Barcelona není jen o mobilech. Roborace ukázal formuli pro závody bez pilotů

  • Robocar je formule se čtyřmi elektromotory a haldou elektroniky
  • Pilot chybí (resp. sedí v boxech u počítače)
  • Barcelona viděla reálné auto, závody přijdou za rok či dva
Kapitoly článku

Říkají, že Formule 1 je přetechnizovaná. Když přišla elektrická Formule E, ohrnovali nos. Co asi řeknou na závody autonomních formulí Roborace? Jsou elektrické a nemají řidiče. Tohle je závod inženýrů, jejich inteligence, algoritmů a technologií.

Koncept byl představen loni na jaře, formule Robocar jsme však viděli pouze na počítačové grafice. Až na barcelonský veletrh MWC přivezli skutečný stroj. Proč na akci primárně zaměřenou na mobilní technologie, ne na některý z věhlasných autosalónů? Tady jsou výjimeční a ke smartphonům, senzorům a novým technologiím mají hodně blízko.

Auto tedy skutečně existuje, ale na trati ještě nejelo. Bylo to v plánu, ale vinou zemětřesení v Itálii (narušilo poslední fázi vývoje) nebyl Robocar před barcelonskou premiérou na test připravený. Prý se tak stane hned záhy. A první závod? Firma trochu mate – na jednu stranu na webu najdete celý seriál letošních termínů, na stranu druhou CEO říká, že to bude trvat ještě rok, nebo dva.


Chcete vědět víc? Mrkněte do druhé kapitoly na seriál Inside Roborace, který mapuje vývoj testovacích aut Dev Bot od loňského října po letošní únor. Uvidíte první krůčky, první velmi pomalé předjíždění a první pořádnou bouračku.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , Michelin, Pilot, Mobil, Závod, F +, Episode, Tron, Legacy, Pro +, Nen, Bar, Draw, Simon, Letošní únor, Úkaz, Zajímavé video, Barcelonský veletrh