Atlas ICQ konečně umí telefonovat

Před několika málo dny jsem psal o programu Atlas ICQ 6, jako o variantě pro pohodlné posílání SMS z počítače. Den se se dnem sešel a Atlas.cz se pochlubil novou a mírně vylepšenou verzí programu. Nejvýznamnější změnou je náhrada starého systému hlasové komunikace. Dříve se nedalo mluvit o telefonování, šlo spíše o jakousi internetovou vysílačku push-to-talk. Mluvit mohla pouze jedna strana, druhá až po uvolnění kanálu a stisknutí tlačítka. V nové verzi je toto zapomenuto a můžeme hovořit, jako bychom používali běžný telefon. Dá se tak očekávat, že ICQ znovu posílí a získá zpět pozice ztracené při masivním nástupu Skypu.

Další novinkou je funkce Zlango, která uživateli dovolí vyjadřovat se obrázky. Ty se vybírají z bohatého seznamu (k dispozici jsou slova nebo rovnou i celé věty), anebo stačí prostě slovo napsat a tato funkce si jej sama na obrázek „přeloží“. Další „grafickou“ novinkou jsou vylepšené emotikony – smajlíci. K dispozici jsou hned dva druhy – klasické, které znáte z předchozí verze a speciální animovaní smajlíci z ruské dílny Kolobok.

Slovník a kontrola pravopisu

Dvě úplně nová tlačítka umožňují kontrolu pravopisu a vyvolání výkladových slovníků. Program kontroluje také anglický text a to ve standardním okně, na jaké jsou uživatelé zvyklí z textových editorů. Kontrolu pravopisu si lze nastavit jako automatickou. Slovníky jsou k dispozici ve 14 jazycích, které mimo těch nejpoužívanějších zahrnují třeba čínštinu, holandštinu, nebo hebrejštinu. Čeština v seznamu zatím bohužel chybí.

Další novikou je pohodlné posílání kontaktů. Už není nutné přepisovat číslo, posílat jej jinému uživateli, který si jej pak sám musí uložit jako kontakt. Nově pouze myší chytnete položku adresáře a přetáhnete ji do příslušného okna chatu.

Novou verzi ICQ si uživatelé mohou stáhnout z internetové adresy ICQ.atlas.cz, a to samozřejmě zcela bezplatně a v českém jazyce.

Diskuze (19) Další článek: Opera Mini si střílí z iPhonu (video)

Témata článku: , ICQ, Telefon, Atlas