, správce spotřeby a paměti, obchod s tapetami, případně aplikaci podpory Asus. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí ZenUI 3.0

Horší je to se softwarem třetích stran. Zenfone vám sice při prvním spuštění dá na výběr, které aplikace chcete nainstalovat, ovšem sociální sítě jako Facebook, Messenger či Instagram se vám tam nainstalují bez optání, což ne každému musí vyhovovat. Nemluvě pak o hrách jako je Asphalt 8, Future Fight či N.O.V.A. Software třetích stran jde naštěstí všechen odinstalovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předinstalovaných aplikací najdete v telefonu opravdu hodně, ne všechny jsou však užitečné

Poslední skupinou aplikací je pak software pro rozšířenou realitu Tango a virtuální realitu Daydream. Pro tu rozšířenou jsou zde předinstalovány některé základní aplikace jako Meassure pro měření délky objektů, iStaging pro umisťování virtuálního nábytku po pokoji a pár základních hříček. Prohlídku platformy Google Tango a podrobnější ukázku některých aplikací najdete v samostatném článku

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozšířenou realitu kromě hraní můžete využít i k praktickým záležitostem jako je měření délky objektů. Ve svém bytě si rověnž můžete vyzkoušet, jak by v něm vypadal nějaký nábytek či doplněk.

Z VR platformy zde najdete pouze obchod Daydream ve kterém aktuálně najdete asi 75 aplikací, mezi kterými se nachází i známá jména jako je Netflix, Wall Street Journal či Discovery. Některé aplikace jsou placené, ale většina je zdarma. Pro VR však můžete využít i některé předinstalované aplikace od Googlu jako je aplikace Fotky, Street View, YouTube a velmi zábavná jsou i Spotlight Stories. Podrobnou prohlídku Google Daydream včetně recenze originálního headsetu Daydream View pro vás již připravujeme. Prozatím se musíte spokojit jen ukázkami prostředí v kapitole Fotogalerie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V aplikaci Daydream už dnes najdete více než 70 titulů pro virtuální realitu, stačí si jen vybrat.

Pokud vezmeme prostředí telefonu jako celek patří jistě k těm náročnějším, naštěstí vzhledem ke špičkovému hardwaru telefonu, zde vše běží na jedničku a reakce systému jsou bleskové. Systém na druhou stranu nabízí oproti čistému Androidu spoustu užitečných funkcí jako je vylepšená správa aplikací a baterie nebo rozšířenou stahovací lištu s přepínači, případně jsou zde i zjednodušené grafické režimy pro děti či seniory. Pozitivem je, že Asus úzce spolupracuje s Googlem a na telefon chodí pravidelné bezpečnostní aktualizace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro seniory a děti jsou zde připravené speciální zjednodušené režimy.

5. Fotoaparát

S fotoaparátem je to u Zenfonu AR komplikovanější. Má totiž rovnou čtyři. Jeden vpředu a trojici vzadu sloužící pro rozšířenou realitu Google Tango. Základem pro ní je 23Mpx snímač od Sony se světelností f/2.0 a pixely o velikosti 1 µm. Ten se nachází uprostřed modulu fotoaparátu, nahoře. Pod ním je velký snímač ve stylu rybí oko s velkým zorným úhlem, který slouží ke sledování pohybu v prostoru a následně ke správnému zobrazení textur. Třetí kamerkou je hloubkový fotosenzor (nahoře, vpravo), který spolu s infračerveným vysílačem obstáravají drátový model prostoru okolo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Denní fotky a makro snímky

Co se samotného focení týče, má Zenfone AR rozhodně co nabídnout. Pořizované fotky jsou díky vysokému rozlišení plné detailů i po několikanásobném přiblížení, což nelze než pochválit. Výtky nemám ani k ostrosti fotek, která je na jedničku, navíc díky laserovému a fázovému ostření je zaostření i pořízení snímku velmi rychlé. Líbí se mi také, že fotky nenudí, naopak živější tóny jsou velmi líbivé a věřím, že milovníci instagramu se s nimi rádi pochlubí na sociálních sítích.

Fotoaparát si rovněž dobře poradí u scén s vysokým dynamickým rozsahem a přepaly jsou u zadní kamerkou spíše výjimkou. Na druhou stranu doporučuji funkci HDR vypnout, jelikož snímky mají nepřirozeně vybledlé barvy a překrývá je světlý závoj, který je spíše pokazí. Zde je bohužel konkurence o něco dále.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vpravo s HDR, vlevo bez

