Babiš jde operátorům po krku. Přenos čísla zkrátí na dva dny a prakticky zruší dvouleté smlouvy

Zdá se, že veškerý ten skandál kolem „drahého mobilního internetu, za který si můžeme sami,“ byl nakonec k dobru věci. O tématu se začalo více mluvit, politici dostali výzvu ke zlepšení situace a padly první přísliby.

Hnutí ANO chce zkrátit lhůtu pro přenesení čísla k novému operátorovi ze současných deseti dní na dva. Návrh zákona o elektronických komunikacích ve středu předloží premiér Andrej Babiš vládě. Přitom klíčové není pouze zkrácení doby, ale i to, že není nutné kontaktovat stávajícího operátora, vše vyřídí ten nový.

Dalším zásadním bodem je, že odpadne nutnost platit 20 % ceny tarifů zbývajících do konce podepsaného úvazku (u nás typicky dva roky). Podle novely by lidé po třech měsících trvání smlouvy neplatili nic.

Babiš novinky představil na tiskové konferenci, kde chyběla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), která je autorkou nechvalně proslulého citátu o drahém mobilním internetu v Česku. Premiér ministryni (toho času v Jordánsku) opakovaně a ostře kritizoval.

Babiš plánuje rozšířit navrhovanou ochranu spotřebitele také na živnostníky, kteří dosud mají jiný status, a tedy horší podmínky (dnes je chráněn jen spotřebitel, tedy fyzická osoba, který jedná mimo rámec podnikatelské činnosti).

Svůj návrh představili také Piráti, kteří plánují snížení sankcí za přechod k jinému operátorovi. Změna zákona podle nich usnadní příchod čtvrtého operátora a vedla by ke snížení cen.

Diskuze (83) Další článek: České dráhy možná omezí Wi-Fi ve vlacích. Moc ji používáte

Témata článku: , , , , , Operátor, Marta Nováková, Přenos, Česká republika, Internet, Přenesení, Jordánsko, Činnost, Jordan, Dvouletá smlouva, Epicentrum, Nováková, Pře, Hnutí ANO, Krk, ANO, Spotřebitel, Návrh zákona