Pochválit naopak musím snímky za tmy, kde už Asus dlouho exceluje svými nočnímy režimy. Díky módům s prodlouženou expozicí a vysokou hodnotou ISO (až 3200), případně snížením rozlišení totiž dokáže vyčarovat použitelnou, osvětlenou fotku i u tmavé scény, kde se konkurence často nechytá. Pokud využijete režimu Noc, tak navíc fotografie bude mít i dostatek detailů a minimum šumu. Za větší tmy už se Zenfone přepne do režimu Nízké osvětlení, kde se sníží rozlišení a přibyde šum, ale na druhou stranu zvládne vyfotit objekt na scéně i za téměř úplné tmy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Noční snímky

Režimy jsou celkově specialitou Asusu. Jejich aplikace fotoaparátu jich nabídne rovnou dvacet a telefon mezi nimi dokáže sám dle potřeby přepínat. Pro náročnější uživatele je tu pak plně automatický režim s možností změny expozice, ISO, vyvážení bílé, hloubkou ostrosti a neobejde se ani bez vodících linek, mřížky či histogramu. Profíky potěší i možnost focení ve formátu RAW.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu

Přední kamerka od firmy OmniVision se může chlubit rozlišením 8 Mpx a světelností rovněž f/2.0. Je ale poměrně citlivá na světlo a má tendenci u jasných objektů hodně přepalovat. Naopak u fotek za tmy větší citlivost na světlo oceníte. Rovněž mi trochu vadila vestavěná funkce BeautyLive, která po přepnutí na čelní kamerku automaticky vyhlazuje tvář a slévá hrany obličeje. Dívkám, které se rády fotí, ale může ušetřit práci s případným retušováním vrásek či jiných vad na kráse. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázková selfie

Celkově je tak telefon po stránce fotoaparát skvěle vybaven a potěší i náročné uživatele, za elitními fotomobily však stále ztrácí. A ztráta je ještě patrnější při pořizování videa. Díky optické stabilizaci je sice video poměrně stabilní, ovšem dolu ho táhne výrazná komprese. U 4K videa se dokonce opakovaně stávalo, že pohyblivé objekty doprovázely artefakty a kostičkování. U Full HD při 30 i 60 fps naštěstí byla situace o poznání lepší.

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Ukázkové video (Full HD, 60 fps):

Redakční hodnocení: 82%

Asus Zenfone AR je velmi povedený telefon, který udělá radost každému technologickému nadšenci nejen svým nekompromisním výkonem, ale zejména podporou rozšířené reality Google Tango a virtuální reality Google Daydream, které zvládá opravdu bravurně. Vzhledem k tomu, že jde o jediný smartphone na trhu podporující obě tyto technologie, je cena 25 000 Kč pochopitelná a vzhledem k celkové výbavě i adekvátní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na druhou stranu se kvůli tomu telefon stává pouze okrajovou záležitostí pro nadšence, jelikož běžný uživatel v dané cenové kategorii sáhne raději po konvenčnějších telefonech jako je Apple iPhone 7 PlusSamsung Galaxy S8+ případně Huawei P10 Plus. Ty nabízí větší nebo srovnatelný výkon, exkluzivní zpracování a v nižších paměťových variantách je lze koupit až o 3 000 Kč levněji.

Pokud by vám stačila jen jedna z podporovaných realit, pro Google Tango vám mohu doporučit o polovinu levnější Lenovo Phab 2 Pro, u něj však vzhledem k výbavě počítejte s pomalejšími reakcemi. Jasnou konkurencí pro VR platformu Daydream je pak Google Pixel XL s velmi podobnou výbavou, ale cenovkou o 2 000 Kč nižší. Jestli vás však Zenfone AR oslovil a chcete s ním brouzdat rozšířenou i virtuální realitou, kupte si ho, litovat rozhodně nebudete!

Asus Zenfone AR
ZS571KL
rozměry a hmotnost: 159 × 77 × 8,9 mm, 170 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|75 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 128 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 6 GB, baterie: 3 300 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 821 (4× Kryo, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 7 (Nougat)
fotoaparát: 23MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
54 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Verdikt: Prémiový smartphone s nekomromisní výbavou, stylovým designem a vynikajícím fotoaparátem. Jeho největší exkluzivitou je podpora rozšířené reality Google Tango a virtuální reality Google DayDream. Zapracovat by Asus měl jen na optimalizaci prostředí a odstranění přebytečného softwaru.

Plusy:

  • Google Daydream i Tango telefon zvládá na jedničku
  • Tango se poprvé dostavá i do přijatelně velkého zařízení.
  • Špičkový foťák
  • Kvalitní zpracování
  • Nekompromisní výkon
  • Bohaté příslušenství v balení

Minusy:

  • Cena
  • Spousta přebytečných aplikací v systému
  • Horší kvalita videa

Témata článku: Asus, , , , , , , , , , , , Asus Zenfone AR, Běžné používání, Bezpečnostní aktualizace, Stories, Správa aplikací, Stylový design, Wall Street, Úsporný režim, Extrémní výkon, Přepnutí, Nízké osvětlení, Dynamický rozsah, Nevyměnitelná baterie,